Prima pagină » Sanatate » Fructe și legume cu efect anticoagulant. Iată ce trebuie să consumi pentru a preveni apariția cheagurilor de sânge

Fructe și legume cu efect anticoagulant. Iată ce trebuie să consumi pentru a preveni apariția cheagurilor de sânge

20 dec. 2021, 10:15,
în Sanatate

Fructele și legumele sunt foarte bune pentru organism, dar știai că unele dintre ele pot fi anticoagulante? Acestea pot face ca sângele tău să fie mai subțire, prevenind astfel apariția cheagurilor. Însă, în cazul în care iei medicamente anticoagulante, întreabă medicul ce cantitate ai voie să consumi.

Organismul se protejează singur împotriva hemoragiilor, prin închegarea sângelui. Dar, în cazul anumitor afecțiuni, este esențial ca sângele să fie cât mai subțire, deoarece poate preveni apariția cheagurilor. Dacă nu iei măsuri, acestea îți pot pune viața în pericol.

Cheagurile de sânge se pot forma în urma bătăilor nergulate ale inimii, a defectelor congenitale, dar și a intervențiilor chirurgicale. Acestea pot provoca accidente vasculare cerebrale, fapt ce necesită intervenția medicilor. Însă, acest lucru poate fi ținut sub control printr-o alimentație echilibrată, dar și cu medicamente prescrise de medic.

cheag de sânge

Cheagurile de sânge se pot forma în urma bătăilor nergulate ale inimii, a defectelor congenitale, dar și a intervențiilor chirurgicale.

Fructe și legume anticoagulante

În primul rând, dacă te confrunți cu afecțiuni cardiovasculare, ar trebui să te asiguri că organismului tău nu îi lipsește vitamina E. Aceasta are proprietăți antioxidante și previne îngroșarea sângelui. În acest fel, trebuie să consumi uleiuri vegetale, presate la rece (ulei de floarea-soarelui, de măsline sau de struguri), ovăz, năut, nuci, migdale și spanac.

De asemenea, nu trebuie să uiți de peștele gras, deoarece este o sursă bună de acizi graşi Omega-3. Aceștia pot scădea valorile trigliceridelor şi ale tensiunii arteriale, fiind esențiali persoanelor care suferă de ateroscleroză. În categoria peștilor grași se află tonul, somonul și macroul.

Pentru că magneziul ajută la scăderea colesterolului rău, ar trebui să consumi, mai des, banane, semințe de susan și de floarea-soarelui, cereale integrale și ciocolată neagră. Aceste alimente sunt bogate în magneziu și te ajută să stai departe de un accident vascular cerebral.

Mai mult, ghimbirul poate preveni apariţia cheagurilor de sânge. Consumat atât în ceai, cât și în alte preparate, ghimbirul protejează vasele de sânge şi previne, astfel, bolile cardiovasculare şi producerea accidentului vascular cerebral. Alte condimente recomandate pentru subţierea sângelui sunt ceapa, usturoiul şi hreanul.

În final, vinul roșu are rol în subţierea sângelui, împiedicând alipirea trombocitelor, a celulelor implicate în formarea cheagurilor de sânge. Acest lucru se datorează resveratrolului, o substanță conținută de vinul roșu. Este recomandat un pahar pe zi.

fructe și legume care ies dintr-o sacoșă

Dacă te confrunți cu afecțiuni cardiovasculare, ar trebui să te asiguri că organismului tău nu îi lipsește vitamina E.

Alimente interzise celor care iau medicamente anticoagulante

Există și alimente care favorizează creşterea vâscozităţii sângelui şi care pot duce la apariţia cheagurilor de sânge. Este vorba despre cele bogate în vitamina K, care scad INR-ul și care ar trebui evitate de persoanele care iau medicamente anticoagulante.

Printre acestea, se numără legume precum fasolea verde şi boabe, mazărea verde, morcovii cruzi, ţelina crudă, varza, conopida fiartă, castraveţii muraţi şi roşiile. Consumate cu moderaţie ar trebui să fie și următoarele alimente: prunele uscate, iaurtul, sana şi kefirul, precum şi condimente: oregano, piper negru, cimbru uscat şibusuioc uscat.

fructe și legume într-un bol în formă de inimă

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite printr-o alimentație echilibrată.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Playtech.ro
Ce înseamnă fainoşag, de fapt? Secretul ardelenilor a fost dezvăluit
observatornews.ro
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Evz.ro
România ia foc. S-a ajuns la Cod Roșu prelungit. Va fi mai rău decât a fost vreodată
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Ce s-a ales de Mariana Bitang, fosta antrenoare a lotului olimpic de gimnastică. Partenera lui Octavian Bellu a revenit în atenția publică după mulți ani
Playtech.ro
Zodiile care primesc lecții dure de la Univers în iulie 2025: karma lovește direct în acești nativi
Dailybusiness.ro
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
RomaniaTV
Cine este femeia cu care s-a iubit Nicușor Dan, înainte să o cunoască pe Mirabela Grădinaru
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vlăduța Lupău, primele declarații despre al TREILEA copil! Artista le-a dat ea vestea fanilor. ''Gravidă în luna a-5-a''
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 iulie 2025
08 iulie 2025