Prima pagină » International » G7 a ajuns la un acord pentru un credit de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, din banii proveniți din activele rusești înghețate
G7 a ajuns la un acord pentru un credit de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, din banii proveniți din activele rusești înghețate

G7 a ajuns la un acord pentru un credit de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, din banii proveniți din activele rusești înghețate

14 iun. 2024, 11:54,
BZI.ro, în International

Liderii statelor din G7, reuniţi în Italia, au ajuns joi la un „acord politic” asupra folosirii veniturilor rezultate din activele ruseşti îngheţate ca garanţii pentru deblocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat sprijinirii Ucrainei, a anunţat un responsabil al preşedinţiei SUA, potrivit AFP.

Vă aducem aminte faptul că în Ucraina sunt numeroase scandaluri de corupție. În mod cert, o bună parte dintre bani se vor duce către cămăria de partid, vor fi deturnați! Nu este normal ca Europa și restul lumii să sufere pentru că Ucraina are politicieni corupți.

Încă 50 de miliarde de dolari pentru războiul din Ucraina! Când va fi pace?

În loc să se concentreze pe încetarea păcii, G7 a decis să mai aloce încă 50 de miliarde de dolari pentru a finanța conflictul în care până acum au murit sute de mii de suflete! Este ireal cum nicio țară nu se gândește să înceapă negocierile care ar mai salva probabil sute de mii de oameni.

„Avem un acord politic la cel mai înalt nivel (…) şi 50 de miliarde de dolari vor fi destinaţi Ucrainei”, a spus responsabilul american, care a cerut ca identitatea lui să nu fie dezvăluită.

Acest credit de 50 de miliarde de dolari pentru Kiev va fi garantat astfel cu veniturile din dobânzile generate de cele circa 300 de miliarde de euro active ruseşti îngheţate în statele G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA), venituri estimate la aproximativ 3 miliarde de euro pe an, notează Agerpres.

„Este vorba despre un împrumut solidar”, dar principalul finanţator al acestuia va fi SUA, a precizat acelaşi responsabil american.

Rusia amenință cu represalii

„Furt” și „banditism”, denunță Moscova
Statele UE au ajuns luna trecută la un acord ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia în Ucraina să fie folosite pentru finanţarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene, decizie catalogată de Moscova drept „furt” şi „banditism”, Rusia considerând că aceasta va conduce la zeci de ani de procese şi la subminarea reputaţiei UE de apărător de încredere al proprietăţii şi de loc sigur pentru investiţii.

Statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur.

Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume, aproximativ 185 de miliarde de euro, fiind depozitată în Belgia sub forma de titluri de valoare şi sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active.

Restul activelor ruseşti îngheţate în afara UE se află în special în SUA, Japonia, Regatul Unit şi Elveţia.

Statele occidentale ar dori confiscarea directă a activelor ruseşti îngheţate şi folosirea acestora atât pentru reconstrucţia Ucrainei, cât şi pentru achiziţia de arme şi muniţii destinate acesteia.

Însă o asemenea măsură, cerută şi de Kiev, pare cel puţin deocamdată dificilă, existând numeroase obstacole de natură juridică, geopolitică şi financiară, cum ar fi de pildă riscul de a tulbura pieţele financiare internaţionale şi de slăbire a monedelor ţărilor occidentale, plus că Moscova a ameninţat cu represalii dacă va fi pusă în practică.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că încercările Occidentului de a lua veniturile din activele rusești înghețate sunt „criminale” și vor duce la un răspuns din partea Moscovei care va fi „foarte dureros pentru Uniunea Europeană”, notează Reuters.

În Ucraina s-au furat zeci de miliarde de dolari

Șefa Fiscului din Kiev a fost acuzată de fraudă de milioane de dolari, după ce anchetatorii i-au percheziționat una dintre cele patru case, scrie The Guardian. În timpul perchezițiilor, anchetatorii au găsit 158.000 de dolari, 530.000 de hrivna ucrainene, 2.200 de euro în numerar, bijuterii scumpe, haine cu semnături ale unor designeri celebri, ceasuri de aur. Anchetatorii au susținut că stilul de viață al femeii nu se potrivea cu venitul declarat de ea în calitate de șef al biroului fiscal al capitalei ucrainene.

Femeia, al cărei nume nu a fost făcut public, are trei apartamente în oraș cu o valoare totală de 1 milion de dolari, o casă lângă Kiev în valoare de aproximativ 200.000 de dolari și două mașini cu valoare totală de aproximativ 150.000 de dolari. De asemenea, s-a constatat că șoferul ei avea o mașină de 100.000 de dolari înmatriculată pe numele său, deși „venitul bărbatului în ultimii ani nu a fost mai mare de 8.000 de dolari”, au susținut anchetatorii ucraineni. Totodată, ei susțin că femeia și-a folosit influența dată de funcție pentru a reduce taxele fiscale ale unor persoane fizice și companii. Situația nu este singulară. Vă aducem aminte că de la începutul conflictului din Ucraina numeroase persoane cu funcții mari din statul vecin au fost acuzate că ar fi deturnat fonduri enorme din bugetul pentru război. Vorbim despre politicieni, generali și funcționari publici care au fost artizanii acestor furturi. Poate Europa și Occidentul ar trebui să se gândească de două ori până când să trimită ajutor pentru că în lipsa unor controale corecte, corupția va atinge alte cote alarmante,.

Comentarii
  • Bravo banul orcilor folosit sa le mai domoleasca pofta de razbel 👍

  • 🖕 lui Zele actorul si cerșetorul. Sa nu uitam si de slavi lui. Oficial nu mai este un președinte legitim ales prin voturi de cetățeni lui. Așa că mars!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
29 iunie 2024
29 iunie 2024