Liderul gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, a declarat, astazi, in fata instantei ca exista politicieni si chiar presedinti care s-au folosit de el.
„Am fost pus de alti functionari ai statului, care s-au folosit de mine. Senatori, ministri si presedinti m-au folosit”, a spus miercuri, in fata Curtii de Apel, Mihai Stan.
Magistratii urmeaza sa decida daca Stan va ramane definitiv si irevocabil, in arest, relateaza ziare.com.
Pe de alta parte, in motivarea deciziei prin care instanta a decis arestarea preventiva a lui Stan se afirma ca acesta reprezinta un pericol social concret, iar arestarea acestuia s-a decis pe baza numarului mare al pagubitilor, de faptele grupului condus de acesta, a prejudiciului mare produs si a duratei mari de timp de operativitate.
Potrivit documentului, obtinut miercuri de Mediafax, Mihai Stan reprezinta pericol social concret si in cazul acestuia se impune arestarea preventiva din cauza gravitatii faptelor comise de Stan si de gruparea condusa de acesta.
„In speta, se constata ca inculpatul este cercetat pentru infractiuni ce prezinta un grad de pericol social deosebit de ridicat, ce rezulta nu numai din limitele mari de pedeapsa stabilite de legiuitor, ci si din modalitatile si imprejurarile concrete de savarsire, respectiv in grup organizat cu un numar mare de persoane participante, multe acte materiale repetate, aproximativ 30 de acte materiale, durata in timp a activitatii infractionale, numarul mare al partilor vatamate, din mijloacele folosite de inculpat, respectiv falsuri in inscrisuri oficiale si in inscrisuri sub semnatura privata, falsul privind identitatea, din urmarile produse, respectiv o paguba de aproximativ patru milioane de euro sau care s-ar fi putut produce, respectiv o paguba de peste 18 milioane de euro”, se arata in motivarea judecatorului.
Tribunalul considera ca infractiunile pentru care este cercetat Mihai Stan, prin gravitatea deosebita si prin reactia publicului, „creeaza o stare de neliniste capabila sa justifice arestarea preventiva”.
Lider al gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, a incercat sa obtina ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societati, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false, potrivit DIICOT.
Mihai Stan este acuzat ca in perioada 2010-2012 i-a determinat pe reprezentantii celor trei societati comerciale „sa prezinte si sa foloseasca documente si declaratii false fata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene (pntru partea de finantare de 90 la suta din fonduri europene)”, precum si fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finantare de zece la suta.
Totodata, Mihai Stan ar folosit in raport de bancile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), „in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancre din Romania”, arata DIICOT.
Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piturca, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci si Marian Sava sa foloseasca in raport cu bancile comerciale acte false.
Mihai Stan se prezenta la banci sub identitati false, depunand copii dupa acte de identitate cu fotografia lui, insa datele corespundeau altei persoane.
Din cauza complexitatii dosarului, zece persoane sunt anchetate la Calarasi pentru fraude de 15 milioane de euro, iar alte 38 sunt cercetate la Bucuresti pentru o inselaciune de sapte milioane de euro, dintre acestea 25 fiind retinute in Capitala de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Orgnizata si Terorism (DIICOT).
Sambata, un complet al Tribunalului Calarasi a emis mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, pe numele lui Adrian Ruse, Dorel Cristescu, George Radu, Florian Rasuceanu, Niculina Tanase, Victor Fotache, Adrian Botev, Ionel Matei, Florian Lazar si Nicolae Moga, acestia fiind acuzati ca ar fi beneficiat de credite bancare cu acte false ca persoane fizice sau juridice.
Decizia instantei nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti de catre avocatii celor zece arestati preventiv.
Pe de alta parte, Mihai Stan – care nu fusese gasit la domiciliu cand i-a fost perchezitionata locuinta miercuri – a fost audiat si retinut vineri de procurorii DIICOT, pentru obtinere sau tentativa de obtinere ilicita de credite bancare.