Prima pagină » Stiri si curiozitati » Frica de moarte: Terapiile care te ajută să depășești tanatofobia

Frica de moarte: Terapiile care te ajută să depășești tanatofobia

02 dec. 2021, 15:50,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Frica de moarte este numită și tanatofobia, această fobie ca și celelalte, este asociată cu anxietatea generalizată. Ca și orice anxietate aceasta poate fi depășită doar cu ajutorul unui psihoterapeut. Această afecțiune se manifestă sub forma unei frici accentuate de moarte și de chinurile de dinaintea morții.

De cele mai multe ori, tanatofobia apare și dispare pentru o perioadă nedeterminată de timp. De obicei, aceasta apare în situațiile dificile și stresante din viață, precum trecerea în neființă a unei persoane drage sau aflarea unui diagnostic grav.

persoana care isi tine fata in palme

Frica de moarte este numită și tanatofobia

Frica de moarte: Cum se manifestă și din ce cauză apare?

Această afecțiune se manifestă prin anxietate sporită, atacuri de panică intense, amețeli și transpirații. De asemenea, apar palpitațiile, greața, durerea de stomac și sensibilitatea accentuată la căldură sau frig.

Conform specialiștilor pe primul loc în privința fobiilor și a fricilor pe care le poate simți o ființă umană este cea de moarte. De cele mai multe ori, frica de moarte este favorizată de câțiva factori precum vârsta, sexul sau pierderea unui părinte. De asemenea, oamenii care au probleme grave de sănătate simt o tendință de a dezvolta o frică acută de moarte.

De obicei, majoritatea persoanelor asociază moartea cu ideea de suferință și boală. Însă, aceste persoane trebuie să știe că frica acută de moarte poate produce boli grave la nivel de psihic și fizic.

Teama patologică de moarte poate apărea în jurul vârstei de 20 de ani, intensificându-se odată cu trecerea anilor. Oamenii simt această frică mai pronunțat atunci când își pierd unul din părinte. Este foarte greu să accepți moartea unui părinte și să depășești aceste momente cumplite.

femeie care sta in fata unui geam asezata pe podea

Tanatofobia apare și dispare pentru o perioadă nedeterminată de timp

Cum poți scăpa de frica de moarte: Terapii recomandate de psihoterapeuți

Există mai multe tipuri de terapii care ajută persoanele să depășească frica de moarte, de obicei acestea se concentrează pe reducerea temerii resimțite. Una dintre cele mai folosite terapii pentru depășirea tanatofobiei este cea prin vorbit.

Psihoterapeuții aleg să discute foarte deschis cu pacienții, astfel aceștia se descarcă de emoții negative, eliberându-și sufletul și mintea de teamă.

Mai mult decât atât, psihologul reușește să ajute persoana să afle cum apare această teamă și care este procesul prin care lucrurile scapă de sub control.

persoana careia ii este frica de mana din umbra

Această afecțiune se manifestă prin anxietate sporită, atacuri de panică intense, amețeli și transpirații

O altă terapie foarte apreciată pentru rezultatele sale este cea cognitiv comportamentală. Acest tip de terapie se axează pe găsirea unor rezolvări practice pentru depășirea fricii de moarte. Scopul acesteia este schimbarea modului de gândire, astfel încât persoana să poată accepta mai ușor ideea de moarte.

Unii specialiști recomandă și tratamentul medicamentos sau tehnicile de relaxare. Astfel, meditația și exercițiile de respirație combinate cu medicamente pot reduce anxietate și atacurile de panică. De obicei, tratamentul medicamentos poate calma pentru o perioadă această frică, ulterior, aceasta poate apărea din nou.

Pentru a scăpa de frica de moarte este important ca persoana care suferă să nu se izoleze și să nu se învinovățească din cauza faptul că astfel gândește. Specialiștii consideră că orice fobie poate fi redusă, începând cu frica de RMN până la cea de moarte, astfel aplicând diverse terapii, persoanele se pot însănătoși.

femeie speriata cu gura deschisa

Teama patologică de moarte poate apărea în jurul vârstei de 20 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *