Barack Obama, fostul președinte democrat al Statelor Unite ale Americii, a transmis luni, 30 octombrie 2023, un mesaj cu privire la situația din Orientul Mijlociu.
Vă aducem aminte ca Barack Obama a condus opt ani America în calitate de prim președinte negru şi este cunoscut după ce a strâns cel mai mare număr de voturi ale minorităților din SUA (33% dintre votanți la alegerile din 2020), de la negri și asiatici la arabi, iranieni ori hispanici. Având în vedere faptul că şi el însuși este un minoritar, presa internațională afirma că Obama are un cuvânt extrem de greu în Partidul Democrat tocmai pentru că are simpatia minoritarilor americani, votanți tradiționali ai democraților.
”Au trecut 17 zile de când Hamas a lansat un atac oribil împotriva Israelului, ucigând peste 1.400 de cetățeni israelieni, inclusiv femei, copii și bătrâni lipsiți de apărare. În urma unei asemenea brutalități de nedescris, guvernul SUA și poporul american au împărtășit durerea familiilor, s-au rugat pentru întoarcerea celor dragi și și-au declarat, pe bună dreptate, solidaritatea cu poporul israelian. După cum am afirmat într-o postare anterioară, Israelul are dreptul de a-și apăra cetățenii împotriva unei astfel de violențe gratuite și susțin pe deplin apelul președintelui Biden că Statele Unite să sprijine aliatul nostru de lungă durată în urmărirea Hamas, în dezmembrarea capacităților sale militare și în facilitarea întoarcerii în siguranță a sute de ostatici la familiile lor”, a transmis Barack Obama.
Barack Obama, despre războiul din Israel
Fostul preşedinte al Americii susţine că Administrația Biden se află într-un moment nefast pentru că este obligată să susțină Israelul, marele aliat din Orientul Mijlociu, dar poporul evreu întâmpina probleme. Aducem aminte de manifestațiile de solidarizare cu Palestina care iau amploare în toată lumea.
Aşadar, Obama a intrat în joc şi a transmis un mesaj ferm, tăios și fără echivoc. Fostul președinte a ieșit în linia întâi şi a lansat un mesaj către minoritățile din SUA. Obama le transmite tuturor liderilor lumii occidentale să ia o poziţie clară.
Redăm în cele ce urmează mesajul complet al lui Barack Obama:
„Dar, chiar dacă sprijinim Israelul, ar trebui să ne fie clar că modul în care Israelul duce această luptă împotriva Hamas este important. În special, este important – așa cum a subliniat în mod repetat președintele Biden – ca strategia militară a Israelului să respecte dreptul internațional, inclusiv acele legi care urmăresc să evite, pe cât posibil, moartea sau suferința populației civile. Respectarea acestor valori este importantă de dragul ei – pentru că este corectă din punct de vedere moral și reflectă credința noastră în valoarea inerentă a fiecărei vieți umane. Susținerea acestor valori este, de asemenea, vitală pentru construirea de alianțe și pentru modelarea opiniei internaționale – toate acestea fiind esențiale pentru securitatea pe termen lung a Israelului.
Aceasta este o sarcină extrem de dificilă. Războiul este întotdeauna tragic și chiar și cele mai atent planificate operațiuni militare pun adesea civilii în pericol. După cum a remarcat președintele Biden în timpul vizitei sale recente în Israel, America însăși a fost uneori în dezacord cu valorile noastre superioare atunci când a fost angajată în război, iar în urma atacului de la 11 septembrie 2001, guvernul SUA nu a fost interesat să țină cont nici măcar de sfaturile aliaților noștri atunci când a fost vorba de măsurile pe care le-am luat pentru a ne proteja împotriva Al Qaeda.
Acum, după masacrarea sistematică a cetățenilor israelieni, un masacru care evocă unele dintre cele mai întunecate amintiri ale persecuției împotriva poporului evreu, este de înțeles că mulți israelieni au cerut ca guvernul lor să facă tot ce este necesar pentru a eradica Hamas și a se asigura că astfel de atacuri nu se vor mai repeta. În plus, operațiunile militare ale Hamas sunt adânc înfipte în Gaza – iar conducerea să pare să se ascundă în mod intenționat printre civili, punând astfel în pericol chiar oamenii pe care pretind că îi reprezintă.Cu toate acestea, lumea urmărește îndeaproape desfășurarea evenimentelor din regiune, iar orice strategie militară israeliană care ignoră costurile umane s-ar putea întoarce în cele din urmă împotriva lor. Deja, mii de palestinieni au fost uciși în bombardamentele din Gaza, mulți dintre ei copii. Sute de mii au fost forțați să își părăsească locuințele. Decizia guvernului israelian de a întrerupe alimentarea cu hrană, apă și electricitate a unei populații civile captive amenință nu numai să agraveze o criză umanitară în creștere, ci ar putea înăspri și mai mult atitudinea palestinienilor generații de acum încolo, ar putea eroda sprijinul global pentru Israel, ar putea face jocul dușmanilor Israelului și ar putea submina eforturile pe termen lung de a obține pacea și stabilitatea în regiune.
Prin urmare, este important ca aceia dintre noi care susținem Israelul în momentele de nevoie să încurajăm o strategie care poate anihila Hamas, minimizând în același timp numărul victimelor civile. Recenta decizie a Israelului de a permite accesul camioanelor de ajutor în Gaza, determinată în parte de diplomația din culise a administrației Biden, este un pas încurajator, dar trebuie să continuăm să impulsionăm comunitatea internațională în accelerarea furnizării ajutorului critic și a livrărilor către o populație din ce în ce mai disperată din Gaza.
Și, în timp ce perspectivele unei viitoare păci par mai îndepărtate ca niciodată, ar trebui să facem apel la toți actorii cheie din regiune să se angajeze cu acei lideri și organizații palestiniene care recunosc dreptul Israelului de a exista pentru a începe să articuleze o cale viabilă pentru ca palestinienii să își realizeze aspirațiile legitime de autodeterminare – pentru că aceasta este cea mai bună și poate singura cale de a obține pacea și securitatea de durată la care tânjesc majoritatea familiilor israeliene și palestiniene.
În cele din urmă, în abordarea unei situații extraordinar de complexe, în care atât de mulți oameni suferă și în care pasiunile sunt, în mod normal, la cote înalte, trebuie să facem cu toții tot ce ne stă în putință pentru a ne pune în evidență cele mai mari valori, mai degrabă decât cele mai mari temeri.
Acest lucru înseamnă să ne opunem în mod activ antisemitismului în toate formele sale, peste tot. Înseamnă să respingem eforturile de a minimiza tragedia teribilă pe care poporul israelian tocmai a îndurat-o, precum și sugestia lipsită de moralitate că orice cauză poate justifica cumva masacrul deliberat al unor oameni nevinovați.
Înseamnă respingerea sentimentelor antimusulmane, anti-arabe sau antipalestiniene. Înseamnă să refuzăm să punem toți palestinienii în aceeași oală cu Hamas sau alte grupuri teroriste. Înseamnă să ne ferim de un limbaj dezumanizant față de locuitorii din Gaza sau să nu minimalizăm suferința palestiniană – fie că este vorba de Gaza sau de Cisiordania – ca fiind irelevantă sau ilegitimă.Înseamnă să recunoaștem că Israelul are tot dreptul de a exista; că poporul evreu are dreptul la o patrie sigură, unde are rădăcini istorice străvechi; și că au existat cazuri în care guvernele israeliene anterioare au depus eforturi semnificative pentru a rezolva disputa și a oferi o cale pentru o soluție cu două state – eforturi care au fost în cele din urmă respinse de cealaltă parte.
Înseamnă să recunoaștem că palestinienii au trăit, de asemenea, în teritoriile disputate timp de generații; că mulți dintre ei nu numai că au fost strămutați atunci când s-a format Israelul, dar continuă să fie strămutați cu forța de un grup de coloniști care, prea adesea, a primit sprijin tacit sau explicit din partea guvernului israelian; că liderii palestinieni care au fost dispuși să facă concesii pentru o soluție cu două state s-au întrebuințat prea puțin; și că este posibil ca oamenii de bine să susțină drepturile palestinienilor și să se opună anumitor politici ale guvernului israelian în Cisiordania și Gaza fără a fi neapărat antisemiți.Poate cel mai mult, înseamnă că ar trebui să alegem să nu presupunem întotdeauna ce este mai rău în cazul celor cu care nu suntem de acord. Într-o epocă de ranchiună constantă, de trolling și de dezinformare pe rețelele de socializare, într-un moment în care atât de mulți politicieni și persoane care caută atenția văd un avantaj în a vărsa căldură mai degrabă decât lumină, poate fi nerealist să ne așteptăm la un dialog respectuos indiferent de subiect – cu atât mai puțin pe o problemă cu mize atât de mari și după ce s-a vărsat atât de mult sânge.
Dar dacă ne pasă să menținem deschisă posibilitatea păcii, a securității și a demnității pentru generațiile viitoare de copii israelieni și palestinieni – precum și pentru proprii noștri copii – atunci ne revine tuturor obligația de a face cel puțin efortul de a modela, prin propriile cuvinte și acțiuni, tipul de lume pe care dorim să o moștenească”, a transmis fostul președinte al SUA.
Originea poporului evreu
Un fragment din anul 1213 î.e.c. din Egipt cu menționarea poporului numit Israel
Poporul evreu[5] este originar din Orientul Apropiat, îndeosebi din regiunea numită în antichitate Țara lui Israel, cunoscută în limbile lumii și sub denumirile Canaan sau Palestina.
Poporul evreu este ales de Dumenzeu. Acest popor datand inca din antichitate a fost cel mai prigonit din tara lui.