Prima pagină » Local » Fostul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita, condamnat în dosarul ”Amanta” – EXCLUSIV
Fostul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita, condamnat în dosarul ”Amanta” - EXCLUSIV

Fostul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita, condamnat în dosarul ”Amanta” – EXCLUSIV

29 sept. 2020, 11:13,
în Local

Fostul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat în dosarul ”Amanta”, marți, 29 septembrie 2020. Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat pentru a doua oară, în dosarul intitulat generic “Amanta”.

Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus astăzi condamnarea acestuia la o pedeapsă rezultantă de 5 ani și 2 luni închisoare. Acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunii de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În același dosar, instanța l-a condamnat pe Liviu Mihai Hliboceanu, fostul șef al Poliției Locale Iași, la pedeapsa rezultantă de 4 ani și 5 luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

“Instanța obligă inculpaţii Nichita Gheorghe şi Hliboceanu Liviu Mihai, în solidar, să plătească părţii civile Poliţia Locală a Municipiului Iaşi suma de 105.239,43 lei, cu titlu de despăgubiri civile. Obligă inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai să plătească părţii civile Poliţia Locală a Municipiului Iaşi suma de 74.517,396 lei, cu titlu de despăgubiri civile”, au precizat magistrații ieșeni. Sentința nu e definitivă, putând fi contestată.

Dosarul „Amanta”

În dosarul „Amanta” Gheorghe Nichita este acuzat că şi-ar fi determinat subalternii de la Poliţia Locală să o urmărească pe fosta sa amantă, Adina Samson, operaţiunile desfăşurându-se din bani publici. Pe lista inculpaţilor s-a aflat şi fostul şef al Serviciului de Urbanism de la Poliţia Locală, Ştefan Avârvarei, care a recunoscut faptele şi a fost condamnat deja la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare. Alături de Liviu Hliboceanu, Ştefan Avârvarei a fost acuzat de DNA că, la îndemnul lui Nichita, ar fi determinat mai mulţi poliţişti locali să o urmărească pe Adina Samson, prin comiterea infracţiunilor, Nichita obţinând pentru sine foloase nepatrimoniale.

„În perioada 30 ianuarie – 16 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, în aceeaşi calitate, în mod repetat, i-a determinat pe inculpaţii Hliboceanu Liviu Mihai şi Avîrvarei Ştefan, funcţionari publici în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, să efectueze verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite“, e doar una dintre infracţiunile descrise de DNA în rechizitoriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`