Prima pagină » Titlurile zilei » Fuziune surpriză pe piața mobilei din Iași! Directoarea de la fostul Ispal vrea să preia compania Stelco. „Se dorește monopol și eliminarea celor mici?” – FOTO

Fuziune surpriză pe piața mobilei din Iași! Directoarea de la fostul Ispal vrea să preia compania Stelco. „Se dorește monopol și eliminarea celor mici?” – FOTO

09 mai 2022, 02:00, 2 ,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Compania Stelco ar urma să fie înghițită de HTC Cubbis, după ce a dispărut de pe piață Ispal, un competitor real în activitatea de prelucrare a panourilor de PAL. Este vehiculată și o valoare a tranzacției, de aproape 3 milioane de euro. Fosta directoare de la Ispal și asociații din firmă vor avea monopol în municipiul Iași

Tranzacție importantă pe piața mobilei din Iași. Compania HTC Cubbis ce se ocupă cu prelucrarea panourilor de PAL (placă din așchii lemnoase) vrea să devină lider de piață și să aibă monopol pe activitatea de tăiere a plăcilor. Astfel, sunt anunțate în această perioadă negocieri susținute pentru preluarea Stelco, singurul competitor real de pe piață. Este vehiculată și suma tranzacției, care ar ar ajunge la aproximativ 3 milioane de euro. Asta înseamnă terenul și halele de pe șoseaua Ungheni. De precizat că cele două companii au sediile una lângă alta, fiind despărțite de un gard. Această mișcare a provocat efecte în rândul firmelor mici care încearcă să supraviețuiască din prelucrarea plăcilor.

„Cei de la Cubbis vor să aibă monopol, să-i oblige pe cei mici să cumpere panourile de la ei și să le taie tot acolo, la ei. Mai mult, ajungi să stai în spațiile lor și să plătești chirie și să rămâi doar cu montajul. Se dorește monopol și eliminarea celor mici”, a precizat unul dintre producătorii mici din municipiul Iași.

În edițiile trecute ale BZI, a fost prezentat cazul unei firme de mobilă ce nu a onorat comenzile făcute de clienți.

Fuziune pe piața mobilei din Iași, cu un asociat de la fostul Ispal

Pe piața de prelucrare, până în 2019 se afla și compania Ispal, condusă de Ovidiu Pleșcan. Din cauza datoriilor de aproape 19 milioane de lei, firma a intrat în faliment. În acea perioadă, director comercial în firmă era Oana Loredana Munteanu. Când Ispal s-a prăbușit, a devenit asociat în firma HTC Cubbis SRL, patronată de Dan Ioan Haliga. Oana Munteanu a devenit asociat cu 50 de părți sociale din companie. În acest moment, HTC Cubbis SRL a declarat o cifră de afaceri de 13,1 milioane de lei, profit de 881.562 lei, datorii de 2,9 milioane de lei și un număr de 36 de angajați. Contactat telefonic, Dan Haliga a precizat că va face un anunț oficial în momentul în care va fi semnat contractul de preluarea a companiei Stelco.

„Este o discuție ce durează de vreo trei ani. Vor să vândă, dar deocamdată nu s-a concretizat. Noi suntem vecini acolo, am mai avut discuții. Din păcate, nu este nici cel mai bun context. Sunt discuții, vom face un anunț oficial când va fi cazul”, a explicat Dan Haliga.

Reprezentanții Stelco au fost destul de misterioși când au fost întrebați despre tranzacție.

„Se discută de vreo trei ani. Vorbiți cu soțul meu”, a fost reacția Cameliei Grecea, unul dintre asociații din firmă.

Tranzacția nu presupune și preluarea magazinelor Stelco din Nicolina și Păcurari. Aici, Stelco nu are calitate de proprietar. Înțelegerea vizează și preluarea utilajelor. Ultimele date financiare arată o cifră de afaceri de 12,2 milioane de lei, profit de 1,1 milioane de lei, datorii de 1,6 milioane de lei și 58 de angajați. Asociații de la Stelco dețin și societatea Ferom SRL, dar cu cifre mult mai mici.

Cine este Dan Ioan Haliga

Dan Haliga deține și societatea Innovate Informational Technology SRL, ce oferă pachete software pentru unitățile medicale din Iași, dar și din țară. În 2019, societatea a făcut obiectul unui control realizat de inspectorii de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași. Atunci, în contabilitatea firmei a fost descoperită suma 30.000 de euro provenită din neplata TVA și a impozitului pe profit. Afaceristul a declarat că a achitat suma datorată. Mai mult, a precizat că, lunar, plătește 200.000 de lei însemnând TVA și contribuțiile pentru angajați.

În portofoliul lui Haliga se mai află societatea SMS Feedback SRL (cifră de afaceri de 134.000 de lei). Fuziunea pe piața mobilei din Iași reprezintă una dintre cele mai mari afaceri din muncipiului Iași din prima jumătate a anului.

Comentarii
  • ei kkt, mai sunt 3 firme ce debiteaza si poti face direct la comanda, nu exista monopol, cat de consumabile stiu 2 magazine mai bine aprovizionate si cu preturi cu 40% mai mici

  • Cetatenii sa stea linistiti, firmele mici or sa supravietuiasca, firmele au utilaje, gigel si costel care fac mobila pe genunchi or sa fie „victimele” monopolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *