Prima pagină » Eveniment-Social » ”Frici”, de Ana Sorina Corneanu, spectacol-lectură în premieră la ”Teatru Cub” din Iași
”Frici”, de Ana Sorina Corneanu, spectacol-lectură în premieră la ”Teatru Cub” din Iași

”Frici”, de Ana Sorina Corneanu, spectacol-lectură în premieră la ”Teatru Cub” din Iași

24 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

În sala ”Teatru Cub” din Iași este programat un spectacol-lectură în premieră. Este vorba de ”Frici”, de Ana Sorina Corneanu. Juriul proiectului ”Lecturi³”, program inițiat de Teatrul Național Iași, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române și Revista ”Alecart”, a desemnat piesa câștigătoare a acestei luni: creația ”Frici”.

”Teatru Cub” din Iași are programat un spectacol-lectură în premieră. Este vorba de ”Frici”, de Ana Sorina Corneanu. Juriul proiectului ”Lecturi³”, program inițiat de Teatrul Național (TNI) ”Vasile Alecsandri ” din Iași, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) și revista ”Alecart”, a desemnat piesa câștigătoare a acestei luni: creația ”Frici”. Conform regulamentului, textul beneficiază de lectură publică, eveniment care va avea loc luni, 28 martie, de la ora 19:00, pe scena ”Teatrului³”.

”Frici”, de Ana Sorina Corneanu, spectacol-lectură în premieră la ”Teatru la Cub” din Iași

Conform regulamentului, textul beneficiază de lectură publică, eveniment care va avea loc luni, 28 martie, de la ora 19:00, pe scena ”Teatrului la Cub”. Regia spectacolului-lectură este semnată de Irina Popescu-Boieru, iar din distibuție fac parte actorii: Haruna Condurache, Diana Roman, Livia Iorga, Mălina Lazăr, Andreea Boboc, Catinca Tudose, Oana Sandu, Brândușa Aciobăniței, Constantin Avădanei, Radu Ghilaș. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Despre piesa cu care a participat la concurs, Ana Sorina Corneanu, actriță și dramaturg, a mărturisit:

 ”Oricât am încerca să fugim… ,suntem umbre ale părinților, bunicilor și străbunicilor noștri. Suntem puțin din fiecare, suntem tot ce iubim la ei, dar, mai ales, suntem tot ce condamnăm la ei. Suntem prelungiri ale lipsurilor, nevoilor și sentimentelor lor. Cărăm prin viață bagajele tuturor, doar pentru că ne-au fost puse în spate la naștere. Lăsăm, generație după generație, câte ceva deoparte, până când bagajul devine tot mai ușor. Până când, în sfârșit, unul dintre noi lasă totul în urmă. Alege să își facă singur bagajul, să pună în el doar ce crede ca îi e necesar”, arată aceasta.

Ana Sorina Corneanu, Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2019

Ea continuă și spune:

”Închide ochii, respiră adânc și gândește-te: Care e cea mai mare frică a ta? Ce stă la baza fricii tale, te-ai întrebat vreodată? Dacă ai fi nemuritor…, frica ar mai avea aceeași putere asupra ta? ”Frici” este o piesă care vorbește despre cele mai profunde și mai neașteptate frici ale noastre. Despre puterea pe care o câștigăm prin verbalizarea lor, despre vindecarea prin înfruntarea lor. ”Frici” este o piesă –terapeutică, un experiment care își propune să implice, în măsura în care este posibil, publicul, participarea lui la joc, dezbatere și confesiune fiind încurajată”.

De precizat că Ana Sorina Corneanu are printre premii și nominalizări: Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2019- ” Hai să vorbim despre viață”, spectacol montat în 2021 la Teatrul Național București, regia Zsuzsana Kovacs, selectat în Festivalul National de Teatru/ FNT31-la secțiunea ”Creația.Feminin”. Finalistă CND în cadrul Festivalului de dramaturgie românească, Timișoara-2021-cu piesa ”Stockholm”. Premiul II-în cadrul ”Bacău Fest Monodrame”, Teatrul Municipal Bacovia, cu piesa ”Interplanetar”.

Nominalizare în etapa a doua a concursului de piese scurte (10 minutes play for women) pentru podcast, la ”Fizzy Sherbet plays”, Marea Britanie, cu piesa ”The bistro”. Așadar, ”Frici”, de Ana Sorina Corneanu, este ultimul spectacol-lectură în premieră, la ”Teatru la Cub” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *