Prima pagină » Local » Fotograf din Ucraina, la Iași. Elena Lîsenko este refugiata care prestează servicii foto de înaltă calitate

Fotograf din Ucraina, la Iași. Elena Lîsenko este refugiata care prestează servicii foto de înaltă calitate

19 apr. 2022, 02:03, 4 ,
Ana Crețu în Local

Elena este mama unei fetițe de 6 ani, aceasta fugind din calea războiului, alături de fiica ei, la Iași. Elena Lîsenko are 27 de ani și este pasionată de fotografii și  are o experiență de 4 ani în acest domeniu. România este o țară complet străină pentru ucraineanca din Odesa. Aceasta întâmpină mari probleme legate de limba în care trebuie să comunice cu clienții săi.

Odată cu primele bombardamente care au lovit mai multe case de pe teritoriul Ucrainei, mii de familii au fugit pentru a-și salva viața. Copii, alături de mamele lor, au trecut granițele cu un bagaj făcut în grabă și cu o mare durere în suflet. Toată familia Elenei este rămasă în Ucraina. Din puținii bani pe care reușește să îi strângă, aceasta trimite o parte mamei ei, pentru a o ajuta.

o fetita care sta pe scun in studio foto

Inițial, mă intitulam ca fotograf care face poze copiilor, în mod special

Cum a ajuns Elena la Iași și care au fost cele mai mari provocări

doi miri langa un pian

Elena este pasionată de fotografii de când se știe. Ea a muncit în mai multe domenii, dar mereu a îmbinat munca cu hobby-ul ei

Elena Lîsenko este din Odesa. Încă din prima zi a războiului din Ucraina, femeia a decis să plece pentru a oferi siguranță și protecție fetiței ei. Primul atac militar a fost interpretat de mulți ca fiind o explozie care a avut loc la o distanța mai mare; nimeni nu credea că a început războiul. Aceasta a spus reporterilor de la BZI despre drumul pe care la avut de parcurs.

”În prima zi a războiului nu ne venea să credem. Când am auzit zgomotul puternic, am sunat prietenii și rudele și unicul lucru pe care îl repetam cu glasul tremurând a fost: «A început războiul!». A fost extrem de greu să ne îmbrățișăm pentru ultima dată cu prietenii, familia și cunoștințele noastre. Am mers timp de 14 ore până în România, erau foarte mulți ucraineni la vamă. Voluntarii de la granițe ne-au ajutat foarte mult. Eu am știut că pentru români nu este ușor să ajute atât de multe familii refugiate, de aceea am ales să stau într-o locuință pe care să o plătesc și să încep să câștig bani pentru a avea ce să mâncăm. Suntem de aproape două luni la Iași, iar din banii pe care reușesc să îi câștig, cu greu ne cumpărăm cele necesare. Mai mult decât atât, încerc sa trimit mamei o sumă de bani, pentru că ea a rămas fără loc de muncă”, spune ucraineanca.

Mama femeii nu dorește să plece din Ucraina, pentru că nu se poate împăca cu gândul că ar putea trăi în altă parte. Foarte mulți prieteni și rude au decis să rămână acolo în țară, aceștia se confruntă cu foamea și setea.

un model in costum alb

Elena Lîsenko are 27 de ani și este pasionată de fotografii; are o experiență de 4 ani în acest domeniu

Fotograf din Ucraina: De la hobby, la profesia prin care își câștigă existența

o fata care sta pe scari intr-o cladire

Cei care doresc să apeleze la serviciile foto ale ucrainencei trebuie să știe că prețul este unul accesibil. Dacă este nevoie de deplasări, toate aceste detalii se discută din timp

Elena este pasionată de fotografii de când se știe. Ea a muncit în mai multe domenii, dar mereu a îmbinat munca cu hobby-ul ei. Din fotografii nu este ușor să îți asiguri un venit suficient pentru a trăi.

”Eu fac poze de foarte mult timp, dar am avut nevoie de resurse financiare pentru a reuși să îmi cumpăr o tehnică profesională prin care să pot presta acest serviciu. Cel mai mult îmi place să fac poze la copii, îmi place să prind zâmbetul lor. Inițial, mă numeam fotograf care face poze copiilor, în mod special. La Iași am avut ocazia să fac ședințe foto la câteva persoane. M-am bucurat foarte mult, pentru că am putut să comunic cu ei prin intermediul traducătorului de pe telefon. Din păcate nu cunosc foarte bine limba engleză, am început să învăț limba română, dar este foarte dificil”, zice Elena.

Femeia merge la ședințele foto alături de fetița ei. Abia acum câteva zile a reușit să o înscrie la grădiniță. Este o adevărată provocare să fie alături de fetița ei și să lucreze în același timp.

”Atunci când merg pentru a oferi servicii foto, Arisha este lângă mine. Ea este foarte mică și de multe ori adoarme chiar acolo unde lucrez. Înțeleg că aceste deplasări sunt destul de obositoare pentru ea”, a menționat ucraineanca.

Ea a fost ajutată de Robert Lența, care este proprietarul ”Studio Foto” Copou. Acesta a început să colaboreze cu Elena și să o ajute să își pună în practică pasiunea prin care poate câștiga o sumă de bani. Fotograful din Ucraina este recunoscătoare celor care aleg să apeleze la ea. Serviciile foto sunt prestate la un preț accesibil.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *