Prima pagină » Culinar » Friptură de porc la cuptor fragedă: Rețeta bunicii pentru masa de Revelion

Friptură de porc la cuptor fragedă: Rețeta bunicii pentru masa de Revelion

28 dec. 2021, 10:06,
în Culinar

În preajma sărbătorilor, bunica pregătea friptură de porc la cuptor fragedă. Rețeta bunicii pentru friptură este potrivită atât pentru masa de sărbătoare, cât și pentru orice masă. Această friptură la cuptor poate fi pregătită și din carne de pasăre, fiind potrivită pentru cei care nu preferă friptura grasă.

Friptura pregătită din carne fragedă este extrem de potrivită cu orice garnitură. Chiar dacă bunica era o mare gospodină, tot friptura de porc la cuptor îi ieșea cel mai bine. Acest deliciu suprem este baza oricărei mese de sărbătoare, fiind extrem de potrivită și pentru masa de Revelion.

friptura de porc la cuptor frageda intr-o tava

Pentru a obține acel gust de friptură cu mult usturoi, bunica zdrobea bine cățeii de usturoi întregi

Friptură de porc la cuptor fragedă: Ingredientele folosite de bunica

Pentru masa de Revelion, bunica mereu spunea că nu este potrivită carnea de pasărea. După părerea ei, bunica preferă pentru noaptea dintre ani, preparatele din carne de porc. De obicei, bunica folosea pentru pregătirea fripturii de porc, vin alb de casă. Pentru masa din noaptea Anului Nou, bunica avea o rețetă specială pentru pregătirea fripturii de porc la cuptor fragedă.

Pentru a pregăti acest deliciu desăvârșit, bunica avea nevoie de carne de porc aproximativ de un kilogram și jumătate. Carnea folosită de bunica pentru friptură era mușchiulețul, pulpa sau ceafa de porc. Pentru a obține acel gust unic a fripturii ca la bunica, trebuie folosit mult usturoi cam 6 căței. Iar pentru sucul de la friptură, bunica folosea bulion de roșii sau pastă de ardei, diluată cu puțină apă.

Cu siguranță, nelipsit era uleiul, sarea, piperul și boia de ardei dulce și iute. De asemenea, pentru a obține gustul unui sos desăvârșit, bunica folosea și o cană de vin alb sec.

friptura de porc la cuptor frageda intr-o tava

Ulterior, după ce carnea a fost condimentată, bunica așeza bucățile de carne într-o tavă încăpătoare

Friptură de porc ca la bunica: Cum era pregătită carnea pentru deliciul de Sărbătoare

Pentru a obține o friptură de porc ca la bunica, carnea trebuia bătută bine cu o „toporișcă”, la fel ca și în cazul pregătirii unui șnițel de porc. Este important să fie bătută bine, dar nu zdrobită, carnea pentru friptură nu trebuie să fie la fel de subțire ca în cazul unui șnițel.

După ce carnea a fost „frăgezită”, aceasta trebuie condimentată foarte bine cu ingredientele menționate. În cazul în care dorești o aromă mai pătrunzătoare a fripturii, poți folosi și amestec de rozmarin sau oregano. În cazul în care îți place o friptură mai picantă, poți adăuga și fulgi de ardei iute.

Ulterior, după ce carnea a fost condimentată, bunica așeza bucățile de carne într-o tavă încăpătoare, adăugând uleiul sau untura de porc, vinul și câteva foi de dafin. Pentru a obține acel gust de friptură cu mult usturoi, bunica zdrobea bine cățeii de usturoi întregi, cu ajutorul latului cuțitului. Pentru a reuși să ofere o aromă nemaipomenită, cățeii de usturoi erau împrăștiați peste bucățile de carne.

friptura de porc la cuptor frageda intr-o tava

Pentru a pregăti acest deliciu desăvârșit, bunica avea nevoie de carne de porc aproximativ de un kilogram și jumătate

Cum pregătea bunica cea mai bună friptură: Secretele pentru o carne fragedă

Pentru a pregăti friptura, bunica punea tava cu carnea pregătită în cuptorul încins. Bunica nu ținea friptura la copt prea mult timp, 45 de minute erau suficiente ca friptura să iasă perfect coaptă.

În cazul în care, bunica observa că friptura nu este suficient de bine rumenită, bunica o mai punea în cuptorul fierbinte pentru încă 8-10 minute, întorcând carnea. De asemenea, bunica era atentă dacă sosul nu a scăzut prea mult. În cazul în care acesta era prea puțin, bunica mai punea o jumătate de cană cu vin.

Pentru a servi friptura de porc la cuptor fragedă bunica folosea pentru garnitură varza murată la cuptor sau varza pregătită după o rețetă moldovenească. De asemenea, friptura de porc este extrem de bună dacă este servită alături de gogoșari în oțet.

friptura de porc frageda pe o tava

Pentru a pregăti friptura, bunica punea tava cu carnea pregătită în cuptorul încins

Comentarii
  • Nu te-ai saturat sa scrii „bunica” de atatea ori?
    M am sarurat de voi astia care scrieti o poveste imaginata numai sa dea bine la ochi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *