Prima pagină » International » Fostul președinte american, despre premierul Ungariei: „Viktor Orban a spus că Donald Trump este cel mai respectat și temut lider”

Fostul președinte american, despre premierul Ungariei: „Viktor Orban a spus că Donald Trump este cel mai respectat și temut lider”

11 sept. 2024, 11:40,
Simona Ciobanu în International
Fostul președinte american, despre premierul Ungariei:

Donald Trump a menționat relațiile sale apropiate cu premierul Ungariei Viktor Orban și admirația acestuia față de el, ca răspuns la acuzațiile Kamalei Harris, care a susținut că liderii mondiali „râd” de fostul președinte republican.

„Să vorbim despre liderii mondiali, Viktor Orban, unul dintre cei mai respectați oameni, cunoscut pentru duritatea și inteligența sa. Este prim-ministrul Ungariei. Mi-au spus: «De ce lumea este în haos acum? Cu trei ani în urmă nu era așa»,” a declarat Trump.

El a continuat, citându-l pe Orban: „Viktor Orban a spus: «Pentru că aveți nevoie de Trump ca președinte. Lumea îl respecta și se temeau de el. Chinei îi era frică de el».”

Donald Trump, legătură strânsă cu Viktor Orban

Trump a adăugat: „Și nu-mi place să folosesc cuvântul ‘frică’, dar doar citez. «Chinei îi era frică, Coreei de Nord îi era frică, iar Rusia îl respecta».”

„Viktor Orban a spus că Donald Trump este cel mai respectat și temut lider”, a mai adăugat fostul președinte, descriindu-l pe Joe Biden ca fiind slab și lipsit de fermitate.

Prin aceste declarații, Trump și-a reafirmat admirația pentru liderii autoritari, precum Orban, cunoscut pentru politica sa liberală.

Premierul ungar, apreciat de susținătorii lui Trump și de alți populiști conservatori, a fost criticat pentru atitudinea sa pro-Rusia, politicile homofobe și derapajele democratice din Ungaria, care au generat tensiuni cu Bruxelles-ul. De asemenea, este acuzat de suprimarea presei și a sistemului judiciar din țara sa.

Kamala Harris l-a contrazis pe Trump, criticându-l pentru simpatiile sale față de dictatori. Ea a subliniat că „Trump este cunoscut pentru slăbiciunea sa în probleme de securitate națională și politică externă, și pentru că admiră regimurile autoritare. Încă de la început, și-a dorit să fie dictator, iar el însuși a spus despre Putin că poate face ce dorește în Ucraina.”

Concluzii ale dezbaterii: „Să fim corecți. Trump a avut o seară proastă”

Mai mulți strategi și politicieni conservatori au recunoscut că vicepreședinta Kamala Harris a avut o prestație superioară față de fostul președinte Donald Trump în dezbaterea prezidențială de la Philadelphia, subliniind abilitatea ei de a-l provoca eficient.

„Trebuie să fim corecți. Trump a avut o seară dificilă”, a spus Brit Hume, gazda Fox News, după dezbatere. El a menționat că Trump a reluat aceleași nemulțumiri care nu au succes din punct de vedere politic. Hume a adăugat că Harris a fost „pregătită” și „și-a păstrat calmul”, reușind să profite de avantajele situației și să-l provoace eficient pe Trump. În opinia lui, Harris a fost clar învingătoarea.

Totuși, Laura Ingraham, o altă voce conservatoare, a criticat modul în care ABC a moderat dezbaterea, afirmând că rețeaua a favorizat-o pe Harris. Deși a recunoscut că Trump a ratat unele oportunități, ea a subliniat că Harris a făcut același lucru.

După dezbatere, Trump s-a declarat învingător, prezentând sondaje rapide realizate de media conservatoare care îi dădeau câștig de cauză. Cu toate acestea, sondajele realizate de CNN și Trafalgar, un institut cu înclinații republicane, au indicat-o pe Harris drept câștigătoare.

Criticile față de Trump au venit și din partea unor republicani. Chris Christie, fost guvernator al New Jersey și critic al lui Trump, a subliniat că Harris a fost bine pregătită, în timp ce Trump a fost atras în capcane. El a sugerat că echipa de pregătire a fostului președinte ar trebui concediată.

Senatorul Lindsey Graham a fost de asemenea critic, catalogând prestația lui Trump drept un „dezastru” și afirmând că acesta a fost nepregătit.

Strategul republican Frank Luntz a remarcat, la mijlocul dezbaterii, că mulți dintre susținătorii lui Trump se plângeau de evoluția sa. Luntz a declarat că Harris nu doar că a câștigat, dar Trump a pierdut dezbaterea.

Rich Baris, un strateg pro-Trump, a recunoscut și el că Harris a ieșit învingătoare, respingând plângerile republicanilor legate de moderatori. Erick Erickson, un jurnalist conservator, a subliniat că Trump nu a pierdut din cauza moderării, ci din cauza propriei prestații.

Reiterăm cum Donald Trump a menționat relațiile sale apropiate cu premierul Ungariei Viktor Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *