Există mai multe fructe și legume care scad tensiunea arterială. Iată ce să consumi, în cazul în care te confrunți cu hipertensiune.
Dacă ai hipertensiune arterială sau dacă valorile tensiunii arteriale sunt la limită, este necesar să adopți un stil de viață echilibrat, bazat exerciții fizice regulate și alimentație sănătoasă. Acest lucru te poate ajuta să îți gestionezi starea de sănătate și să ții la distanță problemele medicale. Recomandat este să ții legătura cu un medic cardiolog, care să te îndrume spre un stil de viață organizat.
Foarte bune pentru normalizarea tensiunii arteriale sunt fructele și legumele, deoarece sunt bogate în potasiu, flavonoizi, polifenoli și fibre.
Fructe care scad tensiunea arterială
Printre cele mai bune fructe care scad tensiunea se numără rodia, fructele de pădure, grepfrutul și bananele.
Rodia
Potrivit specialiștilor, dacă bei câte o cană de suc de rodie în fiecare zi, timp de patru săptămâni, contribui la scăderea tensiunii arteriale (pe termen scurt). Acest fruct este o sursă extraordinară de substanțe fitochimice și polifenoli, care au efecte antioxidante și antiinflamatorii, benefice pentru sănătatea inimii. Mai mult, sucul de rodie este nemaipomenit în prevenirea dezvoltării tensiunii arteriale crescute, cauzate de angiotensina II în diabet, pentru că inhibă enzima de conversie a angiotensinei.
Fructele de pădure
Fructele de pădure conțin flavonoizi, care reduc tensiunea arterială mare. Foarte bune sunt afinele, murele, fragii, căpșunile și zmeura.
Grepfrutul
Grepfrutul ține la distanță, cu brio, hipertensiunea arterială! Sucul acestui fruct este bogat în vitamina C, fibre de pectină și antioxidanți, fapt ce scade tensiunea arterială sistolică. De asemenea, extractul din coji de grepfrut conține polifenoli, care favorizează inhibarea α-glucozidazei.
Bananele
Bananele sunt bogate în potasiu, un element extrem de important pentru reducerea valorilor tensiunii arteriale.
Pentru normalizarea tensiunii arteriale poți consuma, în fiecare zi, 2-3 căni de fructe de pădure (proaspete sau congelate) și o banană întreagă sau poți bea un pahar de suc de rodie ori grepfrut.
Legume care scad tensiunea arterială
Legumele bogate în potasiu te ajută să normalizezi valorile tensiunii arteriale, grație eliminării sodiului prin urină. Printre acestea, se numără salata verde, rucola, varza kale, frunzele de nap, spanacul, frunzele de sfeclă sau mangoldul (sfecla elvețiană). Ideal ar fi să consumi 3-6 căni de legume crude cu frunze în fiecare zi.
Totodată, pentru a preveni instalarea hipertensiunii arteriale, poți consuma sfeclă roșie. Aceasta este o sursă excelentă de oxid nitric, care poate contribui la dilatarea vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale. Consumă două căni de suc de sfeclă proaspăt stors în fiecare zi.
Nu în ultimul rând, deși pare greu de crezut, poți scădea tensiunea arterială crescută și cu ajutorul băuturilor alcoolice.