Prima pagină » International » Friptura pe bază de plante, o afacere de zeci de miliarde dolari. Cumpărătorii sunt fani împătimiți
Friptura pe bază de plante, o afacere de zeci de miliarde dolari. Cumpărătorii sunt fani împătimiți

Friptura pe bază de plante, o afacere de zeci de miliarde dolari. Cumpărătorii sunt fani împătimiți

19 sept. 2024, 17:20,
Redacția BZI în International

În decurs de 30 de ani, tendințele gastronomice s-au transformat profund. La începutul anilor ’90, românii abia ieșiți din comunism respingeau vehement salamul cu soia, simbol al lipsurilor alimentare și al politicii austere a regimului Ceaușescu. Salamul cu soia ajunsese să fie un indicator al suferinței din acea perioadă, și chiar în timpul primelor alegeri libere din 1990, un criteriu de diferențiere a candidaților era dacă aceștia „au mâncat” sau „nu au mâncat” salam cu soia. De exemplu, Ion Rațiu, revenit din exil, nu trecuse prin această experiență, ceea ce a atras critici din partea unora care simțeau că nu împărtășise aceleași greutăți, conform g4food.ro.

Cu toate acestea, astăzi, soia și produsele pe bază de plante sunt reevaluate. Soia a redevenit un ingredient respectat în bucătăria românească, iar industria cărnii pe bază de plante cunoaște o expansiune majoră la nivel mondial. Din 2021, piața globală de carne vegetală era estimată la aproximativ 5-6 miliarde de dolari, iar prognozele indică o creștere anuală de 15% până în 2030, ceea ce ar putea ridica valoarea pieței la 25-30 de miliarde de dolari.

Fripturi din plante

În Statele Unite, companii precum Beyond Meat și Impossible Foods au devenit actori importanți în acest sector, aducând produsele pe bază de plante în marile lanțuri de magazine și restaurante. În Europa, fenomenul este similar, creșterea fiind impulsionată de preocupările legate de sănătate, sustenabilitate și schimbările climatice. În țări precum Germania, Marea Britanie și Olanda, piața europeană a cărnii pe bază de plante a atins aproximativ 2 miliarde de dolari și continuă să crească.

Un exemplu notabil este startup-ul sloven Juicy Marbles, care produce fripturi din plante. După o mențiune neintenționată în documentarul „You Are What You Eat” de pe Netflix, vânzările online ale companiei au explodat. Aceasta produce zilnic aproximativ două tone de carne vegetală, și a intrat deja în 3.500 de magazine din Europa, având planuri de extindere și în SUA. Juicy Marbles folosește o tehnologie avansată de texturare a proteinelor și explorează colaborări cu startup-uri specializate în fermentare și cultură celulară pentru a îmbunătăți produsele.

CEO-ul Tilen Travnik crede că viitorul va fi unul hibrid, în care baza produselor va fi vegetală, dar componentele aromatice sau funcționale ar putea proveni din procese de fermentare sau culturi celulare, deschizând drumul către o nouă eră a alimentației sustenabile.

Bugetul.ro
Fabrica românească vândută pe nimic unui milionar israelian. Cumpărătorul a murit, iar acum afacerea a ajuns pe mâinile moștenitoarelor omului de afaceri
redactia.ro
Doliu în Armata României. A murit omul care a ajutat la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei. Cum și-a ținut iubirea vieții lui lângă el pe front
Bugetul.ro
Job de boier, cu salariul de 12.000 de lei pe lună, fără facultate sau studii de specialitate. Românii pot obține locul de muncă dacă îndeplinesc unele condiții minime
a1.ro
Tudor de la Fly Project, despre participarea la Te cunosc de undeva! Ce l-a făcut să accepte această provocare | EXCLUSIV
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
observatornews.ro
Bătrân căzut în curtea spitalului din Vâlcea şi rănit la cap, ignorat de medici: "N-avem ce să-i facem". Martorii l-au cărat pe braţe în interiorul secţiei
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Nativii care ies în mare pagubă. Pierd o sumă uriașă
realitatea.net
Cel mai murdar oraș din România. Localnicii se plâng de gunoaie necolectate și de o infrastructură de salubrizare jalnică
SportpeSurse
Florin Prunea a luat-o în brațe pe Anca Alexandrescu după dezvăluirile făcute de Recorder în cazul Nordis
Playtech.ro
Ce să presari la rădăcina ghioceilor ca să nu se ofilească rapid. Secretul care îi menține înfloriți săptămâni la rând
Dailybusiness.ro
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
RomaniaTV
Cum să pierzi un bărbat în 10 secunde. Lidia BUBLE a făcut anunțul: Te părăsesc!
stiriromania.ro
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu și fiica ei
RomaniaTV
Ministerul Muncii anunţă vouchere de 2,5 milioane!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică. A murit actrița Andreea Raicu
ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`