Franța vrea să întrerupă livrările de gaz rusesc. Ministrul francez de finanţe: „Ar fi total iresponsabil să ignorăm acest scenariu”

11 iul. 2022, 09:58,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Duminică, 10 iulie 2022, Guvernul de la Paris a anunţat că Franţa vrea să întrerupă livrările de gaz rusesc. Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, a menţionat că este cel mai probabil acest scenariu.

„Ar fi total iresponsabil să ignorăm acest scenariu”, a declarat Bruno Le Maire, potrivit Reuters.

Franța anunţă că vrea să întrerupă livrările de gaz rusesc

O întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti se află pe masa Executivului de la Paris. Guvernul vede probabil acest scenariu în planificarea să.

Important de precizat este faptul că doar 17 la sută din aprovizionarea sa vine din Rusia, iar în acest context, Franţa nu este dependentă de gazele ruseşti comparativ cu statele vecine. Cu toate acestea, Cabinetul pregăteşte planuri de urgenţă.

O eventuală întrerupere este în mod special problematică în momentul de faţă pentru că producerea de energie nucleară în statul francez nu face faţă cererii, multe reactoare au fost închise pentru lucrări de mentenanţă.

„Cred că o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti este o posibilitate reală … şi trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu”, a afirmat oficialul în marja conferinţei economice care are loc în Aix-En-Provence, în sudul Franţei.

Oficialul a explicat că prima linie de apărare este reducerea consumului de către gospodării şi companii, apoi construirea unei noi infrastructuri, cum ar fi o instalaţie plutitoare pentru regazificarea livrărilor de gaze naturale lichide din străinătate.

De asemenea, Guvernul analizează fiecare companie pentru a vedea unde poate fi forţată o producţie mai scăzută pentru a economisi energia, dacă va fi necesar, a adăugat ministrul francez de Finanţe.

Compania care gestionează reţeaua de transport de gaze din Franţa a mai informat că în prezent stocurile strategice de gaze sunt la un grad de umplere de 56%, peste nivelul obişnuit de 50% înregistrat la acest moment al anului.

Și Polonia a urmat exemplul Franței

Polonia a anunţat că se alătura Franţei şi Germaniei în ceea ce priveşte reducerea importurilor de petrol rusesc. Premierul Mateusz Morawiecki a menţionat că ţara să vă lua măsuri de întrerupere a acestor livrări până la finalul acestui an. Decizia vine în contextul în care operaţiunea militară din Ucraina nu se opreşte.

De asemenea, oficialul polonez a menţionat la finalul lunii martie că va interzice şi importurile de cărbune din Rusia.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck a anunţat că în contextul în care există ameninţarea opririi livrărilor ruseşti, Germania a activat miercuri, 30 martie, prima fază a planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale. Oficialul german le-a spus jurnaliştilor că prima dintre cele trei etape ale planului de urgenţă în cazul stopării aprovizionării cu gaz rusesc, presupune înfiinţarea unei echipe de criză în cadrul Ministerului Economiei, care va monitoriza cu atenţie situaţia.

„Cu toate acestea, trebuie să ne creştem măsurile prevenite şi să fim pregătiţi pentru o escaladare din partea Rusiei”, a spus ministrul Robert Habeck.

Vă aducem aminte că în urmă cu doar câteva luni, SUA, Marea Britanie, Canada și Australia au impus o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc după ce trupele Kremlinului au invadat Ucraina pe 24 februarie.

Franța vrea să întrerupă livrările de gaz rusesc după ce mai multe state au luat această decizie în contextul războiului din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *