Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Bolile de inimă: modul în care fotografiile pot ajuta la detectarea acestora
Bolile de inimă: modul în care fotografiile pot ajuta la detectarea acestora

Bolile de inimă: modul în care fotografiile pot ajuta la detectarea acestora

25 aug. 2020, 09:28,
în Sanatate

Fotografiile ajuta la detectarea bolilor de inima. Ce se întâmplă dacă fotografiile ar putea detecta primele semne ale bolilor cardiovasculare? Într-un nou studiu, cercetătorii chinezi prezintă un algoritm capabil să analizeze instantaneele pentru a identifica pe cei cu cel mai mare risc.

Boala cardiovasculară este principala cauză de deces la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Lipsa activității fizice, fumatul crescut, alimentația nesănătoasă și consumul de alcool sunt factori care promovează problemele cardiovasculare. În Franța, aceste patologii afectează aproximativ 54% dintre femei.

Fotografiile ajuta la detectarea bolilor de inima

Cercetătorii chinezi au căutat să identifice o modalitate de a detecta mai ușor bolile cardiovasculare. În scopul studiului lor, publicat în European Heart Journal, au dezvoltat un algoritm care identifică cu succes problemele cardiace folosind fotografii ale pacienților.

În scopul acestei lucrări, au urmarit în jur de 5.800 de persoane. Voluntarii au fost examinați pentru a le evalua starea de sănătate a inimii. Au fost interogați în legătură cu stilul lor de viață, consumul lor de carne, alcool, fast-food și activitatea lor fizică zilnică. Subiecții și-au dat istoricul medical și au dezvăluit dacă au luat sau nu vreun medicament.

Dezvoltarea unei aplicații pentru detectarea bolilor cardiovasculare

La final, doar 1.013 de voluntari au fost fotografiați de o echipă de asistente. Au fost făcute patru cadre: unul din față, două din lateral și unul de sus. Fotografiile au fost apoi analizate prin algoritm. La unii pacienți, simptomele asociate cu boli cardiovasculare pot fi observate pe fața lor, cum ar fi părul cenușiu, ridurile, pliurile de pe lob sau xantlasma, un strat galben de colesterol sub pleoape.

Rezultate: Algoritmul a reușit să detecteze corect boli de inimă în 80% din cazuri. „Din câte știm, acesta este primul studiu care demonstrează că inteligența artificială poate fi folosită pentru a analiza fețele pentru boli de inimă. Poate fi un mod simplu, rentabil și eficient de a identifica pacienții pentru care sunt necesare investigații suplimentare”, a declarat Zhe Zheng, director de studiu și cercetător la Centrul Național pentru Boli Cardiovasculare din China, potrivit femmeactuelle.fr. Deocamdată, oamenii de știință își continuă cercetările pentru a dezvolta un instrument clinic sau o aplicație pentru detectarea mai rapidă a bolilor cardiovasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 noiembrie 2024
20 noiembrie 2024