Frunza de varză este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind folosită de sute de ani în medicina tradițională. Deși s-ar putea să nu fi auzit des despre utilizarea frunzelor pentru tratarea durerilor, aceasta este o metodă smplă și eficientă care poate aduce rezultate notabile.
Efectele terapeutice ale verzei nu sunt pe deplin stabilite. Totuși, există o serie de studii care confirmă într-o anumită măsură calitățile unor tratamente cu foi de varză, mai ales pentru inflamații. În mod tradițional, verzei i se atribuie efecte benefice în tratarea problemelor gastrointestinale, a reumatismului, a mastitei și în caz de plăgi minore.
Frunza de varză și efectul ei antiinflamator
Medicina tradițională folosește numeroase metode pentru a înlătura durerile provocate de bolile reumatismale, precum osteoartrita, adică artrita, sau guta. Varza este un astfel de remediu folosit de sute de ani pentru inflamații la nivelul articulațiilor și pentru a ușura durerile de încheieturi.
Este vorba atât despre foi de varză aplicate pe articulațiile dureroase, cât și despre consumul de varză. Efectul antireumatic al consumului de varză este determinat de prezența unor vitamine, precum vitamina K și a unor fitonutrienți, după cum este glutamina.
Un studiu american publicat în 2007 a arătat că un aport suficient de vitamina K1 este asociat cu scăderea inflamației. În ceea ce privește efectul antiinflamator și analgezic local al verzei, s-a doverdit că învelirea încheieturilor cu foi de varză are efect asupra scăderii intensități durerii.
Pentru multe femei care au născut, declanșarea lactației antrenează o inflamare a țesutului mamar. Acest fenomen apare de obicei după trei-patru zile de la naștere. Sâni pot deveni inflamați, dureroși, duri, fierbinți, sensibili la atingere.
Netratată, situația se poate complica și se poate instala mastita. Aceasta se manifestă ca o răceală, cu febră, stare generală de rău, pe lângă simptomele locale de la nivelul sânilor. În medicina populară, aplicarea de foi de varză pe sâni ajută la diminuarea durerilor și la înlăturarea disconfortului.
Se pot folosi tratamente cu foi de varză pentru inflamațiile sânilor în timpul alăptării. Totuși, dovezile sunt insuficiente pentru a recomanda foile de varză în cadrul protocoalelor medicale antimastită.
În cantități mari, varza poate fi nocivă pentru bolnavii de tiroidă
În general, varza este considerată un aliment sigur, putând fi consumată fără prea multe restricții. Dar persoanele predispuse la afecțiuni ale tiroidei și cele diagnosticate cu hipotiroidism ar trebui să evite consumul excesiv de varză. Motivul este că varza conține substanțe denumite medical gușogene.
Adică ar putea duce la apariția gușei, mai precis, la mărirea glandei tiroide. Gușa se formează atunci când glanda tiroidă compensează un deficit de iod și producția redusă de hormoni tiroidieni, în caz de hipotiroidism.
Unele studii arată că varza poate fi nocivă pentru bolnavii de tiroidă, deoarece substanțele gușogene din varză interferează cu producerea hormonilor tiroidieni. De asemenea, există dovezi că varza ar putea avea efect similar anticorpilor anti-TPO. Aceștia se găsesc în număr mare în sânge în cazul persoanelor cu afecțiuni autoimune ale tiroidei, cum este tioidita Hashimoto.
Există și persoane care nu tolerează varza sau chiar au reacții alergice atunci când aplică frunze de varză direct pe piele. Varza, prin conținutul de fructani, poate produce balonare, flatulență, dureri abdominale, eructații, chiar și diaree.
De aceea, ar trebui limitat consumul de varză în cazul persoanelor cu sindrom de colon iritabil. În plus, conținutul bogat în vitamina K face ca varza să scadă eficiența medicamentelor anticoagulante.
Așadar, persoanele care iau astfel de tratamente ar trebui să consume rar varză. Deși frunza de varză are proprietăți antiinflamatorii este important să apelezi la un medic specialist pentru a confirma dacă poți să utilizezi tratamente naturiste sau nu.