Prima pagină » Sanatate » Fructe pentru diabetici de tip 2. Ce alimente să introduci în regimul tău pentru a menține o valoare normală a glicemiei

Fructe pentru diabetici de tip 2. Ce alimente să introduci în regimul tău pentru a menține o valoare normală a glicemiei

15 nov. 2023, 15:30,
în Sanatate

De cele mai multe ori, persoanele care suferă de diabet sunt foarte atente la ce mănâncă de aceea este trebuie să cunoască ce fructe sunt permise pentru diabeticii de tip 2. Nu există un regim alimentar perfect care să se potrivească tuturor, deoarece nevoile nutriționale și preferințele diferă de la o persoană la alta. În cazul diabetului zaharat, medicul tău îți poate recomanda un plan alimentar personalizat, luând în considerare istoricul medical și parametrii identificați în analizele de sânge.

Cu toate acestea, există un consens general cu privire la alimentele care contribuie la menținerea unei valori normale a glicemiei și la cele care ar trebui evitate. Adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații echilibrate este recomandată și în caz de prediabet. Adică atunci când glicemia este mai mare decât normalul, dar nu suficient de mare pentru a fi diagnosticată ca diabet.

Fructe pentru diabetici de tip 2. Pe care dintre acestea este mai bine să le eviți

Cheia într-un regim alimentar pentru diabetul de tip 2 constă în consumul de fructe proaspete sau congelate, pe care să le asociezi cu proteine sau grăsimi sănătoase, cum ar fi brânza, untul de nuci sau avocado. Acest truc contribuie la încetinirea absorbției zahărului. Fructele de pădure și citricele reprezintă o alegere excelentă pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2, deoarece conțin o cantitate semnificativă de fibre și au un indice glicemic mai scăzut. Este recomandat să consumi doar una sau două porții de fructe pe zi.

Specialiștii recomandă în general consumul de produse din cele 5 grupe alimentare, cu anumite specificații. Fructele sunt o sursă importantă de carbohidrați, vitamine și fibre, esențiale în procesele metabolice și de digestie. De asemenea, fructele au în general un conținut scăzut de calorii. În cazul diabetului, este recomandat să consumi fructe cu un conținut redus de carbohidrați, cum ar fi grepfrutul, fructele de pădure (mure, zmeura), pepenele verde, caisele și piersicile, portocalele și clementinele, prunele.

Acestea pot fi consumate proaspete, congelate sau la conservă, fără adaos de zahăr. De asemenea, se pot incluse în dietă gemuri fără indulcitori sau cu un conținut redus de zahăr. Evită însă alimente precum conservele de fructe cu siropuri bogate în zahăr, bomboanele sau jeleurile din fructe, gemurile sau dulcețurile obișnuite și sucurile de fructe.

Ce trebuie să știi despre diabetul de tip 2. Ce sisteme sunt afectate de această boală

Diabetul de tip 2 reprezintă o afecțiune cronică care influențează procesul de metabolizare a zahărului, cunoscut sub denumirea de glucoză, o sursă esențială de energie pentru organism. Concentrațiile crescute de zahăr în sânge pot afecta sistemul circulator, sistemul nervos și sistemul imunitar.

În diabetul de tip 2, există două probleme interdependente. Pancreasul nu produce suficientă insulină, hormonul responsabil de reglarea transportului zahărului către celule.

Celulele răspund slab la insulină și absorbă mai puțin zahăr. În stadiile avansate ale bolii, organismul poate ajunge să nu mai producă suficientă insulină. Deși nu există un remediu complet pentru diabetul de tip 2, adoptarea unui regim alimentar echilibrat, menținerea unei greutăți optime și efectuarea regulată a exercițiilor fizice contribuie la gestionarea bolii.

Atunci când adoptați un regim alimentar adecvat, consumați doar fructe permise pentru diabetici de tip 2 și efectuați exerciții fizice, cu siguranță vă veți simți mai bine. Însă, în unele situații, acestea nu sunt suficiente pentru a controla nivelul de glucoză și pentru gestionarea diabetului de tip 2. Astfel, trebuie să știți că pot fi necesare medicamente specifice sau chiar terapia cu insulină pentru ameliorarea simptomelor neplăcute provocate de această afecțiune.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Reguli noi pentru permisele auto luate de poliţişti! Cum se vor putea recupera, legea supără mulţi români
observatornews.ro
Avertismentul primit de un cuplu după ce şi-a rezervat şezlongul cu un prosop 30 de minute, la hotel în Spania
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Evz.ro
Faliment pentru o mare companie românescă. E cunoscută în toată țara
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Este legal sau nu să ți se blocheze mașina, dacă nu ai plătit parcarea? Ce spune legea și cum explică avocații situațiile tot mai des întâlnite
Dailybusiness.ro
Combinaţia de alimente preferată de români vara, desfiinţată de un reputat medic: „Un calvar digestiv”
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
💔💔💔DESPĂRȚIRE bombă în showbiz! Andreea Marin i-a spus adio lui Adrian Brîncoveanu. E cutremur!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025