Prima pagină » Actualitate » Furtuni puternice, dar și caniculă în România! Județele afectate de noile avertizări meteorologice

Furtuni puternice, dar și caniculă în România! Județele afectate de noile avertizări meteorologice

18 iul. 2024, 12:00,
BZI.ro, în Actualitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o serie de atenționări și avertizări meteorologice de cod galben, portocaliu și roșu pentru diferite zone ale țării, valabile între 18 și 20 iulie. Conform comunicatelor oficiale, se prevăd instabilitate atmosferică accentuată, valuri de căldură persistentă și disconfort termic sever.

Cod Galben de Instabilitate Atmosferică

În intervalul 18 iulie, ora 10:00 – 19 iulie, ora 02:00, ANM a emis un cod galben pentru instabilitate atmosferică temporar accentuată. Zonele vizate sunt regiunile montane, Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania și, local, Dobrogea și Maramureș.

Fenomenele așteptate includ intensificări ale vântului cu rafale de 55-70 km/h, vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale.

În unele locuri, cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp, cu acumulări izolate de până la 40-50 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi prezente și în restul țării, dar pe arii mai restrânse.

Avertizare Meteorologică pentru Caniculă

ANM a emis avertizări suplimentare pentru valuri de căldură și disconfort termic ridicat, valabile pe 18 iulie, după cum urmează:

Cod Galben: Sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei și zona Carpaților Meridionali. Temperaturile maxime vor fi de 33-35 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice locale nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând nopți tropicale.

Cod Portocaliu: Banatul, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și sudul Moldovei. Temperaturile maxime vor varia între 35-38 de grade, cu un disconfort termic accentuat. ITU va depăși pragul critic de 80 de unități, iar minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, menținând nopți tropicale.

Cod Roșu: Județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța. Se așteaptă un val de căldură extrem și persistent, cu temperaturi maxime de 38-41 de grade și 34-37 de grade pe litoral. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, cu ITU peste 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22-24 de grade, continuând nopțile tropicale.

Avertizare Meteorologică pentru 19 Iulie

Pentru 19 iulie, ANM a emis următoarele avertizări:

Cod Galben: Banat, Dobrogea, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei și local în Oltenia și Muntenia. Valul de căldură va persista, cu temperaturi maxime de 34-36 de grade și ITU peste 80 de unități. Minimele termice vor rămâne peste 20 de grade, menținând nopțile tropicale.

Cod Portocaliu: Județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov și municipiul București. Temperaturile maxime vor atinge 37-38 de grade, cu un disconfort termic accentuat și ITU peste 80 de unități. Minimele termice vor fi peste 20 de grade.

Prognoză pentru 20 Iulie
ANM a precizat că, pe 20 iulie, valul de căldură se va restrânge și va scădea în intensitate. Totuși, canicula și disconfortul termic vor persista local în sudul și vestul țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
18 iulie 2024
18 iulie 2024