Prima pagină » Culinar » Friptură la chiflă. Cum prepari cel mai bun burger, în stil american

Friptură la chiflă. Cum prepari cel mai bun burger, în stil american

03 iul. 2024, 11:20,
în Culinar

Acest burger se prepară din spate de porc, pentru o carne cât mai fragedă care îți lasă gura apă. Aroma este dată de sosul de barbecue, iar aroma de fum de grătar este dată de condimentarea cu paprika afumată. Dintr-un simplu burger putem ajunge la o adevărată friptură la chiflă.

Rețetă de friptură la chiflă

Pentru friptură, aveți nevoie de 2 – 2,2 kilograme de spată de porc cu os (a mea a avut 2,2 kilograme, din care osul a cântărit vreo 200 de grame), 15 grame de sare grunjoasă (cam 1 lingură rasă), 45 de grame de zahăr brun, 1 linguriță de paprika afumată, 2 lingurițe de paprika dulce, aromată, 1 linguriță de piper negru măcinat, 1 linguriță de chimen măcinat, 1 linguriță de fenicul măcinat, 1 linguriță de usturoi deshidratat granulat (sau 4 căței mari de usturoi, zdrobiți fin), 4 cepe mari, 1 căpățână de usturoi, 1 bucată de țelină cam cât 1 ou mic.

În ceea ce privește asamblarea, vom folosi: 8 chifle moi, cu coaja subțire, 8 linguri de ketchup dulce sau picant, 8-12 linguri cu vârf de salată de varză coleslaw, sosuri, murături, legume feliate după preferință.

Mai întâi se face asezonarea cărnii. Amestecăm sarea grunjoasă cu zahărul brun, o linguriță de paprika afumată, și 2 lingurițe de paprika dulce pentru a da gustul specific de afumat. Piperul, chimenul și feniculul se pun după gust. Mai adăugăm o linguriță de usturoi granulat și câțiva căței de usturoi zdrobit și amestecul de condimente este gata. Rețeta clasică americană presupune condimentare din belșug.

Carnea trebuie să fie dintr-o singură bucată. Ideal ar fi să conțină și o bucățică mică de os pentru a da gust și consistență. Condimentăm carnea și apoi o punem la frigider peste noapte. Înainte de gătirea propriu-zisă, se mai ține carnea două ore la temperatura camerei.

Între timp, pornim cuptorul la 140 de grade. Pregătim tava, de preferat adâncă, în care tăiem și punem ceapă, țelină, usturoi și apoi punem carnea deasupra. Acoperim tava cu un capac și o lăsăm la cuptor pentru 5 ore.

Socul barbecue, cel care îi dă savoare cărnii

În timp ce carnea se face, putem prepara sosul barbecue. Tocăm fin o ceapă pe care o punem la foc mic, împreună cu ketchup, oțet, zahăr brun, 60 ml. oțet de vin, 3 linguri sos worcestershire, o lingură tabasco, o linguriță rasă de pudră de muștar, o linguriță rasă de paprika afumată, o linguriță piper măcinat și sare după gust.

Sosul se fierbe aproximativ o oră, timp în care adăugăm din când în când câte 2-3 linguri de apă fierbinte pentru a nu scade prea mult. De asemenea, amestecăm constant pentru a nu se prinde.

Un pas foarte important este de a turna sos barbecue peste carne, lăsându-l la cuptor la o temperatura de 150 de grade, pentru încă o oră.

După ce se finalizează acest timp, scoatem tava din cuptor și fărămițăm carnea cu două furculițe. Carnea fărămițată o mai trecem din nou prin sos și după trecem la asamblarea burger-ului.

Tăiem chifla în două, iar peste jumătatea de la bază punem un pic de ketchup, facem un pat de salată coleslaw și apoi punem carnea. Peste carne adăugăm dulceață de tomate verzi, muștar picant, rondele de ceapă, roșii proaspete și ce sosuri doriți.

La final adăugăm chifla de sus și preparatul este gata de servire. Această rețetă de friptură la chiflă este o alternativă mult mai sănătoasă pentru momentele când ai poftă de fast-food, dar și o masă cu care sigur veți impresiona.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Dana Roba s-a afișat pentru prima dată alături de iubitul ei, iar internauții au pus-o la zid: „Dragostea nu are culoare!”
Playtech.ro
Ajutor de 125 de lei pentru pensionarii cu venituri mici, în iunie 2025. Cine beneficiază de sprijinul de la stat
observatornews.ro
Capitala şi 12 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore. Lapoviță și ninsori la munte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
În umbra penitenciarului. Ce ritualuri urmează Elena Udrea
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Prima reacție a băiatului lui Ionel Ganea, după teribilul accident
Playtech.ro
Amenzi de 1.500 de lei pentru șoferii care țin geamul deschis la mașină. De ce se sancționează gestul?
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`