Prima pagină » Actualitate » Fraude uriase la Universitatea de Arte
Fraude uriase la Universitatea de Arte

Fraude uriase la Universitatea de Arte

30 ian. 2011, 23:25,
Sorin Pavelescu în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:205719;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Gasca de neamuri si corupti care controleaza facultatile de la Universitatea de Arte George Enescu risca sa prabuseasca definitiv aceasta unitate de invatamant superior @ Deja procurorii si Serviciul de Investigare a Fraudelor au demarat la Facultatea de Interpretare mai multe anchete privind savarsirea infractiunii de plagiat @ Intr-unul din cazurile cercetate, specialistii s-au pronuntat, dovedind plagiatul @ A fost luat in vizor si decanul, Tatiana Pocinoc, care si-a angajat barbatii cu care s-a casatorit la Facultatea de Interpretare Muzicala @ In urma dezvaluirilor recente din cotidianul BUNå ZIUA IASI, profesorul Corneliu Solovastru, seful catedrei de Canto, a fost demis @ Pe timp de criza, acesti asa-zisi profesori de la Universitatea de Arte au incasat si salarii de aproape 400 milioane lei pe luna

Din cauza clanurilor care si-au facut, dupa 1989, cuib in Universitatea de Arte, care au reusit sa-si angajeze sotii, amantii si nevestele pe posturi si la catedre importante, prestigioasa institutie ieseana de invatamant a intrat intr-o perioada lenta, dar sigura, de autodistrugere. Ceea ce fac acesti indivizi care controleaza Universitatea de Arte nu mai are nimic cu sublimul artei, ci numai cu interesul material. Si pentru ca promovarile s-au facut numai pe criterii amoroase sau relatii de rudenie, au ajuns sa le predea studentilor tot felul de indivizi mediocri, care fura non-stop din munca profesorilor merituosi. Mai exact, deoarece nu le ajuta nici coeficientul si nici cultura, mediocritatile ii plagiaza pe profesorii valorosi pentru a putea spune lumii ca au publicat „lucrari de valoare”, dupa cum sunt obligati de statutul de cadru didactic la Universitatea de Arte George Enescu. Din cauza acestor fraude intelectuale institutia de invatamant a fost luata la puricat de procurori, dar si de politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie.

Plagiat ordinar

Cel care fura este promovat. Cel mai mare grad de coruptie se inregistreaza, se pare, la Facultatea de Interpretare, unde sefa este Tatiana Pocinoc. Cel putin acesta este ultimul sau nume. S-a casatorit oficial de vreo trei ori si a obtinut doar doua sentinte de divort, deocamdata. Ceea ce se intampla la facultatea condusa de Tatiana Pocinoc nu are nici o legatura cu etica si morala academica. Aici, cei care plagiaza nu sunt dati afara, asa cum ar trebui, ci, dimpotriva, obtin o promovare. Astfel, in anul 2008, profesoara Lacramioara Naie a sesizat conducerea Universitatii de Arte, dar si celelalte institutii ale statului, printre care Politia si Parchetul, despre faptul ca o parte din lucrarile publicate au fost plagiate de un alt cadru didactic de la Facultatea de Interpretare Muzicala, si anume Anico Etela Berindan. „In memoriul adresat organelor abilitate, dar si Universitatii din data de 7.04.2008 am relatat faptul ca d-na conf.dr. Anico Etela Berindan a plagiat in cartile sale intitulate «Acompaniamentul pianistic, arta si vocatie» si «Muzica romaneasca moderna intre national si universal» ambele publicate la Tipo Moldova Iasi lucrarea mea de doctorat «Arta acompaniamentului pianistic reflectata in liedul romanesc al sec. al XX lea»  publicata la Editura Artes Iasi in 2006. Prin acel memoriu solicitam sa se ia act de aceasta fapta penala si sa fie cercetata”, a sustinut Lacramioara Naie intr-una din plangerile formulate.
In anul 2009, expertii de la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) au afirmat in raportul de constatare tehnico-stiintifica nr. 9226 ca Lacramioara Naie avea intru totul dreptate si ca lucrarile publicate de Etela Berindan au fost copiate integral din lucrarea sa numita „Arta acompaniamentului pianistic reflectata in liedul romanesc al sec. al XX lea”. Raportul expertilor a ajuns si la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, care realizeaza in prezent cercetari in acest caz cu ajutorul politistilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. In pofida acestor lucruri, conducerea Universitatii a refuzat sa ia masuri impotriva celei acuzate de plagiat.

