Printre „medicamentele” împotriva cancerului despre care se vorbește de ani buni se numără și fructele și legumele care distrug celulele canceroase. Datorită proprietăților lor, acestea contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a bolii.
Pigmenții naturali din fructele și legumele viu colorate, precum afinele și varza roșie, ar putea constitui ingredientul cheie în producerea unor tratamente eficace împotriva mai multor forme de cancer, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani.
Fructe și legume care distrug celulele canceroase
Stilul de alimentație are un rol foarte important în cazul cancerului, una dintre cele mai importante probleme de sănătate. În cazul acestei boli, ce mănânci este la fel de important ca și cantitatea de hrană pe care o consumi.
Broccoli, care face parte din categoria legumelor crucifere, alături de varză, conopidă și varză creață, are un conținut ridicat de fitochimicale și Glucoraphanin, dar și antioxidantul indol-3-carbinol. Aceștia reduc riscul de cancer de col uterin, cancer de sân, gastric și de prostată. Întrucât fitochimicalele sunt enzime sensibile la căldură, pentru a păstra beneficiile pe care le aduce broccoli organismului, leguma trebuie consumată în stare crudă.
Zmeura, murele, afinele, dar și căpșunile conțin concentrații mari de fitochimicale numite antocianine, care încetinesc dezvoltarea celulelor premaligne. Aceste fructe protejează organismul și împotriva bolilor de inimă și au efect antiinflamator.
Roșia, acest fruct suculent este cea mai bună sursă de licopen, un antioxidant puternic cunoscut pentru prevenirea formării anumitor tipuri de cancer. Aceasta reduce, de asemenea, riscul de boli de inimă și este un antiinflamator natural. Licopenul este eliberat atunci când roșiilr sunt fierte, de aceea roșiile conservate au concentrații mai mari de licopen decât cele proaspete.
La fel ca și ceapa sau prazul, usturoiul ajută la combaterea cancerului de stomac și de esofag și reduce riscul apariției cancerului de colon. Printre compușii usturoiului care luptă împotriva cancerului se numără quercitina, alicina și compușii organosulfurați.
Ce alimente favorizează apariția bolii
Cercetările efectuate de-a lungul anilor au arătat că unele alimente și compoziția acestora poate favoriza apariția cancerului. Această idee este un mit, important pentru sănătatea noastră fiind un regim alimentar sănătos și mișcare zilnică.
Studiile arată că există o legătură între consumul de carne roșie și apariția tumorilor. Vita, vânatul, mezelurile și produsele de tip fast-food duc la creșterea riscului de cancer de colon sau chiar de pancreas. Carnea albă, de pește, pui sau curcan, s-a dovedit a fi benefică pentru sănătate.
Ideea că zahărul hrănește celulele canceroase este un mit, pornit însă de la niște informații corecte. Toate celulele organismului se hrănesc cu glucoză, pentru că acesta este modul în care funcționăm. Indiferent de ce alimente consumăm, ele sunt metabolizate și ajung sub formă de glucoză la celule.
Anumiți medici susțin că nici dacă renunțăm complet la carne nu suntem protejați de cancer. Totuși, pentru o alimentație sănătoasă este recomandat să consumăm zilnic cel puțin 500 de grame de fructe și legume în stare crudă. Studiile au arătat că acest obicei ajută într-adevăr la prevenirea cancerului de sân și cel de colon.
Pentru un corp sănătos, este recomandat să facem cât mai mult sport. În prevenirea cancerului, mișcarea este mai importantă decât alimentația. Specialiștii ne sfătuiesc să facem cel puțin 30 de minute de sport pe zi, indicat fiind să combinăm exerciții de tip aerobic cu cele pentru masa musculară. Prin urmare, nu există fructe și legume care distrug celulele canceroase în totalitate, doar un stil de viață sănătos ne ajută să ne ferim de orice tip de boală.