Prima pagină » Titlurile zilei » Frustrarea unui „colonel” făcut la apelul bocancilor! Drept la replică plin de falsuri și minciuni

Frustrarea unui „colonel” făcut la apelul bocancilor! Drept la replică plin de falsuri și minciuni

04 ian. 2023, 02:00, 9 ,
Sorin Pavelescu în Titlurile zilei

Un incendiu puternic a izbucnit vineri, 30 decembrie 2022, la o cunoscută sală de sport din Iaşi, lângă Spitalul de Recuperare. Întreaga intervenție întârziată a ISU Iași, manageriată de „colonelul” nepregătit, Ionuț Ciprian Grădinaru, a ilustrat frustrarea unui om pus într-o funcție publică în urma unei oportunități, nu în urma abilităților sale profesionale. Reporterii BZI au primit un comunicat mincinos, trimis de reprezentanții ISU, aceștia fiind deranjați de informațiile făcute publice de către redacție

Incendiul de la complex sau frustrarea unui „tablagiu” ajuns colonel peste noapte. BZI Iași a susținut întotdeauna și a respectat activitatea pompierilor ieșeni, iar acest lucru se va întâmpla în continuare, însă este inadmisibil ca actualul comandant să gestioneze lucrurile într-un mod atât de mizerabil. În comunicat s-a încercat o asumare a imaginii pompierilor, cu Ionuț Ciprian Grădinaru, lucru care este total eronat.

BZI va fi mereu alături de pompieri, pentru că aceștia își riscă viețile zi de zi în interesul cetățenilor, iar ei nu au vreo vină pentru coordonarea proastă de care au parte. Martorii de la fața locului, reporterii și cameramanii au observat cât timp a durat până la sosirea echipajelor, dar și că persoanele din incinta complexului erau deja evacuate când au ajuns echipajele. Responsabilii trebuie să înțeleagă că acolo se putea întâmpla o mare tragedie, sute de oameni fiind în mare pericol din cauza unui personaj care de mai bine de doi ani își bate joc de rolul pe care și l-a asumat când a intrat în funcție.

Despre intervenția unui „colonel” făcut la apelul bocancilor

ISU Iași, instituția care ani de zile a dat dovadă de profesionalism și a câștigat încrederea ieșenilor, a dezamăgit populația prin intervenția de la incendiul extrem de periculos ce a avut loc vineri, 30 decembrie 2022. Reporterii BZI au ajuns la fața locului înaintea mijloacelor de intervenție.

Oamenii care erau acolo și-au exprimat atunci nemulțumirea vizavi de cum a fost coordonat totul. Reprezentanții ISU au invocat, în comunicatul transmis, importanța unui cod deontologic, inducând ideea că presa a mințit. Ceea ce face conducerea este o mizerie, iar BZI îl sfătuiește pe „tablagiu” să nu mai încerce să asocieze capitalul de imagine.

„Am fost surprinși de agresivitatea și invectivele formulate la adresa instituției noastre, cu scopul de a dezinforma opinia publică cu privire la modul cum a fost gestionată situația de urgență generată de incendiul produs la data de 30 decembrie 2022 la complex, precum și pentru opinia dumneavoastră în a denigra o categorie profesională (pompierii)”, se arată în comunicat.

Bunul mers al instituției reprezentate de ISU Iași nu are de a face în mod direct cu pompierii, ci cu conducerea.

Primul apel primit în Dispeceratul integrat ISU-SMURD-SAJ Iași a fost la ora 12:44, urmând ca în interval de cinci minute să fie primite încă patru apeluri. La ora 12:49 a fost activată grupa operativă, iar membrii grupei au sosit la fața locului abia la 13:05, cum reiese și din comunicat. De ce a durat atât, ținând cont de distanța mică dintre raionul de intervenție și locul producerii evenimentului?

„Membrii grupei operative au sosit la locul intervenției în decurs de șase minute de la activarea acesteia, la ora 13:05”, se menționează în comunicat.

De ce grupa, în frunte cu comandantul, nu a putut face nimic după aproape 25 de minute? După sosirea la locul intervenției, la ora 13:09, o singură mașină a pompierilor se afla la locul cu pricina, însă în continuare nu se întâmpla nimic, întrucât „tablagiul” nu a ordonat începerea intervenției. Reporterii BZI au surprins în fotografii acest lucru, toți pompierii de la fața locului așteptând semnalul „caporalului” ce a simțit să intervină mult prea târziu.

„Sunt la această intervenție. Nu pot vorbi. Nu pot să-mi dau casca jos, iar să o pun, ca să mă ocup de incendiu. Vă voi comunica toate datele după ce se va finaliza intervenția”, susținea comandantul Ionuț Grădinaru, care conduce ISU și care, sub coordonarea lui, ridică mari semne de întrebare cu privire la profesionalismul său, acesta dând de dovadă de un management defectuos, în condițiile în care salariul său nu este unul de neglijat.

