Prima pagină » Informații utile » Furtune sau furtunuri, cum este corect? Iată care este forma de plural al cuvântului!

Furtune sau furtunuri, cum este corect? Iată care este forma de plural al cuvântului!

01 apr. 2025, 13:50,
Redacția BZI în Informații utile

Frecvent, când vine vorba de limba română, întâlnim cuvinte ce stârnesc dubii privind forma lor corectă de plural, după cum este confuzia dintre furtune sau furtunuri. Este foarte important să știm regulile de scriere și de pronunție și să nu avem dubii atunci când vine vorba să le punem în aplicare.

În limba română, formarea pluralului pentru substantive este reglementată de reguli gramaticale bine stabilite. Una dintre aceste reguli se aplică substantivelor neutre care se termină în „-un” la singular.

Furtune sau furtunuri, cum este corect

Cuvântul „furtun” este un substantiv neutru care se referă la un tub flexibil utilizat  pentru a transporta lichide sau gaze. Exemplele frecvente includ furtunurile de grădină, furtunurile de incendiu și alte tipuri de furtunuri industriale.

În limba română, pluralul substantivelor neutre care se termină în „-un” se formează adăugând sufixul „-uri” la forma de singular. Astfel, pluralul corect al cuvântului „furtun” este „furtunuri”.

Când vine vorba de pluralul substantivului „furtun”, mulți se întreabă dacă forma corectă este „furtune” sau „furtunuri”. Forma corectă de plural a cuvântului „furtun” este „furtunuri”.

În Dicționarul Limbii Române a ediției din 2009 vom găsi următoarea definiție: „furtun, furtunuri, s. n. Tub flexibil confecționat din material textil, cauciuc, material plastic etc., care servește la transportul, pe distanță mică, al gazelor sau al lichidelor. – Din tc. hortum.”

Alegând forma corectă de plural „furtunuri”, nu doar că scriem corect din punct de vedere gramatical, dar evităm și confuziile neplăcute. Înainte de a publica sau de a trimite un text, verifică dacă ai folosit pluralul corect pentru cuvântul „furtun”, reamintindu-ți că forma corectă este întotdeauna „furtunuri”.

Cele mai ciudate forme de plural

Formarea pluralului substantivelor reprezintă una dintre provocările limbii române, iar mulți dintre români cad în capcană. Potrivit lingviștilor, din cauza originii variate a cuvintelor din limba română, există reguli diverse de formare a pluralului.

În ultimii ani, folosirea greșită a unor forme de plural a devenit atât de frecventă, încât lingviștii tind să fie mai permisivi și să accepte ca fiind în regulă ambele forme. Există, însă, câteva situații de greșeli flagrante și frecvente, care nu pot fi trecute cu vederea.

Astfel, plurarul următoarelor substantive trebuie reținut în mod corect: aragaz – la plural spunem aragazuri şi nu aragaze, aşa cum întâlnim frecvent; monedă – la plural monede, nu monezi; chibrit – la plural chibrituri, nu chibrite; furtună – la plural furtuni, nu furtune; barem- la plural bareme, nu baremuri; remarcă- la plural remarci, nu remarce; albuş – la plural albuşuri, nu albuşe; drajeu- la plural drajeuri, nu drajee; pârâu- la plural pâraie, nu pârâuri; mormânt- la plural morminte, nu mormânturi; colonel – la plural colonei, nu coloneli; festival- la plural festivaluri, nu festivale; chitară – la plural chitare, nu chitări; refren – la plural refrene, nu refrenuri; bairam – la plural bairamuri, nu bairame; boschet – la plural boschete, nu boscheţi; furtun – la plural furtunuri, nu furtune; hotel – la plural hoteluri, nu hotele; dindrom –  la plural sindroame, nu sindromuri; faşă – la plural feşe, nu faşe.

Pe lângă toate aceste substantive, e important să reții și care este forma corectă de plural dintre furtune sau furtunuri.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Ce amenzi pot primi cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Ce este micropensia şi cum pot angajaţii să apeleze la ea. Nu se ţine cont de vârstă
observatornews.ro
Turist german, prins de poliţişti la Roma cu un artefact antic de 30 kg pe trotineta electrică. Explicaţia tânărului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mutările lui Trump, în avantajul României. Explicația unui analist
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planurile sunt clare! Imaginea prin care Viktor Orban a stârnit dorințe aprinse comunității maghiare din România
Playtech.ro
Cum să grăbeşti procesul de succesiune. Aşa intri în posesia moştenirii mai repede
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
Concedieri 2025. 100.000 de bugetari sunt angajaţi pe pile şi vor fi disponibilizaţi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 mai 2025
23 mai 2025