Prima pagină » Sanatate » Fractura de șold poate avea urmări grave pentru bătrâni! Operație, riscuri, recuperare, forum

Fractura de șold poate avea urmări grave pentru bătrâni! Operație, riscuri, recuperare, forum

04 mai 2022, 09:34,
BZI.ro, în Sanatate

Fractura de șold poate fi fatală pentru bătrâni. De aceea, tot mai multe persoane intră pe forum și caută informații despre operație, despre riscurile la care se supun dacă aleg să nu apeleze la ajutorul medicului și despre șansele de supraviețuire.

O fractură de șold poate fi o vătămare gravă, cu complicații amenințătoare de viață. Persoanele vârstnice prezintă un risc mai mare de fractură de șold, deoarece oasele tind să își piardă rezistența odată cu trecerea anilor, ducând la osteoporoză. Chiar și așa, una dintre cele mai frecvente cauze ale fracturii șoldului este reprezentată de căzături (de vină pentru acestea sunt diversele medicamente, vederea slabă sau problemele de echilibru). Aproape întotdeauna, o fractură de șold poate necesita o intervenție chirurgicală, urmată de terapie fizică. Luând măsuri pentru a menține densitatea osoasă și pentru a evita căderile, fractura de șold poate fi prevenită.

Fie că oamenii aleg să se opereze, fie că nu, șansele de supraviețuire sunt minime. Se spune că aproximativ 38% dintre vârstnicii cu factură de șold mor în primul an după operația de montare a protezei, însă și mai mulți își pierd viața dacă nu optează pentru tratamentul chirurgical.

reprezentare 3d a unei fracturi de sold

Aproximativ 38% dintre vârstnicii cu factură de șold mor în primul an după operația de montare a protezei.

Fractura de șold poate avea urmări grave pentru bătrâni: Riscuri discutate pe forum

Fracturile de șold imobilizează la pat și, de cele mai multe ori, duc la invaliditate. Specialiștii sunt de părere că, în cazul bătrânilor care trec de 65 de ani, o simplă căzătură poate genera fractură de șold. În această situație este recomandată intervenția chirurgicală și protezarea, adică înlocuirea articulației șoldului și a oaselor deteriorate.

Riscul de deces este mare, însă nu din cauza fracturii, ci ca urmare a complicațiilor date de imobilizarea la pat. În consecință, în prima săptămână de la producerea fracturii ar trebui să se treacă la implantarea protezei.

„Cu cât se face mai repede intervenţia chirurgicală, cu atât cresc şi şansele de supravieţuire, iar în prima săptămână după operaţie, pacientul poate face deja primii paşi, ajutat de un cadru”, spune medicul Ahmad Dia, pentru adevarul.ro.

În cazul în care persoana cu fractură de șold are mai multe afecțiuni asociate, cum sunt diabetul zaharat, afecțiunile cardiace, fibrilația atrială, ateroscleroza sau dacă nu acceptă riscurile operației, singura variantă rămasă este cea a îngrijirii la pat. Astfel, este necesară întoarcerea celui afectat de pe o parte pe alta, ridicarea în șezut și chiar administrarea de medicamente împotriva durerii. Riscul de invaliditate crește pe zi ce trece.

„Persoana devine dependentă de cineva care trebuie să o îngrijească, care trebuie să o întoarcă la câteva ore de pe o parte pe alta, să o bată pe spate pentru a evita formarea apei la plămâni şi s-o îngrijească pentru a preveni escarele”, atrage atenţia medicul Ahmad Dia.

În ceea ce îi privește pe tineri, la aceștia se evită proteza și se montează șuruburi.

o femeie în vârstă care ține mâinile împreunate

Fracturile de șold imobilizează la pat și, de cele mai multe ori, duc la invaliditate.

Recuperarea după operația de fractură de șold

Recuperarea începe imediat după operație și presupune efectuarea unor exerciții asistate cu rol în prevenirea apariției cheagurilor de sânge și administrarea unui tratament anticoagulant. Apoi, se încep exercițiile în sala de gimnastică și kinetoterapia.

Pentru ca recuperarea să fie garantată, este recomandată efectuarea în paralel a masajului și hidroterapiei. Inițial, exercițiile vor fi însoțite de durere, dar cu o schemă de tratament potrivită, durerea va deveni suportabilă.

În perioada de după operație, este indicată evitarea alimentelor care împiedică absorbția calciului, cum sunt cafeaua sau ciocolata. În schimb, este recomandată administrarea de suplimente de calciu și vitamina D3 și introducerea laptelui în meniul zilnic al pacientului.

o femeie care se recuperează după o fractură de șold

Recuperarea începe imediat după operație și presupune efectuarea unor exerciții asistate cu rol în prevenirea apariției cheagurilor de sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *