Prima pagină » Titlurile zilei » Fostul șef de la Arhivele Naționale, Mihai Adrian Codreanu, rămâne fără vila din Iași! Un împrumut de 100.000 de euro i-a dat peste cap viața. „Am rămas bătut și cu banii luați”
Fostul șef de la Arhivele Naționale, Mihai Adrian Codreanu, rămâne fără vila din Iași! Un împrumut de 100.000 de euro i-a dat peste cap viața.

Fostul șef de la Arhivele Naționale, Mihai Adrian Codreanu, rămâne fără vila din Iași! Un împrumut de 100.000 de euro i-a dat peste cap viața. „Am rămas bătut și cu banii luați”

09 feb. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Probleme financiare pentru Mihai Adrian Codreanu, fostul șef al Arhivelor Naționale Iași. Executorii vând vila din comuna Bârnova, județul Iași, din cauza unui credit neplătit. Bărbatul nu vede cu ochi buni modul în care a fost evaluat imobilul. Acum, casa se vinde cu doar 60.000 de euro

Mihai Adrian Codreanu, fostul șef al Serviciului Județean Iași al Arhivelor Naționale, este urmărit de problemele financiare. Totul a pornit de la un credit bancar în valoare de 97.190 de euro, contractat de la Banca Românească SA, în anul 2008. Bărbatul a împrumutat banii ca să cumpere o casă în sat Vișan, comuna Bârnova, județul Iași. Dar, după ce a rămas fără serviciu, suporta din ce în ce mai greu povara ratelor, care ajungeau la 700 de euro pe lună. În 2017, Banca Românească a câștigat procesul cu debitorul ca, mai apoi, dosarul să ajungă la executorii judecătorești. Contactat telefonic de reporterii BZI, Mihai Adrian Codreanu s-a arătat nemulțumit de decizia instanței.

„Eu am încercat cu darea în plată, să le dau casa în contul datoriei, dar nu s-a putut. Legislația s-a modificat și s-au impus condiții. Ca să mă încadrez, dar nici atunci nu e sigur, trebuie să aștept ca leul să se devalorizeze în raport cu valuta. Creditul l-am făcut în euro, când era 3,5 lei. Ar trebui să aștept să ajungă la 5,5 lei. Eu am plătit până în 2017 cam 40.000 de euro, dar banca mi-a pus dobânzi și s-a ajuns din nou la 100.000 de euro”, a spus Mihai Adrian Codreanu.

Problemele de sănătate din familie i-au pus capac fostului șef

Pe lângă imposibilitatea de a face față ratelor, Mihai Adrian Codreanu s-a confruntat și cu probleme familiale.

„Nu am avut ce face. Am avut tot felul de necazuri. Eu am cinci copii, unul dintre ei s-a îmbolnăvit. Este foarte greu când vin peste tine necazurile astea. Cert este că imobilul se va vinde pe 3 lei. Va fi vândut cu 30.000 de euro, iar cumpărătorul o va da la prețul real de 80.000 de euro. Și tot nu scapă de datorie. Am rămas bătut și cu banii luați. Casa am cumpărat-o la roșu cu 100.000 de euro și am mai dat 40.000 de euro pe amenajări. Evaluatorul nici măcar nu a fost la mine acasă.

A făcut trei poze după gard și cam atât. Legile sunt foarte prost gândite. Băncile sunt protejate în detrimentul clienților. În 2008 aveam un salariu relevant la Arhivele Naționale, dar, după, au venit tăierile de salariu. La un moment dat, am fost determinat să plec de la Arhivele Naționale. Am plecat din sistem, iar acum lucrez part-time la o firmă de arhivare”, a precizat Mihai Adrian Codreanu.

În edițiile trecute ale cotdianului BZI a fost prezentată și situația omului de afaceri Ioan Pârău, patron Totalgaz Industrie, care este acum urmărit de executori.

Executorul nu a reușit să vândă imobilul la prima strigare

Imobilul din sat Vișan este scos la vânzare pe data de 03.03.2021, ora 10:00, la sediul executorului judecătoresc Sergiu Sebastian Plumbu. Evaluatorii au stablit că imobilul are o valoare de 393.114 lei. La procedură, prețul de pornire a fost diminuat cu 25 la sută față de prima tentativă, când nu s-au prezentat ofertanți. Cei interesați trebuie să achite minimum 294.835 lei, aproape 60.000 de euro. Imobilul din comuna Bârnova are regimul de înălțime P+1. Terenul are o suprafață de 610 metri pătrați. Amprenta la sol a clădirii este de 200 de metri pătrați.

„Persoanele care vor să cumpere imobilul la licitație sunt obligate să depună, până la termenul stabilit pentru vânzare, o garanție de participare de 120 la sută. Dacă nu se obține prețul de începere a licitației și există cel puțin 2 licitatori, la același termen, bunul va fi vândut la cel mai mare preț oferit, dar nu mai puțin de 30 la sută din prețul de pornire a primei licitații. Vânzarea se va face chiar dacă se prezintă o singură persoană care oferă prețul de începere”, se arată în anunțul executorului judecătoresc Sergiu Sebastian Plumbu.

La același executor au mai fost prezente și alte dosare în care erau implicați antreprenori din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024