Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Fumatul, asociat cu un risc crescut de simptome Covid-19
Fumatul, asociat cu un risc crescut de simptome Covid-19

Fumatul, asociat cu un risc crescut de simptome Covid-19

07 ian. 2021, 12:29,
în Sanatate

Un studiu englezesc arată că fumatul a crescut riscul de a suferi de numeroase simptome ale Covid-19.

Un alt motiv bun pentru a renunța la fumat. Fumatul este asociat cu un risc crescut de simptome ale Covid-19, potrivit unui studiu recent. În plus, fumătorii sunt mai predispuși să fie internati in spital in comparatie cu nefumătorii. Rezumatul acestui studiu a fost publicat în revista Thorax de către cercetătorii de la King’s College din Londra (Marea Britanie). Această cercetare a analizat legătura dintre severitatea noului coronavirus și fumat.

Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii au analizat datele din aplicația ZOE COVID Symptom Study. Dintre cei care au luat parte la aplicație, 11% au fost fumători, ceea ce reprezinta un numar mic raporat la populația totală din Marea Britanie, de 14,7%, dar care reflectă datele demografice din eșantionul auto-selectat al studiului ZOE COVID Symptom Study, potrivit Sante Magazine. Acest studiu a luat în considerare datele cuprinse între 24 martie și aprilie 2020. Astfel, mai mult de o treime dintre utilizatori au spus că nu s-au simțit bine fizic în această perioadă. Fumătorii actuali au fost cu 14% mai predispuși să dezvolte cele mai frecvente simptome ale virusului, și anume febră, tuse persistentă și dificultăți de respirație.

Fumatul, asociat cu un risc crescut de simptome Covid-19

În plus, fumătorii au fost mai predispuși să sufere de semne semnificative ale virusului decât nefumătorii. De fapt, fumătorii au fost cu 29% mai predispuși să raporteze mai mult de cinci simptome asociate cu Covid-19 și cu 50% mai predispuși să raporteze mai mult de zece, inclusiv pierderea mirosului, lipsa poftei de mancare, diaree, oboseală, confuzie sau dureri musculare. Și mai îngrijorător, fumătorii care au dat rezultate pozitive pentru SARS-CoV-2 au fost de peste două ori mai predispuși decât nefumătorii să fie internati in spital.

În lumina acestor concluzii, cercetătorii pledează pentru punerea în aplicare a unei strategii de renunțare la fumat ca armă în lupta împotriva virusului.

„Unele rapoarte au sugerat un efect protector al fumatului asupra riscului de Covid-19. Cu toate acestea, studiile din acest domeniu pot fi ușor afectate de tendințe în eșantionare. Rezultatele noastre arată clar că fumătorii prezintă un risc crescut de a suferi de o gamă mai largă de simptome ale COVID-19 decât nefumătorii”, avertizează Dr. Mario Falchi, cercetător principal și lector superior la King’s College din Londra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024