Prima pagină » Culinar » Friptură la chiflă. Cum prepari cel mai bun burger, în stil american

Friptură la chiflă. Cum prepari cel mai bun burger, în stil american

03 iul. 2024, 11:20,
BZI.ro, în Culinar

Acest burger se prepară din spate de porc, pentru o carne cât mai fragedă care îți lasă gura apă. Aroma este dată de sosul de barbecue, iar aroma de fum de grătar este dată de condimentarea cu paprika afumată. Dintr-un simplu burger putem ajunge la o adevărată friptură la chiflă.

Rețetă de friptură la chiflă

Pentru friptură, aveți nevoie de 2 – 2,2 kilograme de spată de porc cu os (a mea a avut 2,2 kilograme, din care osul a cântărit vreo 200 de grame), 15 grame de sare grunjoasă (cam 1 lingură rasă), 45 de grame de zahăr brun, 1 linguriță de paprika afumată, 2 lingurițe de paprika dulce, aromată, 1 linguriță de piper negru măcinat, 1 linguriță de chimen măcinat, 1 linguriță de fenicul măcinat, 1 linguriță de usturoi deshidratat granulat (sau 4 căței mari de usturoi, zdrobiți fin), 4 cepe mari, 1 căpățână de usturoi, 1 bucată de țelină cam cât 1 ou mic.

În ceea ce privește asamblarea, vom folosi: 8 chifle moi, cu coaja subțire, 8 linguri de ketchup dulce sau picant, 8-12 linguri cu vârf de salată de varză coleslaw, sosuri, murături, legume feliate după preferință.

Mai întâi se face asezonarea cărnii. Amestecăm sarea grunjoasă cu zahărul brun, o linguriță de paprika afumată, și 2 lingurițe de paprika dulce pentru a da gustul specific de afumat. Piperul, chimenul și feniculul se pun după gust. Mai adăugăm o linguriță de usturoi granulat și câțiva căței de usturoi zdrobit și amestecul de condimente este gata. Rețeta clasică americană presupune condimentare din belșug.

Carnea trebuie să fie dintr-o singură bucată. Ideal ar fi să conțină și o bucățică mică de os pentru a da gust și consistență. Condimentăm carnea și apoi o punem la frigider peste noapte. Înainte de gătirea propriu-zisă, se mai ține carnea două ore la temperatura camerei.

Între timp, pornim cuptorul la 140 de grade. Pregătim tava, de preferat adâncă, în care tăiem și punem ceapă, țelină, usturoi și apoi punem carnea deasupra. Acoperim tava cu un capac și o lăsăm la cuptor pentru 5 ore.

Socul barbecue, cel care îi dă savoare cărnii

În timp ce carnea se face, putem prepara sosul barbecue. Tocăm fin o ceapă pe care o punem la foc mic, împreună cu ketchup, oțet, zahăr brun, 60 ml. oțet de vin, 3 linguri sos worcestershire, o lingură tabasco, o linguriță rasă de pudră de muștar, o linguriță rasă de paprika afumată, o linguriță piper măcinat și sare după gust.

Sosul se fierbe aproximativ o oră, timp în care adăugăm din când în când câte 2-3 linguri de apă fierbinte pentru a nu scade prea mult. De asemenea, amestecăm constant pentru a nu se prinde.

Un pas foarte important este de a turna sos barbecue peste carne, lăsându-l la cuptor la o temperatura de 150 de grade, pentru încă o oră.

După ce se finalizează acest timp, scoatem tava din cuptor și fărămițăm carnea cu două furculițe. Carnea fărămițată o mai trecem din nou prin sos și după trecem la asamblarea burger-ului.

Tăiem chifla în două, iar peste jumătatea de la bază punem un pic de ketchup, facem un pat de salată coleslaw și apoi punem carnea. Peste carne adăugăm dulceață de tomate verzi, muștar picant, rondele de ceapă, roșii proaspete și ce sosuri doriți.

La final adăugăm chifla de sus și preparatul este gata de servire. Această rețetă de friptură la chiflă este o alternativă mult mai sănătoasă pentru momentele când ai poftă de fast-food, dar și o masă cu care sigur veți impresiona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
05 iulie 2024
05 iulie 2024