Fructele și legumele sunt foarte bune pentru organism, dar știai că unele dintre ele pot fi anticoagulante? Acestea pot face ca sângele tău să fie mai subțire, prevenind astfel apariția cheagurilor. Însă, în cazul în care iei medicamente anticoagulante, întreabă medicul ce cantitate ai voie să consumi.
Organismul se protejează singur împotriva hemoragiilor, prin închegarea sângelui. Dar, în cazul anumitor afecțiuni, este esențial ca sângele să fie cât mai subțire, deoarece poate preveni apariția cheagurilor. Dacă nu iei măsuri, acestea îți pot pune viața în pericol.
Cheagurile de sânge se pot forma în urma bătăilor nergulate ale inimii, a defectelor congenitale, dar și a intervențiilor chirurgicale. Acestea pot provoca accidente vasculare cerebrale, fapt ce necesită intervenția medicilor. Însă, acest lucru poate fi ținut sub control printr-o alimentație echilibrată, dar și cu medicamente prescrise de medic.
Fructe și legume anticoagulante
În primul rând, dacă te confrunți cu afecțiuni cardiovasculare, ar trebui să te asiguri că organismului tău nu îi lipsește vitamina E. Aceasta are proprietăți antioxidante și previne îngroșarea sângelui. În acest fel, trebuie să consumi uleiuri vegetale, presate la rece (ulei de floarea-soarelui, de măsline sau de struguri), ovăz, năut, nuci, migdale și spanac.
De asemenea, nu trebuie să uiți de peștele gras, deoarece este o sursă bună de acizi graşi Omega-3. Aceștia pot scădea valorile trigliceridelor şi ale tensiunii arteriale, fiind esențiali persoanelor care suferă de ateroscleroză. În categoria peștilor grași se află tonul, somonul și macroul.
Pentru că magneziul ajută la scăderea colesterolului rău, ar trebui să consumi, mai des, banane, semințe de susan și de floarea-soarelui, cereale integrale și ciocolată neagră. Aceste alimente sunt bogate în magneziu și te ajută să stai departe de un accident vascular cerebral.
Mai mult, ghimbirul poate preveni apariţia cheagurilor de sânge. Consumat atât în ceai, cât și în alte preparate, ghimbirul protejează vasele de sânge şi previne, astfel, bolile cardiovasculare şi producerea accidentului vascular cerebral. Alte condimente recomandate pentru subţierea sângelui sunt ceapa, usturoiul şi hreanul.
În final, vinul roșu are rol în subţierea sângelui, împiedicând alipirea trombocitelor, a celulelor implicate în formarea cheagurilor de sânge. Acest lucru se datorează resveratrolului, o substanță conținută de vinul roșu. Este recomandat un pahar pe zi.
Alimente interzise celor care iau medicamente anticoagulante
Există și alimente care favorizează creşterea vâscozităţii sângelui şi care pot duce la apariţia cheagurilor de sânge. Este vorba despre cele bogate în vitamina K, care scad INR-ul și care ar trebui evitate de persoanele care iau medicamente anticoagulante.
Printre acestea, se numără legume precum fasolea verde şi boabe, mazărea verde, morcovii cruzi, ţelina crudă, varza, conopida fiartă, castraveţii muraţi şi roşiile. Consumate cu moderaţie ar trebui să fie și următoarele alimente: prunele uscate, iaurtul, sana şi kefirul, precum şi condimente: oregano, piper negru, cimbru uscat şibusuioc uscat.