Plagiatoarea, promovata

Conducerea Universitatii de Arte, in frunte cu rectorul Viorel Munteanu, a ignorat, pur si simplu, probele. Mai mult decat atat, daca intr-o tara normala plagiatoarea ar fi fost data afara din invatamant, la Universitatea de Arte din Iasi aceasta a fost promovata. Etela Berindan a fost avansata la gradul de conferentiar universitar si, pe deasupra, i s-a mai dat si functia de secretar stiintific, hotarând împreuna cu „sefa”, adica decanul Facultatii, Tatiana Pocinoc-Beck, destinele cadrelor din universitate. Prin urmare, Etela Berindan beneficiaza din plin de protectia decanului si, de aceea, nu se iau masuri impotriva sa.
Contactat telefonic de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, decanul Facultatii de Interpretare nu a vrut sa raspunda la nici una din intrebarile adresate. „In primul rand, m-ati intrebat daca vreau sa vorbesc cu dumneavoastra? Am ceva pe foc (pe aragaz – n.r). De unde aveti dumneavoastra numarul meu personal? Nu vreau sa va raspund la nici o intrebare. Nu ma intereseaza nimic din ceea ce ati vrea sa ma intrebati”, a declarat Tatiana Pocinoc-Beck.

Mosia decanei

Aceste abuzuri sunt tolerate deoarece si decanul Tatiana Pocinoc-Beck apeleaza la aceleasi metode pentru a-si imbogati lista de „lucrari de specialitate” publicate. Adica si decanul copie, cuvant dupa cuvant, dintr-o carte, schimba titlul si zice ca a scris o alta lucrare. Se poate spune ca Tatiana Pocinoc-Beck se autoplagiaza. Mai exact, lucrarea sa de doctorat, cu titlul „Ornamentatia în interpretarea pianistica” (Ed. Artes, 2005) a capatat calitatea fantastica de a se diviza la infinit si de a da nastere altor „opere”. De exemplu, lucrarea amintita s-a transformat, prin copiere si schimbarea titlului, in „Traditie si înnoire în interpretarea muzicala” (Ed. Artes, 2009). Probele sunt indubitabile. Cotidianul BUNA ZIUA IASI publica integral, cu tot cu greselile de gramatica si de sens, unul din paragrafele copiate din prima lucrare si publicat integral in cea de-a doua pentru a dovedi ca frazele au fost redate cu fidelitate de autoarea ambelor carti, Tatiana Pocinoc-Beck.
„Aceste notiuni se conditioneaza reciproc, astfel încât, pentru întelegerea unei opere de arta, este necesar un proces explicativ-interpretativ, iar interpretarea la rândul ei nu este posibila decât pe baza unei comprehensiuni apriorice. Acest fenomen complex constituie Pe baza lucrarilor amintite, Tatiana Pocinoc doreste sa acceada în curând la gradul de profesor universitar. In baza acestor probe, poate fi usor acuzata de fals si uz de fals. Si pentru a arata lumii ca este stapana, Tatiana Pocinoc si-a angajat barbatii cu care s-a casatorit in subordinea sa, la Facultatea de Interpretare. Astfel, fostul ei student Bogdan Mandasecu, 28 ani, devenit al doilea sot al sau, a fost angajat preparator la catedra de suflatori. Cel de-al  treilea sot, Michael Beck, 55 ani, a fost proaspat angajat preparator la suflatori si preda dirijatul, desi nu are vreo diploma în acest sens. Asta in conditiile in care noua Lege a Învatamântului, prin art. 130 alin. (1) pct. B, nu-i permite Tatianei Pocinoc sa detina o functie în aceeasi institutie in care sunt angajate rude de gradul 1, adica sotul. Prin urmare decanul Pocinoc va trebui sa-si dea demisia. Dar se pare ca decanul Pocinoc-Beck nu schiteaza nici un gest care sa arate ca ar vrea sa respecte Legea si sa renunte la „privilegii”. In schimb, in cazul altor cadre didactice care si-au cerut drepturile s-au întocmit pe loc comisii de disciplina, pentru a fi denigrate, si s-a încercat si desfacerea abuziva a contractelor de munca pentru ca au avut indrazneala sa solicite aplicarea Legii.
In urma dezvaluirilor recente din cotidianul BUNå ZIUA IASI privind abuzurile din aceasta institutie de invatamant superior, profesorul Corneliu Solovastru, seful catedrei de Canto, a fost demis.
Cotidianul BUNA ZIUA IASI a mai aratat ca, pe timp de criza, acesti asa-zisi profesori de la Universitatea de Arte au incasat si salarii de aproape 400 milioane lei pe luna.
Exista dovezi ca la aceasta universitate s-au savarsit si fraude financiare uriase prin incalcarea legislatiei privind achizitiile publice. Vom reveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`