China s-a confruntat cu un fenomen meteorologic extrem. Vorbim despre faptul că imaginile surprinse arată o furtună de nisip care a acoperit locuințe, clădiri dar și fabrici. Imaginile prezente pot fi considerate apocaliptice. Provincia Gansu din nord-vestul Chinei a fost afectată de fenomenul meteorologic. Chiar dacă imaginile sunt impresionante, în realitate lucrurile sunt grave, fenomenul meteorologic poate cauza poluare, accidente rutiere dar și probleme de ordin sanitar pentru populație. Nu este prima dată când o astfel de furtună este prezentă pe teritorului Chinei, deseori se petrec în apropierea primăverii.
Norul galben, care a afectat nord-vestul Chinei a fost observat duminică în comitatul Linze. Dimensiunea acestuia a fost surprinsă de mai multe persoane. Din cauza furtunii s-au produs multe accidente rutiere, una dintre cauzele producerii acestora fiind vizibilitatea redusă. Meteorologii i-au sfătuit pe locuitorii să nu părăsească locuinţa şi să închidă ferestrele. Marţi s-ar fi anunţat alte fenomene de acest fel.
De unde vin aceste furtuni de nisip
Aceste furtuni nu sunt o noutate pentru locuitorii din provincia Gansu, acestea sunt originare din deşertul Gobi, care este situat între China şi Mongolia. În martie, o furtună de nisip a atins Beijingul – cea mai puternică furtună de nisip din ultimul deceniu care a atins capitala.
Martorii s-au speriat când au văzut că cerul a devenit dintr-o dată galben. Iar pe lângă asta, poluarea atmosferică a crescut , companiile aeriene fiind nevoite să-şi oprească activitatea pentru scurt timp. Autorităţile încearcă pe cât posibil să oprească acest fenomen, de mai multe decenii aceştia reîmpăduresc zone de la periferia deşerturilor, pentru a face un ”Mare Zid Verde” ca să împiedice furtunile de nisip.
Un caz similar s-a petrecut şi în România, doar că nu a fost atât de grav
În urmă cu aproximativ un an în Iaşi a fost prezent un nor de praf care purta numele „Praful Saharian”. La acel moment specialiştii au tras un semnal de alarmă cu privire la fenomenul meteo care a fost prezent pe raza judeţului Iaşi.
Silviu Gurlui a explicat faptul că Praful Saharin ar traversa toată România.
”De la această oră şi până mâine la ora 12, un strat de praf va traversa România dinspre vest, nord-vest, spre sud est. Constantă este ultima localitate atinsă pe la amiază. Stratul conţine praf Saharian, particule micrometrice care se vor redepune la sol. După amiază se schimbă vremea, apar şi precipitaţi, chiar şi posibil grindina la sol şi rafale de 80 km/h (0.4-1cm)” menţionează SIlviu Gurlui.
Cum ar fi călătorit praful
Praful care se afla în aer călătorea în funcţie de ce găsea, agata alte particule, alţi compuşi, gaze, potenţial şi poluanţi. Conform prognozelor meteo de la acea vreme, se aştepta ca norul de praf să se redepună la sol.
„Praful e nociv pentru că pot antrena, aşa cum am menţionat, funcţie de condiţiile meteorologice (vânt, temperatura, umiditate) şi alţi aerosoli, inclusiv viruşi. Trebuie să fim mai atenţi, purtam măşti şi ne îngrijim hainele încă mai mult. Au fost zile când ne-am bucurat de mult Soare şi asta a făcut ca lumina să neutralizeze mult viruşii şi să dezinfecteze suprafeţe mari expuse direct razelor solare”, menţionează Silviu Gurlui.
Tot Silviu Gurlui a tras un semnal de alrma şi afrima ca vântul poate fi cumulat cu condiţiile meteo extreme şi poate răspândi virusul COVID-19 mult mai repede.
”Odată cu creşterea poluării şi a prezenţei norilor, radiaţia uv-c se va slăbi considerabil prin difuzie şi absorbţie. La sol vor ajunge mai nimic. Deci ne îngrijim mai cu multă atenţie. Probabil că cel mai bine e să zăbovim în casa până după amiază. În contextul în care este şi COVID-19, recomand ca nimeni să nu iasă din casa pentru că aceste pot accentua, şi transmiterea COVID-19”, conchide Sirviu Gurlui.