Prima pagină » Local » Fragment dintr-o poveste cutremurătoare! O mamă care a dat naștere unui copil prematur dezvăluie suferința prin care a trecut

Fragment dintr-o poveste cutremurătoare! O mamă care a dat naștere unui copil prematur dezvăluie suferința prin care a trecut

21 aug. 2023, 02:00, 1 ,
Cristina Doroftei, în Local

Valentina Vlad, o tânără ieșeancă în vârstă de 28 de ani, dezvăluie ce înseamnă să dai naștere unui copil prematur. Mesajul său este îndreptat către mamele care trec prin aceeași situație și ce au impresia că lucrurile nu se vor îndrepta niciodată

Tânăra afirmă faptul că a trecut prin momente groaznice, crezând că este singura vinovată. Tudor, micuțul Valentinei, s-a născut pe data de 24 aprilie 2023, în Franța. Cântărea doar 2,4 kilograme, iar mama nu i-a dat prea multe speranțe. A fost un copil pe care părinții și l-au dorit din tot sufletul, iar faptul că acum este sănătos i-a dat tinerei șansa la o nouă viață.

„Am stat în maternitate aproximativ o lună și trei săptămâni. Eram singură, departe de familie și cu soțul care era în permanență la muncă. Nu știu dacă mai sunt mame care au trecut prin așa ceva și nu pot să exprim cât de greu mi-a fost. Am simțit că cedez psihic, mă simțeam vinovată, simțeam că nu sunt o mamă bună pentru băiețelul meu și că nu-l merit.

Parcă nu reușeam să-mi cunosc propriul copil, îmi era greu să-mi dau seama de ce are nevoie. Este un copil pe care mi l-am dorit enorm și l-am așteptat cu sufletul la gură, însă nu m-am așteptat nicio clipă că o să nasc prematur”, destăinuie tânăra ieșeancă.

Există viață și după nașterea unui copil prematur

poză cu o mamă care-și ține copilul prematur în brațe

Mesajul său este îndreptat către mamele care trec prin aceeași situație și care au impresia că lucrurile nu se vor îndrepta niciodată

Lucrurile mergeau din ce în ce mai rău. Tânăra nu a reușit să simtă bucuria că a devenit mamă, pentru că majoritatea timpului și l-a petrecut în maternitate. A vrut să-i ofere celui mic tot ce are mai bun, însă a fost luată prin surprindere și nu a știut cum să se comporte.

„Știam că un copil prematur nu este o sentință la moarte, însă mi-a fost frică. Tudor este născut la 32 de săptămâni, având 2,400 kilograme, acum are aproape doi ani și este bine, l-am dus la țară la bunici, unde se poate juca. Lui îi plac animalele, în special găinile, așa că vreau să simtă copilăria și să mă simtă pe mine relaxată, nu cred că am fost vreodată de când s-a născut el. Devenisem foarte paranoică, din acest motiv, dacă mai este o mamă care se află în situația mea, vreau să spun că mi-a fost extrem de greu”, subliniază Valentina Vlad.

Să dai naștere unui copil prematur care are și probleme de sănătate este cel mai mare coșmar al unei mame. Cu toate acestea, Valentina Vlad a rezistat eroic și afirmă faptul că acum este pregătită pentru orice și că nimic nu i se mai pare greu.

„Tudor a avut și probleme de sănătate, avea suflu sistolic, grad unu de anemie, pentru care i s-a făcut o lună de zile transfuzie de sânge. Ceea ce pe mine m-a neliniștit teribil a fost că nu mânca cum trebuie, adică mânca 60-100 de mililitri de lapte la un interval de trei ore, însă doar atunci când îl trezeam eu. Îmi era frică ca nu cumva să nu fie hrănit suficient sau să ajungă la deshidratare, pentru că el mânca doar lapte praf, în condițiile în care eu îmi pierdusem laptele de la stres.

Timp de două săptămâni, cât am stat internată cu el în spital, am avut sân, însă pentru el era greu să tragă și obosea foarte repede. Se spune că alăptatul este cel mai frumos sentiment pentru o mamă, pentru mine cel mai greu. Mă trezeam la ora trei noaptea pentru a verifica dacă cere de mâncare, gândul meu era în permanență îndreptat către cele mai rele lucruri posibile. Credeam că o să-l pierd și eram pregătită să nu-mi iert niciodată acest lucru”, mărturisește tânăra.

Mesaj pentru mamele care se află în aceeași situație: „Bucuria e și mai mare”

Cea mai mare bucurie a Valentinei este faptul că nu a renunțat. Să-și vadă copilul care cântărea câteva grame că merge, mănâncă și râde, ca și cum nimic nu s-a întâmplat, o scoate din depresia care pusese stăpânire pe ea.

„Nu puteam să scap de gândurile negative. Eram pentru prima dată mamă și mă simțeam atât de singură. Singura mea dorință era ca cel mic să fie sănătos, să nu sufere. Dacă există mame care au impresia că după un copil prematur nu există viață, greșesc. Bucuria e și mai mare atunci când știi că riscai să-l pierzi, dar acum crește, merge și mănâncă, ca și cum nu am stat cu el internat aproape două luni”, mai spune Valentina Vlad.

Comentarii
  • La 2400 g eu nu vad o problema atat de mare,eu am nascut la 27 sapt o fetita de 900g ce a scazut in prima saptamana de viata pana la.820 g…unde medicii au dat sansa la viata de 1%..in prezent fetita mea e foarte bine,sanatoasa din toate punctele de vedere,insa mai sensibila la raceli(din prisma plamanilor ce sunt primii afectati la o banala raceala)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *