Franţa îşi va consolida prezenţa militară în cadrul NATO în România, unde va trimite în săptămânile următoare o companie „de vehicule blindate de infanterie” şi un escadron de tancuri Leclerc, potrivit Agerpres.
Această decizie a preşedintelui Emmanuel Macron de a ne „spori postura defensivă pe flancul de est al Europei” a fost luată „ţinând cont de situaţia pe flancul oriental al NATO” şi „de violenţa luptelor în Ucraina”, a explicat marţi ministrul francez al forţelor armate (ministrul apărării), Sebastien Lecornu, relatează AFP şi Reuters.
Numărul de militari NATO prezenţi în România era de peste 5.000
Numărul de militari NATO prezenţi în ţara noastră era de peste 5.000 în luna iunie, afirma la acea vreme şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu.
De asemenea, Franţa va suplimenta numărul avioanelor de vânătoare Rafale desfăşurate în Lituania şi trupele de infanterie în Estonia. Franţa şi Belgia confirmau în februarie că vor desfăşura unităţi militare în România pentru a constitui un grup tactic al NATO, relata atunci AFP.
În cadrul Forţei de reacţie rapidă, Franţa urma să trimită în România 500 de militari cu vehicule blindate şi dispozitive de luptă, a precizat atunci şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard.
Klaus Iohannis: „Franța va fi națiune cadru”
În luna martie, președintele Klaus Iohannis spunea „NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România”.
„Vrem să discutăm despre consolidarea Flancului Estic. Avem deja o veste foarte bună. Conform secretarului general Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat. Franța va fi națiune cadru, sigur vor fi negocieri pentru a decide cine mai trimite trupe în cadrul grupului”, a declarat Iohannis.
„Românii pot sta liniștiți. România este apărată de cea mai mare alianță”, a mai spus el.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus marți că aliații sporesc securitatea în jurul instalațiilor cheie și vor lua măsuri suplimentare pentru a ne consolida reziliența și a ne proteja infrastructura critică.
„Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a Aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât”, a avertizat marți Stoltenberg.
Cine plateste costurile de stationare? Noi, sau ei?
Eu nu vreau sa fiu aparat!
faceti bre pace, nu razboi …. ce sa faci cu tancurile ?????!!!!!
uai sulla daca nu vrei sa fii aparat mars in Donbas sa te fwta-n cur ruzzii pana iti revii!