Cercetătorii recomandă insistent persoanelor cu boli inflamatorii cronice intestinale să nu consume multă fructoză, deoarece această dietă ar crește riscul de colită, boala inflamatorie cronică a intestinului, afectând în același timp compoziția microbiotei intestinale.
Fructoza este un zahăr care se găsește în special în fructe și în multe legume, dar este și utilizat pe scară largă în industria alimentară, în special în siropul de porumb cunoscut și sub numele de sirop fructoză-glucoză. Numeroase studii au arătat în ultimii ani că acest zahăr, când este prezent sub formă de sirop de glucoză-fructoză, este responsabil pentru sindroamele metabolice precum obezitatea, rezistența la insulină și diabetul. Acum, un nou studiu sugerează că consumul său poate agrava și inflamația intestinală comună bolii inflamatorii cronice intestinale (IBD), care include boala Crohn și colita ulcerativă.
Condus de cercetători de la Universitatea Stoony Brook și publicat în revista Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology, studiul afirmă că creșterea incidenței IBD coincide cu niveluri mai ridicate de consum de fructoză în Statele Unite și alte țări.
„Studiul nostru demonstrează o legătură directă între fructoza alimentară și boala inflamatorie cronică a intestinului și susține ideea că un consum ridicat de fructoză poate agrava boala la persoanele cu boală. Acest lucru este important, deoarece ar fi posibil să le oferim sfaturi cu privire la alegerile lor alimentare”, explică profesorul David Montrose, cel care a condus studiul.
Fructoza agravează boala inflamatorie cronică a intestinului: când inflamația este agravată
Boala inflamatorie cronica intestinala se caracterizează prin inflamația mucoasei unei părți a tractului digestiv.
„În boala Crohn, această inflamație poate fi localizată la toate nivelurile sistemului digestiv, de la gură la anus, deși se găsește cel mai adesea în intestin. În colita ulcerativă, este localizată în rect și colon”, notează organismul.
Aceste boli progresează prin focare inflamatorii de durată și frecvență extrem de variabile în funcție de pacient, alternând cu faze de remisie. Două simptome tipice sunt durerea abdominală și diareea frecventă, uneori sângeroasă.
Printre factorii de risc menționați, genetica și mediul (poluarea), dar și alimentele. Cercetătorii au efectuat experimente cu trei grupuri de șoareci care suferă de boala inflamatorie cronica intestinala, dintre care două au fost hrănite cu cantități mari de fructoză. Acest obicei a înrăutățit severitatea inflamației, în special la nivelul colonului și a schimbat compoziția microbiotei intestinale: au observat modificări ale tipurilor de bacterii intestinale prezente, ale metabolismului lor și, de asemenea, ale localizarii lor în colon.
Efecte adverse asupra compoziției microbiotei intestinale
Pentru a explica această schimbare, aceștia precizează că „lucrările suplimentare au arătat că microbiota este legată în mod cauzal de efectele nocive ale unei diete bogate în fructoză”. În plus, studiul concluzionează că „consumul excesiv de fructoză a avut un efect procolitic (inflamația mucoasei intestinului gros) care poate fi explicat prin modificări ale compoziției, distribuției și funcției metabolice a microbiotei”. Microbiota intestinală pare să joace un rol important, dar încă puțin înțeles, în inflamația caracteristică IBD datorită unui dezechilibru în compoziția sa.
Dacă microbiota intestinală poate constitui o țintă terapeutică interesantă în gestionarea acestor boli inflamatorii, în prezent nu există tratament curativ, medicamentele actuale permițând un control durabil al bolii. Pentru următorul pas al cercetării lor, oamenii de știință vor să dezvolte intervenții pentru a preveni efectele pro-inflamatorii ale fructozei și să afle cum anume această dietă crește colita. Acest al doilea punct este deosebit de important, deoarece pacienții cu IBD prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de colon din cauza unei inflamații cronicw a intestinului, concluzionează aceștia.