De cele mai multe ori, persoanele care suferă de diabet sunt foarte atente la ce mănâncă de aceea este trebuie să cunoască ce fructe sunt permise pentru diabeticii de tip 2. Nu există un regim alimentar perfect care să se potrivească tuturor, deoarece nevoile nutriționale și preferințele diferă de la o persoană la alta. În cazul diabetului zaharat, medicul tău îți poate recomanda un plan alimentar personalizat, luând în considerare istoricul medical și parametrii identificați în analizele de sânge.
Cu toate acestea, există un consens general cu privire la alimentele care contribuie la menținerea unei valori normale a glicemiei și la cele care ar trebui evitate. Adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații echilibrate este recomandată și în caz de prediabet. Adică atunci când glicemia este mai mare decât normalul, dar nu suficient de mare pentru a fi diagnosticată ca diabet.
Fructe pentru diabetici de tip 2. Pe care dintre acestea este mai bine să le eviți
Specialiștii recomandă în general consumul de produse din cele 5 grupe alimentare, cu anumite specificații. Fructele sunt o sursă importantă de carbohidrați, vitamine și fibre, esențiale în procesele metabolice și de digestie. De asemenea, fructele au în general un conținut scăzut de calorii. În cazul diabetului, este recomandat să consumi fructe cu un conținut redus de carbohidrați, cum ar fi grepfrutul, fructele de pădure (mure, zmeura), pepenele verde, caisele și piersicile, portocalele și clementinele, prunele.
Acestea pot fi consumate proaspete, congelate sau la conservă, fără adaos de zahăr. De asemenea, se pot incluse în dietă gemuri fără indulcitori sau cu un conținut redus de zahăr. Evită însă alimente precum conservele de fructe cu siropuri bogate în zahăr, bomboanele sau jeleurile din fructe, gemurile sau dulcețurile obișnuite și sucurile de fructe.
Ce trebuie să știi despre diabetul de tip 2. Ce sisteme sunt afectate de această boală
Diabetul de tip 2 reprezintă o afecțiune cronică care influențează procesul de metabolizare a zahărului, cunoscut sub denumirea de glucoză, o sursă esențială de energie pentru organism. Concentrațiile crescute de zahăr în sânge pot afecta sistemul circulator, sistemul nervos și sistemul imunitar.
În diabetul de tip 2, există două probleme interdependente. Pancreasul nu produce suficientă insulină, hormonul responsabil de reglarea transportului zahărului către celule.
Celulele răspund slab la insulină și absorbă mai puțin zahăr. În stadiile avansate ale bolii, organismul poate ajunge să nu mai producă suficientă insulină. Deși nu există un remediu complet pentru diabetul de tip 2, adoptarea unui regim alimentar echilibrat, menținerea unei greutăți optime și efectuarea regulată a exercițiilor fizice contribuie la gestionarea bolii.
Atunci când adoptați un regim alimentar adecvat, consumați doar fructe permise pentru diabetici de tip 2 și efectuați exerciții fizice, cu siguranță vă veți simți mai bine. Însă, în unele situații, acestea nu sunt suficiente pentru a controla nivelul de glucoză și pentru gestionarea diabetului de tip 2. Astfel, trebuie să știți că pot fi necesare medicamente specifice sau chiar terapia cu insulină pentru ameliorarea simptomelor neplăcute provocate de această afecțiune.