Prima pagină » Sanatate » Fructe care scad colesterolul rău: Soluții oferite de natură pentru a reduce LDL

Fructe care scad colesterolul rău: Soluții oferite de natură pentru a reduce LDL

01 sept. 2021, 11:24,
în Sanatate

Colesterolul este o moleculă de natură lipidică din sânge, sub formă de agregate de proteine numite lipoproteine, precum LDL (Low Density Lipoprotein) sau colesterol rău și HDL sau colesterol bun. Persoanele care se confruntă cu problema unui LDL crescut trebuie să știe că pe lângă tratamentele tradiționale există și anumite fructe care scad colesterolul rău.

Colesterolul rău transportă grăsimile de la ficat spre toate celulele organismului, mai ales în jurul vaselor de sânge unde se depozitează, provocând ateromatoza și alte boli asociate sistemului cardiovascular.

De obcei, creșterea colesterolului rău este cauzată de sedentarism, o alimentație bogată în grăsimi animale provenite din alimente procesate, înaintarea în vârstă, fumatul sau ereditatea, așa-zisele dislipidemii familiale.

infografică colesterol rău

Fructe care scad colesteorlul rău

Pe lângă tratamentele obișnuite pentru scăderea colesterolului rău, există mai mutle fructe, legume și alimente care te pot ajuta să reduci LDL.

Introducerea acestor fructe șu legume în alimentație pot avea un impact pozitiv ce poate fi foarte ușor văzut la efectuarea următorului set de analize de sânge.

În ceea ce privește fructele, pentru a reduce nivelul de colesterol rău trebuie consumate proaspete, nu sub forma de suc, compot sau gem.

Fructele cel mai des recomandate pentru reducerea nvielului colesterolului rău sunt coacăzele. Acestea conțin o cantiatte mare de antioxidanți, despre care se știe că au un efect benefic asupra LDL.

Alter fructe care conțin mulți antioxidanți și sunt recomandate în lupta cu radicalii liberi sunt zmeura, merișoarele și căpșunele.

infografică colesterol rău

Citirce și oleaginoase, în lupta cu LDL

Citricele, precum portocalele, lămâile sau grapefruitul au un conținut bogat de vitamina C și au un real efect asupra colesterolului rău. Alte fructe sărace în calorii și care reduc colesterolul rău sunt merele. În plus acestea sunt foarte importante în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Merele au rolul important de a reduce absorbția colesterolului și a lipidelor în intestine.

Fructele oleaginoase, precum nucile, migdalele, fisticul, caju-ul, nucile pecan, nucile de Macadamia sunt de asemenea recomandate în lupta pentru reducerea colesterolului rău. Aceste fructe sunt bogate în grăsimi nesaturate. Este recomandat ca arahidele și nucile de cocos să nu fie consumate deoarece acestea au cantități mari de grăsimi saturate.

Alte fructe recomandate în lupta cu reducerea colesterolului rău sunt strugurii. Aceștia conțin mulți polifenoli, antioxidanți care previn formarea radicalilor liberi și au un impact pozitiv asupra colesterolului.

infografică colesterol rău

Legume care scad colesterolul rău

Pe lângă fructe, există și mai multe legume care pot avea efecte miraculoase în lupta cu reducerea valorii colesterolului rău. Cel mai des folosite legume în acest sens sunt morcovii. Aceștia conțin betacaroten, care este un antioxidant puternic, cu rol important în reducerea LDL.

Și consumul de ceapă duce la o scădere a a valorii colesterolului rău, dar și la reducerea tensiunii arteriale și diminuarea riscul de boli cardiovasculare. Conținutul bogat de sulfură face din ceapă un inamic de temut pentru cancerul la colon sau cel de stomac.

infografică colesterol rău

Alte legume importante în lupta cu colesterolul rău sunt roșiile. Acestea conțin licopen care previn acumularea și depunerea colesterolului pe pereții arterelor. Dacă roșiile sunt gatite, atunci cantitatea de licopen crește.

Și ardeiul gras roșu este bogat in vitamina C și previne oxidarea colesterolului.

Pentru reducerea colesterolului rău este indicată schimbarea dietei alimentare, iar pentru asta există mai multe alimente și băuturi care scad colesterolul și care stimulează arderea grăsimilor și care duc și la pierderea în greutate.

infografică colesterol rău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *