Prima pagină » Sanatate » Fructe interzise la diabet? Care sunt cele care cresc nivelul zahărului din sânge?

Fructe interzise la diabet? Care sunt cele care cresc nivelul zahărului din sânge?

26 iul. 2024, 13:47,
BZI.ro, în Sanatate

Cele mai bune fructe pe care le poți integra în dieta ta sunt cele de culoare închisă, cum ar afinele, murele, zmeura, coacăzele, cireșele negre și kiwi. Acestea conțin antioxidanți care au rolul de a neutraliza radicalii liberi. Iată care sunt fructele interzise la diabet.

Fructe interzise la diabet

Înainte de toate, e important să nu depășiți 15 grame de carbohidrați per porția de fructe. Pentru a vă face o imagine, 15 grame de carbohidrați de fructe pot arăta așa: jumătate dintr-un măr mediu sau banană, o cană de mure, trei sferturi de cană de afine, o cană de zmeură, o cană și un sfert de căpșuni întreg sau o cană de cubulețe de pepene galben.

În cazul în care ești diagnosticat cu diabet, trebuie să eviți curmalele. Fructele acestea sunt extrem de dulci, având o încărcătură glicemică egală cu 42. Nici merișoarele confiate nu sunt recomandate. Merișoarele proaspete au un conținut scăzut de zahăr, însă cele confiate nu sunt o alegere bună.

Stafidele negre sunt bogate în zahăr, calorii și carbohidrați, comparativ cu majoritatea fructelor, din cauza zaharurilor naturale concentrate în ele și un conținut scăzut de apă. Nici stafidele din struguri albi nu sunt recomandate. Chiar dacă nu au un impact asupra glicemiei tale la fel că alte surse de carbohidrați, aceste stafide aurii trebuie evitate dacă ai diabet.

În ceea ce privește mango, trebuie să fii foarte atent la cantitatea pe care o consumi. O porție mare de mango sau de orice alt fruct va crește glicemia mai mult decât ar face-o o porție mică.

Cireșele, din păcate, cresc destul de mult glicemia. O cană conține 20 de grame de zahăr și îți va stimula senzația de foame. Le poți consuma totuși cu măsură, pentru a nu afecta fluctuațiile de glicemie.

Fructele uscate, de evitat din cauza cantității mari de carbohidrați

Fructele uscate (deshidratate), în special acele produse care au un înveliș de ciocolată ori zahăr, conțin o cantitate mare de carbohidrați raportată la o porție foarte mică. Cel mai bine este să le înlocuiți cu un fruct proaspăt. Atât cantitatea, cât și tipul de carbohidrați dintr-un aliment îți pot afecta glicemia.

Deși ananasul poate fi un aliment hrănitor, cu multe vitamine, persoanele care suferă de diabet trebuie să limiteze consumul din cauza conținutului mare de carbohidrați și indicelui glicemic mare.

Smochinele sunt niște fructe foarte dulci, ideale pentru umpluturi de prăjituri. O cană de smochine conține aproximativ 29 grame de zahăr. Așadar, în loc de o porție de smochine, adaugă câteva bucățele în iaurt natural și de poți bucura de gustul lor, cu măsură.

Ideal este să mâncați fructele proaspete, nu sucul lor sau smoothie-uri din ele pentru că acestea au un conținut mare de zaharuri naturale și pentru că au mai puține fibre decât fructele întregi. Dacă alegeți fructe la conservă, fiți atenți să scrie pe etichetă  „ambalat în suc propriu”, „neîndulcit” sau „fără zahăr adăugat”.

Totuși, în ceea ce privesc fructele interzise la diabet, cel mai bine este să vă consultați cu un medic înainte, pentru a fi siguri ce e bine și ce nu este să consumați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *