Din cauza unor furtuni de nisip, o persoană a murit în Irak şi alte peste 5.000 au ajuns la spital cu probleme respiratorii. Aceasta este a şaptea furtună care afectează ţara într-o lună, a anunţat Ministerul Sănătăţii.
Furtunile de nisip sunt un fenomen meteorologic comun în regiunile aride și semi-aride. Apar atunci când un front atmosferic în rafale sau un alt vânt puternic suflă nisipul și praful de pe o suprafață uscată. Particulele sunt astfel transportate prin săltare și suspensie, într-un proces care mișcă solul dintr-un loc și-l depozitează în altul.
Furtunulie de nisip sunt răspândite pe întreg globul, de vreme ce și în România au fost semnalate fenomene de această natură.
Furtuni de nisip în Bagdad
Furtunile de nisip au afectat locuitorii din şapte provincii irakiene, printre care capitala Bagdad şi vasta regiune semi-deşertică Al-Anbar, din vestul ţării. Oamenii au descoperit din nou la primele ore ale dimineţii un nor portocaliu dens şi nisip care se infiltra în locuinţe.
„Un deces a fost înregistrat la Bagdad, iar spitalele au primit până acum nu mai puţin de 5.000 de persoane”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Seif al-Badr, într-un comunicat.
Cele mai afectate de furtunile de nisip sunt persoanele cu boli respiratorii cronice, cum ar fi astmul, şi persoanele în vârstă care suferă îndeosebi de „insuficienţă cardiacă”, a precizat purtătorul de cuvânt Seif al-Badr.
La nord de Bagdad, autorităţile sanitare din provinciile Al-Anbar şi Kirkuk, le-au recomandat rezidenţilor ”să nu-şi părăsească domiciliile”, a indicat agenţia naţională de presă INA.
Furtunile de nisip s-au agravat în ultimele săptămâni în statul irakian, una dintre cele cinci ţări la nivel global cele mai vulnerabile la schimbările climatice şi la deşertificare, provinciile din centrul şi sudul ţării fiind printre cele mai afectate.
Totodată, serviciile meteorologice estimează că astfel de furtuni de nisip se vor produce pe întreg parcursul lunii mai.
A şaptea furtună de nisip de la jumătatea lunii aprilie în Irak
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în capitala Bagdad, circa 1.000 de cazuri au fost raportate joi, 5 mai. Conform unui bilanţ furnizat de purtătorul de cuvânt al autorităţilor sanitare locale, Anas Qais, spitalele din provincia Al-Anbar înregistrând începând cu noaptea de miercuri, 4 mai, peste 700 de pacienţi acuzând dificultăţi respiratorii.
Precizăm că aceasta este cea de-a şaptea furtună de nisip de la jumătatea lunii aprilie în Irak. Furtunile au fost atât de puternice încât au forţat aeroporturile din Bagdad, Najaf şi Arbil, în Kurdistan, să-şi suspende temporar zborurile şi mai multe persoane au fost spitalizate cu probleme respiratorii.
Furtunile de nisip din Irak au colorat cerul în portocaliu. Condițiile sunt de așteptat să mai continue o perioadă, au spus meteorologii. Furtunile de praf au devenit din ce în ce mai frecvente în Orientul Mijlociu, experții punând vina pe o combinație de schimbări climatice și gestionarea defectuoasă a pământului și apei. În unele locuri din Irak, sâmbătă, vizibilitatea a fost limitată la mai puțin de 500 de metri.
Issa al-Fayyad, un înalt responsabil din cadrul Ministerului Mediului, a declarat la începutul lunii aprilie ca în următoarele două decenii, Irakul se va confrunta cu ”272 de zile de furtuni” pe an, iar în 2050 va fi atins pragul de 300 de zile pe an.
În acest sens, printre măsurile preconizate pentru combaterea fenomenului, ministerul a menţionat îndeosebi ”crearea unor păduri cu rol de paravânt”.
Din cauza acestor furtuni de nisip, o persoană a murit în Irak şi alte peste 5.000 au ajuns la spital cu probleme respiratorii.