Prima pagină » Informații utile » Fructe bogate în fier! Efectele benefice pe care le pot oferi aceste alimente!

Fructe bogate în fier! Efectele benefice pe care le pot oferi aceste alimente!

01 oct. 2024, 12:28,
Redacția BZI în Informații utile

Unele fructe pot fi foarte bogate în fier, un nutrient esențial pentru funcționarea organismului. Consumul lor regulat te poate ajuta să eviți deficiențele acestui mineral, care pot apărea în corp. Acesta ajută și la îndeplinirea a numeroase funcții inclusiv transportul oxigenului în organism și producerea de energie.

Consumul fructelor bogate în fier, ajută la creștere și dezvoltare, pentru sănătatea creierului, pentru o imunitate puternică, pentru energie și pentru multe alte motive pe care le veți descoperi în cele ce urmează.

Ce fructe sunt bogate în fier

Fierul este un oligoelement necesar pentru sinteza unor enzime, inclusiv a unora de bază pentru supraviețuirea organismului uman. O mare parte din fierul conținut în organism se găsește în globulele roșii din sânge, iar acest mineral are funcția de a furniza oxigen celulelor.

Corpul nostru folosește fier pentru a produce molecule importante precum hemoglobina și mioglobina. Hemoglobina constituie materia colorantă a globulelor roșii din sânge și are rolul de a transporta moleculele de oxigen din plămâni, prin fluxul sanguin. Mioglobina, în schimb, este cea care transportă oxigenul în mușchi.

În plus, fierul are și sarcini importante în ceea ce privește activitatea splinei și a ficatului, intestinului și a măduvei osoase. De asemenea, întărește sistemul imunitar și este important în perioadele de stres, în care organismul este mult mai slăbit, este recomandat și ceaiul de turmeric.

Doza recomandată de fier este de 18 mg pe zi pentru femei și 10 mg pentru bărbați, iar anemia apare atunci când valoarea hemoblobinei este mai mică de 14 g/dl la bărbați, 12 g/dl la femei și 11 g/dl la femeile însărcinate.

Fructele proaspete au un aport important de fier, deoarece fierul este mai bine absorbit atunci când este combinat cu vitamina C (ex. citrice, fructe de pădure, căpșuni și kiwi). De asemenea, bogate în fier sunt și caisele, piersicile, strugurii, nuca de cocos, cireșele roșii și negre, căpșunele, bananele, ananasul, murele, coacăzele, zmeura și afinele. La care adăugăm mango, papaya și avocado.

De asemenea, și fructele uscate precum caisele sau prunele, nucile, fisticul sau caju-ul sunt bogate în fier.

Primele simptome ale carenței de fier din organism

Oboaseala constantă și nejustificată ar putea fi un semn că nu îți iei doza necesară de fier din alimentație. Lipsa de fier poate cauza anemie și alte probleme de sănătate.
Pentru că fierul ajută la buna funcționare a mușchilor, oboseala este frecvent însoțită și de o rezistență scăzută la efort fizic atunci când ne confruntăm cu lipsa de fier.

Când țesuturile nu sunt oxigenate suficient, te poți confrunta cu dureri toracice, ritm cardiac accelerat și dificultăți în respirație. Inima „muncește” mai mult pentru a asigura suficient sânge oxigenat către țesuturi și organe, ceea ce duce la o creștere a frecvenței cardiace.

Și creierul are de suferit atunci când oxigenul din sânge nu este suficient. Lipsa de fier poate duce la apariția unor probleme neurologice, precum durerile de cap, amețelile și senzația de leșin.

Anemia prin deficit de fier poate declanșa migrene, un tip particular de durere de cap, pulsatilă și însoțită de stare generală de rău, vomă, sensibilitate la lumină și la sunete puternice.

Când cantitatea de sânge oxigenat care circulă în organism scade, ea este direcționată cu prioritate către organele vitale, în detrimentul extremităților. În consecință, mâinile și picioarele sunt mai puțin irigate cu sânge decât alte zone ale corpului și devin mai reci, a nu fi confundat acest simptom cu dishidroza.

Dacă te simți epuizat, nu mai sta pe gânduri, consumă oricare din fructele bogate în fier pentru a nu apărea alte complicații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`