@ Unul dintre cei mai cunoscuti afaceristi din Iasi este din nou in vizorul institutiilor antifrauda, acuzatiile fiind de evaziune fiscala @ In urmatoarea perioada, Directia Generala a Finantelor Publice Iasi va depune o plangere penala @ Prejudiciul adus bugetului statului se ridica la aproape 1 milion de euro @ Patronul Sedcom Libris sustine ca nu au fost nereguli la firma in perioada in care s-a facut controlul
Inca un caz de evaziune fiscala, in care este implicat un celebru afacerist si profesor universitar din Iasi, este pe mesele inspectorilor fiscali si va ajunge in curand pe birourile procurorilor. Recent, Fiscul a finalizat o serie de verificari care vizau activitatea desfasurata in perioada 2009-2013 de firma Rallcasa SRL pastorita o buna perioada de timp de familia directorului si patronului de la Sedcom Libris, Radu Petru. Dupa finalizarea verificarilor, Fiscul a constatat ca in perioada supusa controlului, adica din 2009 pana in 2013, s-au comis o serie de fapte frauduloase fiind prejudiciat bugetul statului cu aproape 1 milion de euro. Din aceste motive, Fiscul va formula in urmatoarea perioada o plangere penala impotriva celor vinovati.
Probleme la documente
In timpul controlului, inspectorii fiscali au constatat grave nereguli. Adica administratorii firmei au apelat la tot felul de smecherii pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit si a TVA. „La TVA s-a constatat o diferenta suplimentara in suma de 3.700.283 de lei astfel: neacordarea dreptului de deducere TVA aferenta unor achizitii de bunuri, deoarece societatea nu a prezentat documente justificative, respectiv facturi care sa cuprinda toate informatiile necesare in vederea exercitarii dreptului de deducere a TVA si nu a facut dovada ca acestea au fost destinate utilizarii in folosul operatiunilor sale taxabile”, se arata intr-un raport al Fiscului.
De asemenea, pentru suma reprezentand TVA necalculat si neachitat in mod corect, Fiscul a calculat penalitati in valoare de 262.922 de lei. In plus, firma s-a eschivat de la plata impozitului pe profit. Cum au facut asta? Reprezentantii firmei nu au declarat corect operatiunile economice generatoare de profit.
Citeste si: Implicatiile Afacerii Spirescu
„S-au constatat neconcordante intre evidenta contabila si organul fiscal. De aceea, la impozitul pe profit s-a stabilit o diferenta de 205.042 de lei. Societatea a achizitionat bunuri de la SC Baldomet Invest SRL, care la randul ei a achizitionat bunuri de la SC Anisia Construct SRL din Zalau, cea din urma aflandu-se in procedura insolventei si nu a putut face dovada ca aceste operatiuni sunt efectuate in scopul realizarii de venituri sau a unor operatiuni taxabile”, a mai aratat Fiscul.
Pentru suma de 1.117.267 de lei s-au putut institui masuri asiguratorii de catre organele fiscale.
Conform Registrului Comertului, incepand cu anul 2009, asociati ai firmei Rallcasa sunt Radu Petru, Radu Petru Leonard, Radu Ioan si Sedcom Libris. Ulterior asociatii firmei s-au mai schimbat, dar dupa cum s-a mai precizat, in perioada in care s-au facut fraude, familia directorului Sedcom Libris controla si administra aceasta societate comerciala. Adica chiar daca au mai vandut intre timp din partile sociale, membrii familiei Petru nu pot fi exonerati de ceea ce s-a intamplat. Firma are ca domeniu de activitate „lucrari de constructii ale cladirilor rezidentiale si nerezidentiale”. Rallcasa SRL a semnat un contract pentru a construi doua sere in comuna Aroneanu, proiectul fiind finantat din fonduri europene.
Citeste si: Cine-l acopera pe directorul Radu Petru?
Culmea, Radu Petru a lucrat o perioada la Finante, la serviciile de combatere a evaziunii fiscale. Mai mult decat atat, acesta este si cadru didactic, a predat discipline economice la universitati private si la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza„.
E firma fratelui
Patronul Sedcom Libris sustine ca nu este responsabil de faptele constatate de Fisc, adaugand ca firma a apartinut fratelui sau. „Fratele meu a infiintat aceasta firma si noi il mai ajutam. Dupa ce a decedat, acum 4 ani, am renuntat la ea. Fratele meu era inginer si a infiintat firma pe acest profil, iar dupa moartea lui, nu am mai vrut sa o folosim. In anul 2010 cred, nu mai stiu exact cand s-a intamplat, am dat-o altei persoane. Atunci cred ca au fost vreo doua sau trei persoane interesate sa preia firma. Noi am dat-o pe zero, am facut verificare pe ea si se poate demonstra totul. Am chemat pe cineva de la Finante pentru verificare cand am preluat firma si cand am predat-o am facut acte de transfer, inregistrari fiscale, iar bilantul era la zi. Spuneti ca Finantele vor depune plangere penala? Nu cred ca au fost probleme la firma”, a declarat Radu Petru, director al Sedcom Libris si cadru didactic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. In mod normal, in aceasta situatie, statul trebuie sa ceara „raspunderea personala” a administratorilor firmei. Adica acestia ar trebui sa raspunda cu averea sau chiar cu libertatea, daca este cazul, pentru prejudiciul cauzat statului.
Implicat in „afacerea Spirescu”
In anul 2007, in cotidianul BUNA ZIUA IASI a fost prezentat un caz in care existau acuzatii serioase privind sechestrarea batranului Corneliu Spirescu de catre doua persoane, angajate la Sedcom Libris, al caror scop a fost vinderea averii formata din cateva hectare de teren extrem de valoros. Lucian Constantin Bobu – director comercial la firma Sedcom Libris SA in acea perioada si la Lesscom SRL, Franz Ghetel – contabil sef la Sedcom Libris SA si administrator la Lesscom SRL si Elena Sava – consilier juridic la Sedcom Libris SA au fost surprinsi de reporterii BUNA ZIUA IASI cand incercau sa cumpere, in prezenta unui notar, cateva terenuri de la Corneliu Spirescu. Batranul ar fi fost sechestrat de Doina Pascariu si Eduard Popescu pentru ca nu vroia sa semneze actele la notar. Silviu Valinte, soferul angajat de Pascariu si Popescu, confirma la acea vreme ca batranul a fost dus cu forta la notar sa semneze contractul prin care vindea un teren directorului Sedcom Libris SA, Radu Petru. Pentru ca nu a vrut sa semneze, Pascariu a inceput sa-l bata si sa-l ameninte.