În Franța, 232 de centre de vaccinare sunt deja operaționale pentru a face față unei posibile epidemii de mpox, a declarat marți, 20 august, premierul demisionar Gabriel Attal, promițând totodată 100.000 de doze de vaccin pentru țările cele mai afectate, conform unei declarații transmise de AFP și preluate de Agerpres.
„Suntem pregătiți să gestionăm toate scenariile și riscurile,” a scris Attal pe platforma X.
Până în acest moment, nu a fost raportat niciun caz de contaminare cu clada 1, care este mai letală și mai virulentă decât clada 2, conform informațiilor guvernamentale din Franța.
În Europa, Suedia a confirmat un caz de infectare cu subtipul cladei 1b, recent apărut în Africa, iar autoritățile franceze se așteaptă ca și pe teritoriul lor să apară astfel de cazuri în curând.
„Avem deja 232 de centre de vaccinare deschise în toată țara, iar multe altele vor deveni disponibile,” a precizat Gabriel Attal.
El a adăugat că, la solicitarea președintelui Republicii, Franța va dona 100.000 de doze de vaccin. „Aceste doze vor fi distribuite prin intermediul Uniunii Europene în regiunile unde virusul se răspândește intens,” a mai spus premierul, menționând că aceste donații vor „crește efortul european actual cu aproape 50%.”
Un oficial OMS spune că Mpox nu este noul Covid
Cu toate acestea, Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a subliniat marți, 20 august, că boala infecțioasă mpox, indiferent de tulpina implicată, nu poate fi comparată cu COVID-19, potrivit Reuters.
„Putem și trebuie să luptăm împotriva mpox împreună,” a afirmat Kluge într-o conferință de presă, ridicând întrebarea dacă lumea va alege să implementeze măsuri pentru controlul și eradicarea mpox la nivel global sau dacă va repeta ciclul de panică urmat de neglijență. Kluge a subliniat că modul în care răspundem acum și în viitor la această provocare va reprezenta un test crucial pentru Europa și restul lumii.
Declarațiile sale vin la aproximativ o săptămână după ce OMS a clasificat epidemia de mpox, cunoscută anterior ca variola maimuței, ca o urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai înalt nivel de alertă.