Prima pagină » Sanatate » Fructe permise în diabet: Ce este indicat să consumi pentru o dietă echilibrată 

Fructe permise în diabet: Ce este indicat să consumi pentru o dietă echilibrată 

19 ian. 2022, 15:01,
în Sanatate

Alimentația bogată în fructe permise în diabet este un criteriul important în reglarea glicemiilor și menținerea greutății și al unui stil de viață sănătos. 

Diabetul zaharat este întreținut în parametri normali de alimente bogate în vitamine și minerale pentru a regla zahărul din organism. 

fructe permise in diabet

Fructe permise în diabet: Alimentație corectă 

În diabetul zaharat, de cele mai multe ori, este recomandat evitarea zaharurilor și înlocuirea acestora cu ingrediente și îndulcitori naturali, pe bază de stevie, de exemplu și consumul zilnic de fructe și legume. Iată o listă completă a fructelor pe care persoanele care suferă de diabet le pot consuma pentru a regla nivelul de zahăr din sânge. 

Se pot consuma fructe care să suplinească lipsa zăhărului și care stimulează organismul într-o alimentație bogată în nutrienți, vitamine și minerale. Până la 700 g de pepene verde se pot consuma zilnic în perioada toridă a anului. 400 g mandarine pentru a acoperi 40 g carbohidraţi / zi.

Este bine să fie consumate fracţionat, fructoza se absoarbe repede, ridicând nivelul glicemiei. De aceea, e de preferat să fie repartizate pe parcursul întregii zile, spun specialiștii despre dieta alimentară pe care diabeticii trebuie să o urmeze. 

fructe permise in diabet

Lista de fructe poate continua și se pot consuma crude, în sucuri naturale, dulceață și compot pe bază de îndulcitori, produse ce înlocuiesc zahărul

Capșunile, fragi, avocado, pepene galben, grapefruit, lămâile sau suc natural pe bază de lămâi, corcoduşe. Cireşele, vișinele, caisele, piersicile, kiwi, mere sau struguri sunt alte fructe care facilitează absorbția de zahăr din sânge. Bananele, prunele și pere se recomandă în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Lista de fructe poate continua și se pot consuma crude, în sucuri naturale, dulceață și compot pe bază de îndulcitori, produse ce înlocuiesc zahărul. Specialiștii declară că o persoană care suferă de astfel de afecțiune și înțelege mecanismul de funcționare al organismului și al reglării glicemiilor din sânge.

„Interzicerea unor alimente se întâmplă mai ales pentru că timpul alocat educaţiei pentru terapia medicală nutriţională e foarte scurt şi pentru că nu toţi pacienţii înţeleg echilibrul între dietă – tratament – efort fizic, care ar trebui respectat de cei cu diabet zaharat, pentru prevenţia complicaţiilor secundare ale bolii, devastatoare”

fructe permise in diabet

Capșunile, fragi, avocado, pepene galben, grapefruit, lămâile sau suc natural pe bază de lămâi, corcoduşe

Dieta diabeticilor, susținută de o alimentație sănătoasă

Iaurtul și laptele gras conțin proteine de calitate, pot fi consumate la orice ora din zi, gustare sau cină ușoară și furnizează o buna parte din necesarul de calciu și vitamina D. Cerealele integrale sunt bogate în fibre, dar conțin și proporții variabile de potasiu, magneziu, crom, acid folic și Omega 3. Fulgii de ovăz ajută în controlul glicemiei, colesterolului și ajută la slăbit. 

Fasolea are consistență de fibre, o porție asigură ¾ din necesarul zilnic. Este ideal pentru a o consuma în salate, alături de vegetale fără amidon. Are potasiu, magneziu, dar și proteine vegetale. Legumele fără amidon sunt recomandate în dieta persoanelor cu diabet, au în compoziție vitamina A, vitamina C, vitamina K, ți fibre solubile, care îmbunătățesc nivelul de glucoză din sânge și reduce nivelul de colesterol.

fructe permise in diabet

Specialiștii declară că o persoană care suferă de astfel de afecțiune și înțelege mecanismul de funcționare al organismului și al reglării glicemiilor din sânge

Spre deosebire de legumele cu amidon, acestea de regula au puțini carbohidrați. Din categoria legumelor cu amidon, cartofii dulci conțin multe fibre și o cantitate foarte mare de vitamina A. Sunt o alternativă la cartofii obișnuiți și au un indice glicemic mai mic. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024