În luna martie se va împlini un an de când aproape tot fotbalul mic și cel juvenil, cu excepția Ligii Elitelor, au „înghețat” din punct de vedere competițional, pe fondul pandemiei. FRF este conștientă că nu se mai poate sta atât de mult fără competiții și a propus două scenarii de testare pentru reluarea competițiilor.
O mare șansă pentru ca și cluburile mai mici să-și permită testarea sunt testele antigenice, care sunt considerate oficiale doar dacă sunt făcute de cadre medicale (ele se pot face și acasă). Un astfel de test la un spital costă în jurul a 160 de lei, în timp ce un test Real-Time PCR poate ajunge să coste și peste 400 de lei la clinicile private.
Toți jucătorii ar urma să fie testați RT-PCR înainte de startul competițiilor
Răzvan Burleanu propune două scenarii.
„Obiectivul nostru, ca federație, pe care l-am împărtășit și noului ministru de la Tineret și Sport, este ca în luna martie să putem să reluăm toate competițiile fotbalistice din România la nivel de copii și juniori, și la nivel de fotbal amator. Ca să putem face acest lucru, avem nevoie de o modificare de protocol medical care presupune ca testele RT-PCR să fie înlocuite cu testele rapide antigenice. Acesta este un scenariu cu care lucrăm. Al doilea scenariu presupune o testare RT-PCR doar înainte de începerea competiției și apoi, bineînțeles, dacă apar simptome ale acestui virus. Aceasta e soluția pe care o vedem pentru ca în luna martie să putem relua toate competițiile”, a declarat președintele FRF cu ocazia meciului naționalei de futsal a României, cu Serbia, de la Timișoara.
Răzvan Burleanu: „Starea de normalitate reprezintă reluarea competițiilor”
Dacă MTS se va mișca eficient, în contextul în care e nevoie și de aprobarea de la Ministerul Sănătății, ligiile județene și competițiile de copii ar putea reveni la viață.
De altfel, Burleanu a și subliniat că fotbalul e cu adevărat fotbal doar când sunt și competiții.
„Un alt lucru pe care trebuie să-l menționăm este că toate aceste cluburi au suferit extrem de mult în toată această perioadă de timp, nu au fost susținute absolut deloc de către stat și atunci, avem nevoie de acest sprijin din partea statului ca aceste echipe să poată să revină cât mai aproape de normalitate. Această stare de normalitate presupunem noi că o reprezintă reluarea competițiilor”, a mai spus președintele FRF.
Competițiile de fotbal au luat o pauză forțată anul trecut, la data de 12 martie, din cauza izbucnirii pandemiei COVID-19.