Prima pagină » Actualitate » Franța anunţă că România ar putea deveni un intermediar pentru exporturile agricole din Ucraina

Franța anunţă că România ar putea deveni un intermediar pentru exporturile agricole din Ucraina

31 oct. 2022, 11:51,
BZI.ro, în Actualitate

România se află pe lista noii rute la care lucrează statul francez în ceea ce priveşte exportul de produse agricole ale Ucrainei. Traseul nu a fost încă stabilit încât şi Polonia se regăseşte printre opţiunile francezilor. Cu toate acestea, statul român ar putea deveni un intermediar pentru Ucraina.

Din cauza retragerii Federaţiei Ruse din acordul internaţional al Mării Negre, sâmbătă 29 octombrie 2022, exportul de produse agricole din Ucraina a fost oprit. Pentru a evita un posibil dezechilibru economic, Franța a propus o nouă rută intermediară. România ar putea să devină noua rută terestră pentru exportul ucrainenilor.

România, noul intermediar al Ucrainei pentru exporturile agricole

Potrivit declaraţiilor făcute de Marc Fesneau, ministrul francez al Agriculturii, ţara sa a început să lucreze la ruta alternativa pentru a face posibilă exportarea produselor agricole. România ar putea deveni intermediarul Ucrainei în ceea ce priveşte exportul. Nu se ştie cu exactitate dacă spaţiul romanesc va fi implicat în noul proiect. Polonia ar putea să devină, de asemenea, stat intermediar.

„Căutăm să vedem dacă, neputând trece prin Marea Neagră, putem trece în schimb prin intermediul rutelor terestre…ne uităm în special la rutele terestre prin România şi Polonia”, a precizat Marc Fesneau în cadrul postului de radio RMC Radio.

Tot acesta a menţionat ca noul sistem va fi conceput în aşa fel încât să nu stârnească nemulţumirea preşedintelui rus, Vladimir Putin.

„Vom continua să lucrăm pentru un sistem care nu ne pune la mâna sau la bunăvoinţa, sau în acest caz la reaua-voinţă, lui Vladimir Putin”, a declarat Marc Fesneau pentru RMC Radio.

Posibila decizie de a transforma România într-un spaţiu intermediar pentru transportul de cereale din Ucraina a fost criticată de ambasadorul Kuzmin.

„Evident, ei (românii) îşi supraestimează capacitatea în privinţa asigurării tranzitului de grâne ucrainene, dacă este să priveşti din punctul de vedere al unui observator obiectiv. E o practică obişnuită în lumea din zilele noastre – publicitate, PR, înainte de toate, şi apoi vom vedea cum va merge”, a precizat ambasadorul Kuzmin.

Cauzele retragerii Rusiei din acordul international al Mării Negre

Sâmbătă, 29 octombrie 2022, înalţii statului rus au făcut o serie de declaraţii în ceea ce priveşte acordul de la Marea Neagră. Decizia la care au ajuns aceştia a fost aceea de a se retrage din acordul internaţional al Marii Negre. Suspendarea anunţată a fost făcută în baza atacului din Crimeea. Cu ajutorul unor drone, militarii ucraineni ar fi reuşit să provoace pagube asupra unei flote ruseşti. Cu toate acestea, Kievul a negat acuzaţiile aduse.

Decizia de a suspenda acordul în cauză se află în contradicție cu aprobarea reluării exportului de către statul ucrainean din luna iulie. Potrivit ministrului turc al Apărării, Hulusi Akar, atât Rusia, cât şi Ucraina ar fi ajuns la o serie de măsuri comune care ar fi permis bună desfăşurare a exportului. Deşi deciza luată a fost una foarte importantă pentru economia ucrainenilor, hotărârea la care a ajuns Rusia în urmă cu două zile ar putea pune în pericol Ucraina în ceea ce priveşte exporturile agricole.

Pentru a putea face față unui posibil dezechilibru economic, Ucraina ar putea beneficia de pe urma noului plan înaintat de statul francez. România și Polonia vor deveni posibilii intermediari pentru exporturi agricole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *