Furunculul inghinal este o infecție acută a unui folicul de păr. Acest abces dureros poate apărea în orice parte a corpului, însă adesea se dezvoltă în zonele de piele sensibilizate de epilare, în urma contactului cu stafilococi.
Furunculoza în zona intimă reprezintă o problemă medicală, care afectează starea de bine a pacienților. Dacă, inițial, această afecțiune se asociază cu disconfort, durere și miros neplăcut, în timp poate afecta încrederea în sine, fapt ce duce la deteriorarea relațiilor intime.
Există mai mulți factori care contribuie la apariția unui furuncul inghinal, dar cei mai întâlniți sunt igiena precară, epilarea cu lama, fumatul, purtarea de îmbrăcăminte care încurajează transpirația excesivă și lenjeria intimă strâmtă și sintetică. De asemenea, furunculoza este favorizată și de unele boli, cum sunt: diabetul zaharat, obezitatea și dermatitele.
Cum se manifestă furunculul inghinal?
Furunculoza afectează atât femeile, cât și bărbații. Afecțiunea se manifestă prin apariția unor zone inflamate și roșii, care formează pungi cu puroi. Acestea se sparg și favorizează eliberarea puroiului pe suprafața pielii, fapt ce creează noi furuncule. În urma acestora pot rămâne cicatrici.
Complicațiile apar atunci când infecția se extinde, iar întreaga zonă intimă este afectată de zone umflate și dureroase.
Pentru a evita apariția unui furuncul inghinal, este necesar să respectați o serie de reguli. Prima și cea mai importantă regulă este să mențineți igiena intimă, prin folosirea săpunurilor și gelurilor antiseptice. Acestea conțin clorhexidină sau clorură de benzalconiu.
De asemenea, evitați să folosiți aceleași prosoape pe care le folosesc și ceilalți membri ai familiei. Utilizați lenjerie intimă lejeră, care să nu vă strângă și realizată din materiale, care să nu vă provoace disconfort (bumbac, de exemplu).
Dacă este posibil, renunțați la fumat și încercați să scăpați de kilogramele în plus prin dietă și sport. Nu în ultimul rând, evitați să mai folosiți lama de ras în zona intimă. Aceasta nu face decât să ducă la infecții. De preferat sunt epilarea cu IPL (lumina intens pulsată) şi laserul.
Tratament pentru furunculul inghinal
Un furuncul inghinal se tratează la medicul dermatolog, în colaborare cu medicul chirurg, în cazul în care vorbim despre o infecție extinsă.
Înainte de administrarea de antibiotice, este nevoie să vă testați glicemia pe nemâncate și să efectuați un examen bacteriologic. Un astfel de examen se realizează cu scopul de a evalua posibila prezență a stafilococilor rezistenți (de exemplu, stafilocul auriu meticilino-rezistent sau stafilococul care exprimă toxina Panton-Valentine) sau a infecțiilor mai rar întâlnite, cum sunt cele cu Pseudomonas, streptococi, candida sau colonizare cu bacterii specifice sistemului digestiv, precum Escherichia coli.
De cele mai multe ori, medicii prescriu antibiotice potrivite pentru fiecare pacient, care pot veni în formă de creme, soluții sau medicamente orale. Atunci când este necesar, se recurge la incizie și drenaj.