Prima pagină » National » Fraudă majoră la Casa Județeană de Pensii Sibiu! Peste 40 de persoane sunt implicate
Fraudă majoră la Casa Județeană de Pensii Sibiu! Peste 40 de persoane sunt implicate

Fraudă majoră la Casa Județeană de Pensii Sibiu! Peste 40 de persoane sunt implicate

15 ian. 2025, 15:08,
Redacția BZI în National

Un caz de fraudă și corupție de mari s-a înregistrat la Casa Județeană de Pensii Sibiu, unde mai mult de 40 de persoane sunt investigate pentru implicarea într-o rețea de manipulare a procesului de pensionare. Anchetatorii coordonați de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu au început o serie de acțiuni pentru a descoperi amploarea acestei fraude.

Printre persoanele vizate se află atât un funcționar public din cadrul instituției, cât și un agent de pază, iar autoritățile au început deja recalcularea dosarelor afectate, urmând ca cei implicați să restituie sumele obținute ilegal.

Percheziții și descinderi în Sibiu și Vâlcea, după ce s-a înregistrat o fraudă la Casa Județeană de Pensii

La data de 15 ianuarie 2024, Direcția Generală Anticorupție (DGA) a desfășurat șapte percheziții, atât în municipiul Sibiu, cât și în județele Vâlcea și Sibiu, inclusiv la sediul Casei Județene de Pensii Sibiu. Acțiunile sunt legate de acuzații de corupție în rândul funcționarilor instituției, inclusiv un agent de pază, care ar fi facilitat obținerea de foloase necuvenite prin influențarea deciziilor de pensionare.

Potrivit DGA, funcționarul public și agentul de pază sunt acuzați de mai multe infracțiuni grave, printre care luare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență. Funcționarul public ar fi primit bani pentru a modifica sau influența calculul vechimii în muncă al persoanelor care solicitau pensia, în perioada iunie 2024 – ianuarie 2025. În acest context, au fost identificate 10 infracțiuni de luare de mită.

„Astăzi, 15 ianuarie 2024, ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciile Judeţene Anticorupţie Sibiu, Alba şi Hunedoara, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, efectuează 7 percheziţii domiciliare în locaţii din municipiul Sibiu, Răşinari, judeţul Sibiu şi Câinenii Mari, judeţul Vâlcea, precum şi la sediul Casei Judeţene de Pensii Sibiu. Percheziţiile au fost dispuse în legătură cu săvârşirea unor fapte de corupţie de către un funcţionar public din cadrul Casei Judeţene de Pensii Sibiu, precum şi de către un agent de pază al acestei instituţii”, a transmis, miercuri, DGA.

Ce sume erau primite drept mită

Agentul de pază, pe de altă parte, este acuzat de rolul de intermediar în această rețea, ajutând la obținerea mitei și oferind promisiuni de favoruri legate de procesul de pensionare în schimbul unor sume de bani sau produse alimentare. Între 100 și 600 de lei erau sumele primite în majoritatea cazurilor, iar uneori se adăugau și alimente.

Autoritățile au început deja să reevalueze toate dosarele de pensionare afectate de această rețea de corupție. Persoanele implicate în fraudă vor fi nevoite să returneze banii obținuți prin mită. În plus, ancheta continuă cu audieri, iar 17 mandate de aducere au fost deja emise pentru persoanele implicate în acest caz.

Investigațiile sunt în plină desfășurare și autoritățile caută noi dovezi pentru a adânci înțelegerea mecanismului prin care aceste infracțiuni au fost comise. Perchezițiile și audierile continuă, iar autoritățile se așteaptă la noi descoperiri care să aducă în fața justiției toate persoanele implicate în această rețea complexă de corupție.

„Din probatoriul administrat până în prezent s-a stabilit că, în perioada iunie 2024-ianuarie 2025, funcţionarul public a primit foloase necuvenite, în legătură cu îndeplinirea unor îndatoriri ce intrau în atribuţiile sale de serviciu referitoare la emiterea deciziei de pensionare, la calculul vechimii în muncă, reţinându-se în sarcina acestuia 10 infracţiuni de luare de mită. De asemenea, faţă de agentul de pază s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale pentru comiterea a 37 de infracţiuni de complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă, acesta intermediind primirea mitei de către funcţionarul public sau pretinzând foloase materiale în nume propriu. Foloasele materiale pretinse şi primite de cei doi constau în sume de bani cuprinse între 100 şi 600 lei precum şi în produse alimentare. În cursul zilei de astăzi se efectuează, de asemenea, audieri ca urmare a punerii în executare a 17 mandate de aducere emise de procuror”, a mai transmis DGA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`