Prima pagină » International » Franța se pregătește de alegeri. Comercianții se baricadează de teama unor manifestații violente – VIDEO
Franța se pregătește de alegeri. Comercianții se baricadează de teama unor manifestații violente - VIDEO

Franța se pregătește de alegeri. Comercianții se baricadează de teama unor manifestații violente – VIDEO

02 iul. 2024, 17:00,
BZI.ro, în International

Comercianții din orașul Lyon, în estul Franței, iau măsuri suplimentare de securitate de teama unei manifestații violente așteptate duminică seara, după închiderea secțiilor de votare.

Conform publicației locale LyonMag, comercianții din oraș, mai ales din centru, se baricadează la propriu pentru a evita să se trezească cu distrugeri și furturi din magazine în urma manifestației anunțate pentru duminică seara, după ora locală 20.00. Aceste măsuri sunt luate după ce ultrastânga lyoneză a anunțat că va protesta indiferent de rezultatul alegerilor.

„Vom ieși în stradă împotriva extremei drepte și a complicilor săi”, au promis organizatorii manifestației.

Circa 15 polițiști vor fi mobilizați pentru asigurarea protecției primăriei, iar alții 200 vor fi desfășurați în alte zone ale orașului. „Ne așteptăm la o seară agitată”, conchide LyonMag.

@remybuisine Des commerces se barricadent à Paris avant le 1er tour des élections. #paris #pourtoi ♬ Echo Sax End – Caleb Arredondo

Franța, la răscruce

Aproape 50 de milioane de francezi sunt chemați duminică la urne pentru turul întâi al alegerilor legislative anticipate. Turul doi este programat peste o săptămână, pe 7 iulie.

Puțin peste 4.000 de politicieni candidează pentru cele 577 de mandate ale Parlamentului francez.

CNN descrie aceste alegeri ca fiind printre cele mai importante din ultimele decenii, atât pentru Hexagon, cât și pentru restul Europei. Motivul: posibilitatea obținerii majorității absolute de către partidul de extremă-dreapta Rassemblement National (RN – Adunarea Națională).

Sondajele converg spre o victorie a RN cu aproximativ 35%, în timp ce analiștii politici prezic un scenariu de „coabitare” turbulentă între tabăra de extremă-dreapta condusă de facto de Marine Le Pen și președintele centrist Emmanuel Macron.

Alegerile legislative anticipate au fost convocate de Macron în seara de 9 iunie, la scurt timp după închiderea secțiilor de votare pentru alegerile europene. Președintele francez a luat act astfel de rezultatul alegerilor, câștigate de RN cu 31,37%.

Alianța condusă de partidul lui Macron s-a clasat pe locul doi, cu 14,6%. Îngrijorate de perspectiva ascensiunii extremei drepte la putere în Franța, partidele de stânga s-au reunit în Noul Front Popular, o amintire a Frontului Popular care a blocat un astfel de scenariu în 1936.

Dacă RN va numi premierul, ar fi prentru prima dată de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace când un guvern de extremă-dreapta ar conduce Franța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *