Prima pagină » Actualitate » Franța raționalizează consumul de muștar. Alimentul nu se mai găsește aproape deloc

Franța raționalizează consumul de muștar. Alimentul nu se mai găsește aproape deloc

18 iul. 2022, 08:25,
în Actualitate

Mai multe supermarketuri din Franța au decis să raționalizeze consumul de muștar după ce alimentul care este iubit de francezi să găsește din ce în ce mai greu. Chiar dacă pentru est-europeni dispariția muștarului ar părea o știre de ”mâna a doua”, pentru cultura gastronomică franceză, una dintre cele mai faimoase din lume, situația este echivalentă cu un atentat la viață. Muștarul este unul dintre cele mai iubite alimente din Hexagon.

Franța nu este singurul stat care se confruntă cu o penurie a unor alimente. Recent, uleiul din Germania a ajuns să coste 6 euro, iar cumpărarea acestuia era limitată la maxim 2 litri pe familie.

Franța raționalizează consumul de muștar

În timp ce Franța și-a marcat joi cea mai importantă sărbătoare națională, comemorând asaltarea închisorii fortăreața Bastille în 1789, care a declanșat Revoluția Franceză, dispariția misterioasă a muștarului de pe rafturile supermarketurilor a provocat, dacă nu revoltă, cel puțin o profundă neliniște.  Privată de condimentul care dă avantaj fripturii prăjite, viață unui cârnați la grătar, profunzime unei vinegrete și bogăție maionezei, Franța a căutat alternative cu disperare. Hreanul, wasabiul, sosul Worcestershire și chiar cremele de Roquefort sau eșalota au apărut toate ca concurenți.

Problema este că muștarul de Dijon este pe cât de de neînlocuit, pe atât de indispensabil. Untul sau smântâna de o calitate unică pot fi mai esențiale pentru bucătăria franceză, dar multe sosuri onctuoase se ofilesc în insipiditate fără muștar. În Lyon, ideea unor cârnați, sau andouillette, fără sosul său de muștar este la fel de de neconceput ca brânza înfometată de vin.

Burgundia este o regiune faimoasă în care se produce muștarul francez

Muștarul de Dijon, chiar dacă este un produs local, nu este compus din ingrediente 100% din produse locale care se găsesc în regiunea Burgundia. Ingredientele se cumpără din alte țări. O furtună perfectă a schimbărilor climatice, un război european, problemele de aprovizionare cu Covid și creșterea costurilor i-au lăsat pe producătorii francezi fără semințe brune care își fac muștar.

De ce nu există muștar în Franța. Seceta este de vină

Cele mai multe dintre acele semințe brune – cel puțin 80 la sută dintre ele, conform lui Luc Vandermaesen, directorul marelui producător de muștar Reine de Dijon și președintele Asociației de muștar din Burgundia – provin din Canada. Un val de căldură peste Alberta și Saskatchewan, despre care oamenii de știință au spus că ar fi fost „ practic imposibil ” fără încălzirea globală, a redus producția de semințe cu 50 la sută anul trecut, în același timp în care creșterea temperaturilor a lovit puternic recolta mai mică din Burgundia.

„Problemele sunt enorme, iar una dintre ele este schimbarea climatică mondială din ultima perioadă. Nu putem răspunde la comenzile pe care le primim, iar prețurile cu amănuntul au crescut cu până la 25%, reflectând creșterea costului semințelor.”, a spus Vandermaesen într-un interviu.

Compania lui primește acum cel puțin 50 de apeluri pe zi de la oameni care caută muștar. Nu au existat astfel de apeluri înainte ca muștarul să dispară. Oamenii vin chiar la sediul companiei din Dijon (nu o operațiune de vânzare cu amănuntul) într-o căutare frenetică a muștarului. Nebunia este atât de mare încât Carrefour a fost bănuit de oameni că depozitează muștar pentru a crește artificial prețul produsului. Totuși, marele lanț de supermarketuri a negat zvonurile, într-un răspuns oficial lansat pe Twitter.Bucătari precum Pierre Grandgirard din Bretania au apelat la atragerea online pentru orice muștar de rezervă pe care cineva îl poate avea.

În majoritatea magazinelor, rafturile de muștar s-au golit deja. Acolo unde există muștar, unele semne spun că vânzările sunt „limitate la o bucată de persoană”. Intermarché, comerciant cu amănuntul, cerându-și scuze pentru neplăcerile cauzate, explică într-un alt semn lipit pe un raft că „o secetă în Canada” și „conflictul Ucrainei cu Rusia” au creat „sărăcia” de muștar, așa cum o numesc francezii.

Se anunță vremuri grele pe măsură ce în Franța consumul de muștar este raționalizat, în alte state, cum ar fi Germania, s-au înfiinţat adăposturile foamei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`