Prima pagină » Local » Funcționar ieșean, executat pentru matrapazlâcuri cu bani europeni! La audieri, el a recunoscut totul în fața procurorilor anticorupție!
Funcționar ieșean, executat pentru matrapazlâcuri cu bani europeni! La audieri, el a recunoscut totul în fața procurorilor anticorupție!

Funcționar ieșean, executat pentru matrapazlâcuri cu bani europeni! La audieri, el a recunoscut totul în fața procurorilor anticorupție!

24 nov. 2020, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Un funcționar public ieșean a fost pedepsit de judecători după ce a fost acuzat de matrapazlâcuri cu fonduri europene. La audieri, Liviu Vasile Axinia a recunoscut totul în fața procurorilor DNA Iași. Acesta a primit o pedeapsă de 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare

Un funcționar public din județul Iași s-a ales ieri cu o pedeapsă din partea magistraților. Astfel, ieri, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus condamnarea lui Liviu Vasile Axinia.

„Instanța admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurorul DNA și inculpatul Liviu Vasile Axinia. Îl condamnă pe inculpat la 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”, au susținut magistrații ieșeni.

Pe lângă această pedeapsă, Liviu Vasile Axinia a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, timp de 60 de zile, în cadrul Primăriei comunei Ruginoasa sau al Primăriei municipiului Pașcani. Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Liviu Vasile Axinia a recunoscut totul în fața anchetatorilor anticorupție

Procesul lui Liviu Vasile Axinia a început pe 15 iulie 2020. Atunci, reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au trimis la instanță 3 acorduri de recunoaștere a vinovăției. Anchetatorii anticorupție au trimis la Tribunalul Iași și acordul încheiat cu Liviu Vasile Axinia.
Axinia, la data faptei inspector în cadrul compartimentului agricol al Primăriei Heleșteni, a fost acuzat de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. În plus, societatea comercială Agro Heleșteni SRL a fost acuzată tot de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, conform procurorilor DNA. Aceștia l-au mai trimis în fața instanței și pe Benone Șofrac.

Ce au spus procurorii DNA despre această situație

De remarcat este faptul că cele 3 părți implicate în aceste dosare au recunoscut totul în fața procurorilor DNA. Anchetatorii anticorupție au și relatat că infracțiunile au fost comise în urmă cu aproximativ 6 ani.

„Infracțiunile au fost comise în perioada în perioada 2013-2014. Acestea au constat în depunerea la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de către administratorul SC Agro Heleșteni SRL, ajutat de inculpatul Liviu Vasile Axinia, a mai multor documente care conțineau informații necorespunzătoare adevărului (tabelul centralizator al contractelor de arendă, diverse adeverințe etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în realitate”, au afirmat anchetatorii.

Aceștia au adăugat că, prin aceste demersuri, s-a produs un prejudiciu în valoare de 8.790 de lei. Însă prejudiciul a fost achitat în totalitate de către administratorul SC Agro Heleșteni SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`