Prima pagină » Razboi în Ucraina » Fostul președinte al Braziliei, Lula, susține că Volodimir Zelenski este la fel de vinovat pentru război

Fostul președinte al Braziliei, Lula, susține că Volodimir Zelenski este la fel de vinovat pentru război

10 mai 2022, 08:01, 2 ,
în Razboi în Ucraina

Luiz Inácio Lula da Silva, fost președinte al Braziliei in perioada 2003 – 2011 consideră că Zelenski este la fel de vinovat pentru războiul din Ucraina. Lula, care conduce în sondaje, a mai spus că Biden și UE sunt vinovați și ar fi putut afirma că Ucraina nu se va alătura NATO. Luiz Inácio Lula da Silva a declarat că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și omologul său rus, Vladimir Putin, poartă responsabilitate egală pentru războiul din Ucraina.

Dacă la începutul războiului Volodimir Zelenski vorbea despre pace și a avut mai multe runde de negocieri cu partea rusă, în aceste momente nimeni nu mai vorbește despre o încetare a ostilităților.

Fostul președinte al Braziliei consideră că Volodimir Zelenski este vinovat pentru războiul din Ucraina

Într-un interviu pentru revista Time publicat miercuri, fostul președinte a spus că este iresponsabil ca liderii occidentali să-l sărbătorească pe Zelenski, deoarece încurajează războiul în loc să se concentreze pe negocieri cu ușile închise pentru a opri luptele.

„Îl văd pe președintele Ucrainei vorbind la televizor, fiind aplaudat, primind ovații în picioare de către toți parlamentarii [europeni]”, a spus Lula pentru revista.

„Acest tip [Zelenski] este la fel de responsabil ca Putin pentru război”, a adăugat el.

Lula, care este pe coperta Time săptămâna aceasta, este favoritul alegerilor din octombrie, când speră să-i refuze pe președintele de extremă-dreapta Jair Bolsonaro realegerea și să revină în funcție după anularea condamnărilor de corupție care l-au pus în închisoare anul trecut.

Remarcile vor ridica probabil frustrare în SUA și Europa, care oferă sprijin militar Ucrainei și au lovit Rusia cu sancțiuni istorice pentru o invazie văzută pe scară largă în vest ca un act de agresiune rusă neprovocată. Lula, în vârstă de 76 de ani, a spus că Zelenskii ar fi trebuit să cedeze opoziției ruse față de mișcările Ucrainei de a adera la NATO și a purtat negocieri cu Putin pentru a evita un conflict.

Referindu-se la ascensiunea lui Zelenski la faimă ca actor și comedian, el a adăugat:

”Ar trebui să purtăm o conversație serioasă. Bine, ai fost un comedian drăguț. Dar să nu facem război pentru ca tu să apari la televizor.”

Veteranul de stânga a spus că Biden și liderii Uniunii Europene nu au făcut suficient pentru a negocia cu Rusia în perioada premergătoare invaziei sale a Ucrainei în februarie.

„Statele Unite au multă influență politică. Iar Biden ar fi putut să evite războiul, nu să-l incite”, a spus el. „Biden ar fi putut lua un avion spre Moscova pentru a vorbi cu Putin. Acesta este genul de atitudine pe care îl așteptați de la un lider.”

SUA și UE ar fi putut evita invazia afirmând că Ucraina nu se va alătura NATO, a spus el.

„Putin nu ar fi trebuit să invadeze Ucraina. Dar nu doar Putin este vinovat. SUA și UE sunt, de asemenea, vinovate”, a spus Lula

Lula, care îl conduce pe Bolsonaro în sondajele pentru alegerile din octombrie, a fost un jucător cheie pe scena internațională în timpul celor două mandate ale sale ca președinte, construind puterea diplomatică a Braziliei.

Ce legături are Volodimir Zelenski cu un oligarh din Ucraina

Despre Volodimir Zelenski s-au spus multe. De la începutul războiului liderul din Ucraina a abordat o poziționare care pare să îl fi surprins pe Vladimir Putin. Liderul Rusiei se aștepta ca președintele Ucrainei să părăsească țara la scurt timp după declanșarea războiului. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat, iar rezistența ucraineană este una care întrece orice predicție anterioară. Militarii ucrainieni luptă necontenit mai ales în estul țării unde au fost concentrate trupele rusești.

Oricum, Volodimir Zelenski este o fire destul de controversată. Înainte de război, presa internațională (Radio Europa Liberă) demarase o anchetă pentru a stabili legăturile dintre președintele Ucrainei și oligarhul Igor Kolomoiski.

Igor Kolomoiski este un oligarh ucrainean care l-a ajutat pe Volodimir Zelenski în drumul spre președinția Ucrainei

Actorul ucrainean Volodimir Zelenski a atins faima înfăţişând rolul unui președinte în această emisiune TV care este difuzată pe un post de televiziune deținut de un om care îl susţine în viața reală, în campania electorală. Miliardarul Igor Kolomoiski i-a oferit avocați, securitate şi maşini pentru Zelenski. Bodyguarzii îl acompaniază pe Zelenski în deplasările din campanie. Maşinile pe care Zelenski le folosește aparţin unei companii care este deținută de una dintre companiile miliardarului ucrainean. Avocatul lui Kolomoiski este acum avocatul care lucrează la campania lui Zelenski.

Așadar, fostul președinte al Braziliei, Lula, realizează un discurs critic la adresa lui Volodimir Zelenski pe care îl numește parțial responsabil de războiul din Ucraina.

Comentarii
  • BRICS va depasi SUA+UE in 2026 (Financial Times)

  • Nu prea are dreptate! Fiecare tara suverana si independenta are dreptul sa-si stabileasca liber soarta indiferent ca acel popor vrea in UE sau nu, ca vrea in NATO sau nu , ca vrea comunism sau democratie. Nu se ajungea la cest razboi daca Rusia ar fi avut un alt presedinte unul democratic, pentru pace si negocieri pentru toate statele foste sovietice. Crimeea a fost luata cu forta, din 2014 conflictele acolo exista din cauza lui Putin pentru ca el a vrut RAZBOI SA CUCEREASCA TOATA UCRAINA, PUTIN VREA INAPOI UCRAINA , IMPOSIBIL DUPA FEDERALIZAREA STATELOR EX SOVIETICE.Dar sa nu-l mai punem pe Putin in randul oamenilor normali cu capul, PUTIN
    inca traieste in anii 1940-1945, 1914-1921,el este un Hitler, un Stalin, un Lenin depasit total pentru sec 21.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *