Prima pagină » Sanatate » Funcția trombocitelor și valorile normale ale acestora. Explicații oferite de specialiști

Funcția trombocitelor și valorile normale ale acestora. Explicații oferite de specialiști

07 mart. 2023, 13:00,
în Sanatate

Pentru a interpreta corect un test de sânge, pacienții trebuie să cunoască ce înseamnă trombocite și care sunt valorile normale ale acestora. Trombocitele sunt celule sanguine sub formă de plăci de sânge a căror funcție principală este de a participa la coagularea sângelui. Ele se formează în măduva osoasă și protejează organismul de sângerări și, de asemenea, răspund la leziuni vasculare prin formarea de cheaguri de sânge.

Trombocitele, la rândul lor, înfundă vasele de sânge și împiedică circulația sângelui, ceea ce, în cel mai rău caz, poate fi fatal în urma unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral. Acest lucru se întâmplă atunci când nivelul trombocitelor este ridicat. Nivelurile scăzute sunt cauza hemoragiilor interne.

Ce sunt trombocitele și valorile normale ale acestora. Ce se întâmplă când nivelul acestora crește sau scade?

Tulburările provocate de trombocite pot fi împărțite în următoarele grupe. Trombocitoza, când trombocitele din sânge sunt ridicate. Trombocitopenie, când nivelul trombocitelor este scăzut. Trombocitopatii, când organismul are niveluri normale de trombocite, dar proprietățile acestora sunt alterate.

Numărul de trombocite din sânge se măsoară în mii pe microlitru de sânge. Un număr normal de trombocite este considerat a fi de 200-400 mii de unități/µl. În timpul menstruației, numărul de trombocite poate scădea, ceea ce nu reprezintă o problemă pentru femei. Valorile se vor modifica și în timpul sarcinii.

Valorile sunt aceleași pentru bărbați și femei, așa că atunci când depășesc 500.000 U/µl, crește riscul de tromboză și necesită medicație. Atunci când sunt mai mici de 50.000 U/µl, persoana poate avea sângerări ale gingiilor, vânătăi pe tot corpul, sângerări nazale frecvente. De asemenea, sângele se va opri încet atunci când o persoană suferă tăieturi, caz în care trebuie să mergeți imediat la medic și să faceți toate analizele necesare.

Indicii considerați normali la copii. Care este volumul mediu al trombocitelor

Imediat după naștere, copiii pot avea un număr de trombocite în sânge de până la 490.000 U/µl. De la 1 lună până la 1 an trebuie să fie nu mai mare de 400, dar nu mai mică de 180.000 U/µl. Norma pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani: 160-390 mii U/µl. În intervalul de vârstă de la 7 la 12 ani: nu mai mult de 380 și nu mai puțin de 160 mii U/μl. În adolescență: 160 până la 360 U/μl.

Volumul mediu al trombocitelor este o măsură a gradului de maturitate al trombocitelor din sângele periferic. O creștere a acestuia indică faptul că măduva osoasă produce prea multe celule sanguine, care nu au timp să fie eliminate din organism. Ca urmare, crește vâscozitatea și densitatea sângelui. Acest lucru se poate întâmpla în cazul pierderilor de sânge, pentru a compensa lipsa de celule

Pentru a menține nivelul trombocitelor la un nivel normal, trebuie să evitați alimentele prea grase, alcoolul și alte băuturi nesănătoase. Legumele și ierburile ar trebui adăugate în alimentație, iar dieta în sine ar trebui să fie bogată în vitamina B12, acid folic, fier și vitamina C.

Din moment ce cunoști ce semnifică trombocitele și care sunt valorile normale ale acestora vei reuși să observi o problemă de sănătate din timp. De asemenea, potrivit specialiștilor, este mai bine să ai o alimentație variată, cu cinci porții de fructe și legume pe zi. În acest fel, puteți preveni lipsa de vitamine sănătoase pentru vasele de sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *