Un val de aer rece va cuprinde România în a doua parte a acestui weekend. Temperatura va scădea chiar și cu 10 grade între sâmbătă și duminică, iar local vor fi perioade cu vânt puternic și precipitații slabe.
Prognoza meteo noiembrie 2024. Weekend-ul începe cu o vreme frumoasă și caldă pentru această perioadă a anului în sudul și estul țării, unde maximele au atins, vineri, în jur de 20°C. În regiunile intracarpatice vor fi mai mulți nori, iar temperaturile vor fi ceva mai modeste, între 12 și 18°C. Izolat, vor fi posibile câteva ploi slabe.
Frigul pune stăpânire pe regiuni vaste din țară în următoarele zile
Sâmbătă, 2 noiembrie, un front rece va traversa țara noastră de la nord spre sud. În regiunile nordice și centrale ale țării, pasajul frontal va fi acompaniat, pe alocuri, de ploi slabe, iar în zonele de munte, îndeosebi în Carpații Orientali, vor fi precipitații mixte și ninsori.
Dacă în ultimele zile temperaturile ne făceau să ne gândim încă la vară deși suntem în octombrie, conform celor mai recente date, la început de noiembrie 2024 vom avea temperaturi de iarnă. Frigul va acapara România, pe măsură ce un vortex polar trece peste țara noastră.
Suntem la doar o zi distanță de finalul unei luni octombrie, moderată din punctul de vedere al temperaturilor, iar meteorologii anunță vreme neobișnuită în luna noiembrie. Ba mai mult, ca urmare a unui val de căldură ce a apărut pe cerul Europei, din 25 ale lunii și până mai astăzi, temperaturile ne-au dus cu gândul către vară.
Dacă din 2 noiembrie avem parte de temperaturi de iarnă la început de noiembrie 2024, de a doua zi, 3 ale lunii, frontul de aer rece se va propaga în toată țara, având parte de nopți reci și cu posibilitatea apariției brumei.Vremea se va răci brusc, iar duminică, 3 noiembrie, va fi cu aproximativ 10°C mai frig decât în ziua anterioară. Chiar și cu un cer senin în majoritatea regiunilor, cu excepția părții de sud-vest a țării, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 7 și 12°C.
Prognoza meteo noiembrie 2024. Experții meteo spun că frigul acaparează România
Datele prognozate anterior au fost actualizate, iar conform acestora, experții meteo spun că frigul acaparează România și mai mult, începând cu data de 6 noiembrie. Răcirea rapidă a vremii se datorează faptului că un vortex polar lovește România.
Schimbarea va fi resimțită, inclusiv în estul României, urmând ca pe parcurs să fie o constantă a acestui început de luă noiembrie. Aceleași actualizări pun accent pe valorile termice de pe timpul nopților, care vor extrem de reci, aceeași situație fiind valabilă și pentru primele ore ale dimineților. ca și regiuni, cele mai afectate vor fi Moldova, Muntenia și Dobrogea, restul zonelor fiind acaparate de frig treptat.
Prognoza meteo noiembrie 2024. Climatologul Roxana Bojariu, avertisment legat de urgia de la Valencia. Intensitatea acestor tipuri de fenomene a crescut nu doar în Spania sau în România.
Peste 200 de persoane au ucis inundațiile Spania, iar furtuna a măturat totul în cale, distrugând casele și mașinile oamenilor. Specialiștii au și o explicație cu privire la cum s-a produs urgia.
Climatologul Roxana Bojariu a explicat, în cadrul Gândul Green, cum încălzirea globală contribuie la intensificarea fenomenelor meteo extreme în Spania, România și SUA.
Creșterea temperaturilor și concentrația ridicată de vapori de apă aduc un plus de energie în atmosferă, generând fenomene meteorologice neobișnuit de violente, conform declarațiilor specialistei ANM. Climatologul a subliniat că, deși ploile de toamnă sunt normale, schimbările climatice le fac mai intense și mai periculoase, ducând la daune semnificative și, în cazuri extreme, la pierderi de vieți omenești.
„Acum avem un anotimp al cicloanelor în Marea Mediterană. Toamna e normal să plouă mai mult, nu doar în zona Mediteranei. În general, în anotimpul rece, în zona Mediteranei plouă mai mult. Și în țara noastră toamna aduce ploi de obicei. Numai că peste această normalitate pe care noi o știm de foarte mult timp avem această intensitate extraordinar de mare. Deci e normal să ai ciclon, e normal să plouă, dar nu atât de mult, nu cu atâta intensitate, nu cantități atât de mari de apă în timp relativ scurt, care evident că provoacă probleme extraordinar de mari sistemelor umane, ecosistemelor. Și avem astfel de episoade cu pierderi de vieți omenești, cu dezastre, atunci legătura e clară cu încălzirea globală, pentru că e pe fondul schimbărilor climatice sau a încălzirii globale”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog.
Conform Roxanei Bojariu, cu temperaturi mai mari la suprafața mărilor și oceanelor, inclusiv în Mediterană și Marea Neagră, evaporarea crește, încărcând atmosfera cu vapori de apă suplimentari.