Oamenii s-au autoevacuat

În continuare, reprezentanții ISU Iași au susținut sus și tare că la ordinul comandantului de intervenție s-au executat operațiuni de căutare – salvare și evacuare a persoanelor aflate în centrul SPA și în blocul de locuit, afirmația dovedindu-se simplu că este falsă.

„Au fost evacuate 20 de persoane de la etajele superioare ale clădirii, trei dintre acestea fiind evaluate medical la locul evenimentului”, precizau în comunicat.

Nu ei au evacuat persoanele din incinta complexului, ci acestea s-au eutoevacuat.

„Într-o fracțiune de secundă s-a văzut o flacără mare. I-am îndrumat pe toți care erau în sală spre scări, ca să nu coborâm cu liftul, oricum nu se putea. Am reușit într-un final să ajungem la parter cu bine. S-a produs o explozie la parter. Am ieșit toți în regulă, am ajutat la salvarea persoanelor care nu puteau să-și ia anumite bagaje, i-am condus, am ieșit cu bine afară.

Eu eram la etajul 4, se simțea fumul, explozia a fost la parter, etajul 1. S-a auzit o bubuitură foarte mare. În 30 de secunde a luat foc totul. Lumea a reacționat bine, eu zic că toți sunt oameni maturi, ne-am îndrumat unul pe altul și am reușit să ieșim. Eu zic că în clădire eram undeva la 30-40 de oameni, să nu zic mai mult”, a declarat Cristi Moraru.

Până și medicul șef de la UPU SMURD a demontat, prin declarațiile sale, cele susținute de ISU Iași.

„Au fost autoevacuate aproximativ 20 persoane, nu necesită îngrijiri medicale. Momentan au fost asistate trei persoane, două au refuzat transportul la spital, ambele au atac de panică, iar una a fost transportată la spital cu puseu de hipertensiune arterială, atac de panică”, a declarat atunci prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD, Spitalul „Sf. Spiridon” Iași.

Dacă persoanele din clădire nu se autoevacuau, ce se întâmpla cu aceștia, ținând cont că echipajele ISU au ajuns târziu la fața locului? Riscau să moară? Ar fi indicat ca acest „tablagiu” să se concentreze mai mult pe activitățile pentru care este plătit sau să își dea demisia, întrucât mai mult încurcă pompierii care depind de deciziile lui? În loc să ofere lecții de jurnalism, ar trebui să reflecte asupra activităților sale de lider, întrucât nu face cinste Iașului.

BZI își asumă tot ceea ce a susținut până acum și asigură cititorii că întotdeauna va furniza informații adevărate.

Comentarii
  • Dacă te uiți la fata lui spui ca a jucat în,,Secretul lui Bachus,, investigați cluburile din Copou și Tudor și cu cine sta la masa

  • Pensioneaza-te pentru cum ai intervenit ,mai bine ai fi coleg cu Celentano

  • m*** la toti pompierii , niste gunoaie de oameni care traiesc degeaba si sunt platiti regeste

  • Eugen cu capu chel

    Ce fata de betiv distrus are!

  • scoatel la pensie

  • Cine i-a scris comunicatul? Analfabetul ala de pseudopurtator de cuvant Rosu, nepot de fost sef de pompieri pe care il tine in brate Gradinaru? Pt el se cearta cu presa marele sef Gradinaru.

  • La conducerea intervenţiei este varză, în schimb are grijă să îşi îmbunătăţească imaginea ducând, împreună cu soţia, cadouri de Crăciun la Maternitatea Cuza Vodă, cadouri cumpărate din banii subordonaţilor.

  • Tot el a condus intervenţia la Siraj, când a scăpat incendiul de sub control şi s-a făcut totul scrum. Omul le are cu meseria de pompier.

  • Până la urma cine i a permis lui zamosteanu să lipească clădirile alea ? Cine i a dat autorizație ? Apartamentele alea aveau geamurile și centralele in peretele sălii de sport. Ce norme î
    ISU s au respectat acolo??

  • ISU Iași cea mai corupta instituție publica

  • Pompierii au ajuns foarte repede avand in vedere ca sala este amplasata la taranoaia. Mai bine domnul Pletosul sau Nazistul construia cu materiale ignifuge care costa.

  • hai ca tu esti frumos al dracului!

  • Cum s-au dat aprobările pentru construirea clădirilor așa de aproape? De ce nu s-au respectat normativele? Și la Indiana în Tg Cucu e la fel, sunt multe construcții identice și în continuare se dau astfel de aprobări. Trebuie trași la răspundere toți cei implicați, ca la Colectiv.

  • Dacă sala Oxygen avea ori are autorizatie de funcționare ISU, atunci e o problemă..
    E de necrezut cum pot fi construite două clădiri asa de aproape una de alta.. Poate ne spune ceva Urbanismul Primăriei Iași.. Poate dl. Primar știe ce este aici..
    Era normal și firesc ca oamenii sa se autoevacueze pana la venirea autorităților. Isu. ..dacă ținem la viata noastră..
    Dacă nu, asta-i viața. ..

  • Ar fi bine dacă doar ISU Iasi ar fi cea mai corupta instituție din România, din păcate pentru întâietate se bat mai toate instituțiile de stat din țară.

  • Valeriu Handaric, Iasi.

    Rusine tuturor care s-au exprimat atat de suburban la adresa dlui comandant Ionut Gradinaru. Cand ajungeti sa va luati de infatisare sau alte trasaturi sau actiuni ale persoanei, gen faptul ca a dus cadouri mamelor care au nascut in Nopatea de Craciun, fix din banii subalternilor, etc este clar ca nu aveti nici un alt argument…
    Sunteti niste persoane frustrate care nu se pot adapta vremurilor si va aratati „puterea” ascunsi dupa un monitor… Ce tari sunteti voi! Ce puternici… ce barbati adevarati sunteti… Ca dovada ca nu sunteti in stare nici sa va asumati punctul de vedere prin semnatura cu numele in clar, eventual si un numar de telefon…Niste jigodii ordinare…Rusine!
    Nu va cunosc dle Ionut Gradinaru dar va rog sa treceti peste acest episod trist din cariera dvs. Imi pare rau ca nu au fost reactii aici si din partea din partea camarazilor Dvs. Prin anii ’89 – ’90 corpul pompierilor ieseni era mult mai unit si sudat… Pacat… se schimba vremurile, timpurile… vin alti oameni din pacate tot mai needucati si nepregatiti pentru ce traim astazi …si pentru ce va fi maine. Este o parere personala. Doresc mult succes pompierilor ieseni si comandantilor la toate provocarile din 2023.

  • Frumos cand stergeti comentarii…pupincuristilor..nu va da autorizatii, hai sa denigram…problema este la pletos si la primarie….gaozarilor

  • Vezi că ai păr pe limbă. Crezi că dacă dai limbi acolo unde nu pătrunde soarele, o să primeşti sporul de 50% pentru lucrări de excepţie? Slabe şanse, mai ales că din 2023 acesta va fi scos. Iar în privinţa autorizaţiior, verifică la ISU situaţia cu autorizaţiile eliberate în termenul legal de 30 de zile şi vei avea o mare surpriză. Vei vedea că nu se eliberează nici după 70 de zile, în situaţia când toată documentaţia e în regulă.

  • Frustrat e cel care a scris articolul și șterge comentariile care nu-i convin. Unii înțeleg greșit dreptul la opinie

  • Articolul ne spune ca „tablagiul” a ajuns colonel la apelul bocancilor. Dar nu spune ca Ionut Gradinaru a condus unitatea de pompieri de pe cal.Chisinaului inca din anul 2002.(ocupa functie de comandant de 20 ani). Pe Cal.Chisinaului la ora producerii incendiului,de la Velpitar pana la Tesatura se circula greu datorita aglomeratiei. Cu greu se strecoara o ambulanta/masina de politie printre cele 2 randuri de masini; cum credeti ca se deplaseaza masinile de la isu? Apoi urmeaza intrarea pe pasarela Nicolina de pe Nicolae Iorga care de asemenea este ocupata pe ambele benzi! Distanta pe hartie e mica dar conditiile de trafic influenteaza timpul de deplasare.

  • Colonelul facut la apelul bocancilor ocupa functie de comandant de 21 ani. De ce nu precizati in articol?

  • Cati dintre cei care au comentat aici au facut minimul efort de a se documenta cu privire la dl Gradinaru? Desi, ca sa fim corecti, la modul in care este scris articolul (un atac la persoana in modul cel mai pur, in care elemente cvasi-informative sunt amestecate cu opinii si epitete), era suficient sa ridice mari semne de intrebare in sine. Dl Gradinaru e, inainte de a fi inspector-sef, pompier. Adica om care a participat direct la nenumarate interventii care au salvat vieti si bunuri. Il cunosc de aproape 15 ani. E un profesionist desavarsit, un om modest, sensibil si cu mult simt de raspundere. Mi se pare periculos, pentru orice societate care se vrea europeana, sa permita astfel de derapaje si de atacuri la persoana. Ni se poate intampla oricaruia dintre noi maine, poimaine… daca nu reactionam si nu sanctionam astfel de comportamente criminale, camuflate sunt denumirea de “jurnalism”.

  • O rușine de articol!
    Dreptul la replica trebuie respectat!
    Greu cu deontologia profesionala, Claudiu!

  • Nici macar nu aveți curajul să publicați toate comentariile.
    Lașitate totala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *