Prima pagină » Local » Mărturia lui Gheorghe Nichita după ce a ieșit din penitenciar. Fostul edil a povestit întreaga experiență din spatele gratiilor

Mărturia lui Gheorghe Nichita după ce a ieșit din penitenciar. Fostul edil a povestit întreaga experiență din spatele gratiilor

20 oct. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Judecătorii din cadrul Tribunalului Botoșani au decis ieri, definitiv, liberarea condiționată a lui Gheorghe Nichita. Inițial, Judecătoria Botoșani a hotărât același lucru în urmă cu câteva luni. Ulterior, procurorii au contestat decizia luată în cazul fostului edil-șef al Iașului. Nichita a fost condamnat în dosarul „UTI”, sub acuzația de luare de mită

Ex-primarul Iașului a fost pus în libertate de judecătorii botoșăneni! Astfel, Gheorghe Nichita se întoarce acasă, dar nu scapă de problemele din Justiție. Magistrații din cadrul Tribunalului Botoșani au decis ieri, definitiv, liberarea condiționată a lui Gheorghe Nichita.

„Instanța respinge ca nefondată contestația formulată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani împotriva sentinței penale nr. 714 din 30 iulie 2021, pronunțată în dosarul Judecătoriei Botoșani. Cheltuielile judiciare din contestație rămân în sarcina statului. Definitivă”, au menționat ieri magistrații botoșăneni.

Inițial, Judecătoria Botoșani a decis același lucru în urmă cu câteva luni. Ulterior, procurorii au contestat decizia luată în cazul fostului edil-șef al Iașului. Liberarea condiționată a fost admisă inițial de către judecători, după ce aceștia au constatat că Gheorghe Nichita a executat 609 zile de închisoare. Acesta ar fi trebuit să execute minimum 608 zile de detenție, asta însemnând o treime din pedeapsa primită.

Primele declarații ale fostului primar al Iașului după eliberare

Fostul edil al Iașului a oferit și primele declarații aseară, 19 octombrie 2021, după ce s-a întors acasă. Gheorghe Nichita a arătat că toată această perioadă a fost una extrem de dificilă.

„A fost o perioadă grea. Nu e ușor. Din multe puncte de vedere. Ce nu te omoară, te face mai puternic. A fost o experiență pe care niciodată nu o să o uit. O să văd cât pot folosi din ea ca să fiu un om mai bun, mai aproape de oameni și mai credincios”, a spus fostul primar al municipiului Iași.

Gheorghe Nichita a mai precizat și faptul că s-a confruntat cu probleme medicale.

„Vreau să îmi petrec timp cu familia. În primul rând, să-mi văd de sănătate. Să-mi fac o revizie, cum se spune. După aia, o să văd în ce fază sunt cu sănătatea. Sunt semne destul de proaste. Am avut probleme destul de mari și nu mi-am putut face verificările necesare. După asta, familia pe primul loc și, desigur, cei doi nepoți. Sunt cea mai mare bucurie pe care o am. Mi-au ținut spiritul viu. Mai ales Matei, cu care vorbeam destul de des. Și cum să zic, cu poftă de viață”, a spus acesta.

Gheorghe Nichita nu revine în politică

Gheorghe Nichita a precizat și că a avut alături mai multe persoane apropiate în toată această perioadă.

„A fost multă lume. Nu vreau să le dau numele din foarte multe motive. Le mulțumesc foarte mult”, a mai spus fostul edil. Totuși, Gheorghe Nichita a precizat că nu mai vrea să revină în politică.

„Nu din cauză că nu îmi place sau că nu aș putea face ceva, ci din cauză că azi nu mă pot pronunța foarte mult. Am stat și am observat. Nu depinde doar de mine. Depinde de acest popor. Din păcate, nu își dă seama cât de tare se afundă”, a mai menționat Gheorghe Nichita.

Gheorghe Nichita, condamnat definitiv în dosarul „UTI”, sub acuzația de luare de mită

În luna august 2020, Gheorghe Nichita a fost condamnat definitiv în dosarul „UTI”. Astfel, Curtea de Apel București a decis condamnarea la 5 ani de închisoare a fostului edil al municipiului Iași.

„Instanța admite apelul declarat de DNA. Desființează, în parte, sentința penală apelată și, rejudecând, îl condamnă pe inculpatul Gheorghe Nichita la 5 ani de închisoare, pentru luare de mită”, au menționat magistrații bucureșteni.

În același dosar, omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a fost condamnat la 8 luni de închisoare, cu suspendare.
În decembrie 2015, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Nichita, a președintelui grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, a vicepreședintelui UTI Mihail Tănăsescu și a unui om de afaceri din Iași. Nichita a fost acuzat de luare de mită, iar ceilalți inculpați – de dare de mită. Nichita a fost acuzat că ar fi cerut 10 la sută dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI și unei alte firme, precum și reduceri la un hotel de lux din București, dar și cazare în China. În urma pedepsei definitive din acest dosar, fostul primar a fost preluat și dus în Penitenciarul Iași. Ulterior, el a fost transferat, ajungând într-un final în Penitenciarul Botoșani.

Problemele din Justiție continuă: dosarul „Amanta”, aflat pe rol

În septembrie 2020, Tribunalul Iași l-a condamnat pe Gheorghe Nichita la 5 ani și 2 luni de închisoare, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Pe 27 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Gheorghe Nichita. În același timp, DNA l-a trimis în judecată pe Liviu Mihai Hliboceanu, director general al Poliției Locale Iași la data faptelor. Anchetatorii anticorupție au precizat că, în perioada 25 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, Gheorghe Nichita l-ar fi determinat pe Hliboceanu să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale și umane ale Poliției Locale a Municipiului Iași. Mai exact, acesta ar fi determinat agenții să o urmărească pe prietena sa, Adina Samson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 noiembrie 2024
21 noiembrie 2024