Prima pagină » Actualitate » Fostul procuror militar DNA, Vasile Doană dezvăluie cum generalul SRI Florian Coldea a vrut să-l șantajeze: ”Mi-a spus că nu am căderea morală să-l cercetez pe generalul Soare” – VIDEO

Fostul procuror militar DNA, Vasile Doană dezvăluie cum generalul SRI Florian Coldea a vrut să-l șantajeze: ”Mi-a spus că nu am căderea morală să-l cercetez pe generalul Soare” – VIDEO

15 mai 2024, 11:52, 1 ,
în Actualitate

Fostul procuror militar DNA, Vasile Doană relatează într-un interviu despre cum generalul Florian Coldea a încercat să-l șantajeze și i-a sugerat că nu are căderea morală să ancheteze pe generalul SRI Soare. În interviul realizat acesta explică fătul că Florian Coldea voia să-l șantajeze cu câteva înregistrări care, culmea, erau perfect legale și corespondeau cu munca pe care acesta o depunea la secția militară din DNA. Sunt numeroase închise și în care sunt vizați ofițeri SRI. Aceste practici se întâmplă în fiecare județ din România. Oamenii sistemului sunt protejați de către procurorii care, ori sunt șantajați, ori sunt parte a acestui sistem mai sus menționat. Sunt oameni care sunt ”albiți” fără să suporte consecințele faptelor lor ilegale. În schimb vedem cum și oameni corecți sunt pur și simplu mătrășiți, fiindu-le înscenate dosare ”grele”.

Vă mai aducem aminte faptul că nu este singurul magistrat care a avut de suferit pentru că nu a făcut pe plac sistemului condus din umbră de SRI prin generalul Florian Coldea. În urmă cu câteva săptămâni publicam dezvăluirile unui fost judecător care arăta că în fiecare sală de procese, când se judecă o persoană de interes pentru SRI, sunt ofițeri din cadrul serviciilor care vor să se asigură că decizia luată de magistrați este conform intereselor obscure.

Florian Coldea de la SRI a vrut să-l șantajeze pe procurorul militar DNA, Vasile Doană

Fostul procuror militar DNA, Vasile Doană vorbește despre modul în care Florian Coldea de la SRI a vrut să-l șantajeze chiar în biroul procurorului șef de la acea vreme. Totul a început în momentul în care fostul procuror avea o anchetă asupra generalului SRI Soare și obținea câteva declarații de la martorii denunțători ai acestuia

În acea perioadă dosarul a venit unul după altul. Veneau denunțătorii chiar și din sistemul dumnealor. A urmat dosarul cu casele dânsului în care fosta conducere chiar toată fosta conducere a fost trimisă în judecată. Generalul Marin Ionel și ceilalți, Dumitru Zamfir și alții. În acest context, când instrumentam, eram deja lansat cu multe verificări inclusiv pe corupție față de generalul Soare care era activ. Până să îl pun pe acesta sub urmărire penală, învinuire penală, am fost chemat la procurorul șef în birou, în timpul serviciului și acolo era domnul Daniel Morar care îl prezenta pe domnul Coldea și încă un domn, coleg de-al dumnealui cu grad de general. Au vrut să discute în prezența domnului Morar anumite lucruri cu mine. Am rămas surprins în mod total neplăcut de faptul că cei doi, adică domnul Coldea și colegul dumnealui încercau să mă șantajeze. În ce sens? În sensul că aveau o serie de înregistrări ale unor convorbiri purtate de mine cu denunțători din Marea Britanie care formulaseră un alt denunț pe fapte de corupție militar din Serviciul Român de Informații cu care eu, până să vină să dea declarații în România, am discutat telefonic de mai multe ori, și cu translator.

Convorbirile cu denunțătorii din Londra erau legale și înregistrate

În această nuanță, fostul procuror vorbește despre modul în care înregistrările au fost obținute. Erau perfect legale și fuseseră înregistrate. Ba mai mult, despre convorbiri știau și procurorul șef secție DNA dar și procurorul șef al instituției

Acele convorbiri au fost înregistrate și le-au invocat domnii la acea discuții, încercând să mă acuze că am luat legătura, că am oameni în Londra pe care îi determin să facă denunțuri mincinoase ca să îmi fac eu dosare neadevărate împotriva bieților ofițeri SRI care sunt nepătați, ca lacrima. Noroc că toate aceste proceduri, cu dosarul cu denunțul de la Londra erau foarte bine cunoscute, atât de șeful meu de secție cât și de domnul Daniel Morar. Și atunci l-am chemat pe șeful de secție și i-am cerut să dea răspunsul. Evident că i-a informat și pe domnii, și pe domnul Morar la vremea respectivă despre ce e vorba. Era o acțiune oficială, totul înregistrat și că așteptam să vină domnii din Londra să scrie în calitate de martori denunțători declarația, denunțul.

Florian Coldea mi-a sugerat că nu am căderea morală să-l anchetez pe generalul Soare de la SRI

Fostul procuror militar dezvălui faptul că generalul SRI Florian Coldea i-a sugerat că nu are căderea morală să-l ancheteze pe generalul Soare și că ar fi bine să se retragă din dosar pentru a nu avea probleme în legătură cu convorbirile înregistrate de la Londra.

Însă la final, până să capete aceste explicații, dumnealor mi-au sugerat că nu am căderea morală, având în vedere ce faptă am făcut cu cei de la Londra, că nu am căderea morală să-l cercetez pe domnul Soare care este un cadru de nădejde a SRI și apreciau într-un fel, voiau să sugereze ceva de genul, că așa cum încercam eu să obțin un denunț, chipurile, neadăvărat împotriva acestor ofițeri, cam tot așa, în mod neadevărat l-aș cerceta pentru niște fapte pretins imaginare pe bietul general Soare și că ar fi mai bine să mă retrag din această anchetă că altfel s-ar putea să am probleme cu discuțiile de la Londra. Evident că era totul, pentru mine a fost de râs deși era de plâns, sau invers.

Le-am spus că vor să șantajeze un procuror militar care le poate face dosare

În încheiere, procurorul militar DNA Vasile Doană nu s-a lăsat mai prejos și le-a adus aminte celor prezenți că ceea ce încearcă să facă este absolut ilegal și că, ironia situației este că încearcă să șantajeze un procuror militar al căror sarcini de serviciu este tocmai anchetarea presupuselor fapte ilegale făcute de către ofițerii SRI:

La sfârșitul acestor discuții m-am retras, însă cu aprobarea procurorului șef Morar, și i-am lăsat la masă în continuare, și le-am spus că mie mi se pare că se duc spre o zonă infracțională a șantajului să aibă grijă și că șantajul, conform legii și competenței la acel moment, care ar putea fi săvârșit de un ofițer este strict în competența DNA-ului, adică a secției militare.

Le-am zis că ați venit să mă șantajați pe mine care sunt de fapt procuror militare și care pot să vă anchetez, sau cum? Să vă fac dosar? Sau cum? Am plecat. Evident că ne-am reîntâlnit cu șeful de secție și cu Morar după aceea. Am analizat, am constat că a fost o acțiune neconformă a dumnealor și că voiau să mă scoată pe mine din acea anchetă că să-l salveze pe generalul Soare și atunci am uzat de toate forțele disponibile, am grăbit, am muncit mai mult și cu mai mulți colegi ofițeri de poliție care mi s-au pus la dispoziție, să termin ancheta mai repede, și într-o săptămână generalul Soare au fost reținute și duse la arestare la Înalta Curte.” a explicat procurorul militar Vasile Doană de la DNA.

Vedem cum sistemul putred al SRI a încercat să mazilească numeroși patrioți, oameni de bună credință care își făceau doar treaba. Nu ne mai miră nimic din cele mărturisite de către victimele sistemului, unele dintre ele fiind condamnate la închisoare pentru că ”au supărat” orgoliile celor mai sus amintiți. Cum să se dezvolte România când magistrații, potrivit unor declarații recente, primes în plicuri verdictul pe care aceștia trebuie să-l dea într-un proces în care este judecat un om incomod pentru corupții din țară?

Comentarii
  • Nu inteleg ce mai cauta particula „Roman” in denumirea SRI. Ar trebui : Serviciul de Informatii, sucursala din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`