Milioane de români consumă fructul aparent inofensiv dar care îți poate distruge sănătatea. Este vorba despre o concluzie la care au ajuns specialiștii români după ce au efectuat sute de teste. Este o problemă la nivel național și pare că statul român nu o poate gestiona.
Vorbim despre pesticidele din fructe care se regăsesc la mai toate fructele consumate de români, dar căpșunile sunt campioane la cantitatea de chimicale găsite.
Fructul aparent inofensiv care îți poate distruge sănătatea
În ciuda recomandărilor nutriționiștilor de a consuma fructe pentru un stil de viață sănătos, controalele recente efectuate asupra produselor românești au ridicat semne de întrebare cu privire la prezența pesticidelor. Deși pesticide folosite în doze controlate nu reprezintă un pericol imediat pentru sănătate, depășirea limitelor legale poate avea efecte negative asupra organismului.
În raportul Autorității Naționale Fitosanitare pentru anul 2024, căpșunele românești au fost cele mai frecvent depistate cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis. Autoritățile au identificat trei probe neconforme, din care două provin din județele Vrancea și Dâmbovița, iar una din București. Proba din capitală a avut un nivel alarmant de clorotalonil, de 3870 mg/kg, mult peste limita permisă de 0,01 mg/kg. În Vrancea, căpșunele prezentau reziduuri de carbendazim, în cantitate de 0,456 mg/kg, iar în Dâmbovița, un alt lot conținea urme de clorotalonil, 0,197 mg/kg.
Din totalul celor 101 probe de căpșune analizate la Laboratorul Național Fitosanitar din București, 27% au fost complet lipsite de reziduuri de pesticide, în timp ce 70% au avut valori sub limita maximă admisă. Totuși, cele trei probe neconforme au ridicat semne de întrebare privind respectarea reglementărilor în vigoare și impactul asupra sănătății consumatorilor.
Ce fructe au procent mare de pesticide, conform analizelor de laborator
Controalele efectuate în 2024 asupra fructelor românești au arătat că o mare parte din acestea conțin reziduuri de pesticide, deși nu depășesc limitele maxime legale stabilite. Potrivit unui raport al laboratorului din București, din cele 657 de probe analizate, 45,36% au fost complet libere de reziduuri, iar 54,64% au conținut urme de pesticide. Dintre acestea, 54,04% aveau reziduuri sub limita maximă admisă, iar doar 0,60% din probele analizate au fost neconforme, având valori de pesticide peste nivelul legal.
Printre fructele cu un procent semnificativ de probe contaminate se numără strugurii pentru vin, unde din 47 de probe analizate, 85% aveau reziduuri, iar doar 15% erau libere de pesticide. Strugurii pentru masă și nectarinele nu au fost nici ele ocolite de pesticide, cu un procent de 79% din probele de struguri și 80% din nectarinele analizate prezentând urme de substanțe chimice.
În cadrul programului de control, au fost depistate frecvent pesticide precum boscalid, ciprodinil, fludioxonil, tebuconazol, acetamiprid, fluopiram, difenoconazol și azoxistrobin. Deși aceste substanțe nu depășesc limitele maxime admise, consumul repetat al acestora poate reprezenta un risc pe termen lung pentru sănătate. Fructul aparent inofensiv care îți poate distruge sănătatea este căpșuna consumată de milioane de români.